Програма підтримки ФОПів і найманих працівників: хто отримає грошову компенсацію — пояснює заступниця міністра

Програма підтримки ФОПів і найманих працівників: хто отримає грошову компенсацію — пояснює заступниця міністра

Про програми підтримки ФОПів у період запровадження карантинних обмежень в ефірі Українського радіо розповідає перша заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлія Свириденко.

0:00 0:00
10
1x

З 14 грудня ФОПи можуть подавати заявки на отримання компенсації під час карантину. Відсьогодні портал "Дія" почав приймати заявки на отримання 8 тисяч гривень одноразової допомоги від держави. За перші 10 годин роботи послугою скористалися понад 5000 осіб.

"Вчора за один день людей, які змогли сформувати заявку і успішно пройти реєстрацію, було 62 тисячі. Подаватися по цій програмі на отримання 8 тисяч гривень компенсації мають право ФОПи і наймані працівники до 31 грудня включно. Вони можуть отримати гроші як в цьому році, так і в наступному", – зазначає Юлія Свириденко.

На питання, хто має право на виплати і як правильно оформити допомогу  заступниця міністра зазначає: насправді діють три програми компенсації.

"Перша програма – це 8 тисяч гривень. Право отримати одноразову допомогу за цією програмою мають наймані працівники, а також ФОПи, які працюють за КВЕДом діяльності, затвердженим постановою уряду №1236. Це сорок дев’ять КВЕДів. Це і діяльність спортивних клубів, і фітнес-центрів, і роздрібна торгівля тощо. Увесь перелік 49 КВЕДів є на сайті Міністерства економіки. Підприємець має зареєструватися в системі "Дія" і в розділі "Послуги" обрати "Одноразова матеріальна допомога ФОПам та найманим працівникам". Далі потрібно підтвердити поточне місце роботи і ввести номер особистого гривневого рахунку. Після заповнення заяви підприємець очікує на зарахування коштів.

За цими ж КВЕДами є можливість отримати  компенсацію сплаченого ЄСВ (єдиного соціального внеску – ред.) для роботодавця.

Третя програма стосується не прямо цих заборонених КВЕДів, а тих (осіб — ред.), які прямо чи опосередковано постраждали від обмежувальних заходів. Ця допомога надається через державний центр зайнятості. Ті особи, яким скоротили робочий день або які були змушені піти у простій, у період від 19 грудня до кінця січня можуть подати заяву до центру зайнятості. Виплата становитиме до 8 тисяч гривень. Важливо, що заяву до центру зайнятості можна подати лише протягом тижня, аби кошти були виплачені ще в цьому році". 

Фото: Юлія Свириденко Укрінформ