Які труднощі чекають на школи через новий санітарний регламент: пояснює освітній омбудсмен

Які труднощі чекають на школи через новий санітарний регламент: пояснює освітній омбудсмен

З 1 січня набуде чинності новий санітарний регламент у школах, розроблений Міністерством охорони здоров'я. Він передбачає поліпшення технічної бази, нові правила харчування у навчальних закладах, а також дає рекомендації щодо профілактики захворювань і забезпечення учнів транспортом. Як саме це працюватиме, у чому зміст новацій та найголовніше – чи знайдуться на всі нововведення кошти в бюджеті? Про все це Українському радіо розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Новий санітарний регламент є реінкарнацією державних санітарних норм і правил, які є поки що чинними, але там внесені деякі достатньо важливі зміни. Попередня версія була ухвалена ще в 2001 році. А проєкт нового санітарного регламенту був отриманий МОЗ у 2018 році, де він довго "ходив" по кабінетах. Були й правки, рік тому зробили уточнення. І чомусь лише зараз МОЗ прокинулося і зрозуміло, що треба затвердити санітарний регламент", – розповів Сергій Горбачов. 

За словами освітнього омбудсмена, дуже багато нових норм регламенту пов'язано з витратами коштів: "Я не дуже розумію, як це зараз буде робитися, оскільки логічно було б по санітарних регламентах ухвалити відповідні статті державного бюджету, запланувати певні види освітніх субвенцій. Наприклад, зараз за санітарним регламентом засновник школи має кожного року робити певні дослідження, а деякі з них – щомісяця. Йдеться, наприклад, про воду в басейні або наявність в повітрі радону або інших шкідливих речовин. А це все гроші". 

"Також в регламенті є дуже багато речей, які зараз будуть створювати проблеми. Наприклад, у старому регламенті були норми щодо розкладу занять. І в новому залишилася норма про те, що найбільш інтелектуально навантажені предмети мають бути в середині робочого дня і тижня. Але в старих санітарних нормах був додаток, який визначав коефіцієнт складності певних предметів. Цей додаток прибрали і тепер виглядає так, що директор школи на свій розсуд буде визначати, який предмет є великим, а який – ні. Тому зараз виникнуть величезні проблеми із складанням розкладу", - наголосив Сергій Горбачов.

Складнощі, які чекають багато шкіл з початком 2021 року, стосуються, за словами експерта, й більш приземлених речей. Йдеться, наприклад, про шкільні вбиральні: "За даними МОЗ, нині кожна десята школа має вбиральні на вулиці. Заклади освіти вже більше двох років як мали облаштувати вбиральні в приміщеннях. В 2018 році була запущена програма, яка називалась "Гідність дитини", за якою кожна школа, яка мала вбиральню на вулиці, мала облаштувати внутрішні туалети. На це були виділені певні кошти і школи кожної області подавали дані про те, скільки вбиралень в них на вулиці і скільки грошей потрібно, щоб їх облаштувати. І гроші на ці проєкти надходили. Цей процес триває дуже давно і що буде з першого січня, чесно кажучи, я не знаю". 

Також, як зауважив Горбачов,новим санітарним регламентом у школах дозволяється організовувати кейтеринг: "Розділ "харчування" викликав у мене таке враження, що люди, які його складали, взагалі не знають, що таке школа. Там взагалі не згадано те, що велика частина шкіл в Україні організовують харчування за тендерами. Тобто харчування організовують не співробітники школи, а організація, яка забезпечує харчування. Укладається тендер і відповідальність несе саме ця організація". 

"Стосовно контролю, то в санітарному регламенті прописані дивні речі: директор школи має контролювати технологію вироблення їжі. А хіба директор школи є фахівцем в громадському харчуванні?Над цим треба ретельно думати", – наголосив освітній омбудсмен. 

Більше того, згідно нового санітарного регламенту, на заклади освіти покладено багато відповідальності за дотримання процедур безпеки харчових продуктів. 

"Це правильно і треба робити, але є певні речі, які може контролювати лише лабораторія та спеціально навчені люди. Якщо вже на директорів шкіл поклали такий контроль, тоді їх треба цьому вчити", –підсумував Сергій Горбачов.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – Мінветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук