Як результативно захистити свої права та свободи у суді – роз'яснення адвоката

Як результативно захистити свої права та свободи у суді – роз'яснення адвоката

10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини. У статті 55 Конституції зазначається, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування посадових і службових осіб. Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Кожному гарантується право звернутися із конституційною скаргою до Конституційного Суду. Адвокат, член комітетів з трудового права та аграрного і земельного права Національної асоціації адвокатів України Дмитро Навроцький в ефірі Українського радіо розповів, якою є ситуація на на практиці, які способи захисту своїх прав і свобод є дієвими та як ефективно можна ними скористатися.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Чи вміють українці користуватися можливостями оскаржувати свої порушення 

На сьогоднішній день українці більш-менш навчилися її знають, як захищати свої права. Конституція України гарантує кожному можливість захистити свої права і кожен необмежений у своєму праві звернутися до суду. Сьогодні українці знають, що будь-які права можна захистити виключно в судах, а не в телефонному режимі. І за останні 5 років в судах збільшилася кількість справ, пов'язаних із захистом певних сімейних і соціальних гарантій, із захистом житлових прав. Це стосується і платіжок, і оскарження незаконних штрафів чи занадто великих платежів або необґрунтованих перерахунків житлово-комунальних послуг. Це стосується захисту їх прав на отримання певного належного соціального страхування або надання якісних медичних послуг. І в судах знаходиться справді багато справ, де звичайні українці намагаються захистити свої права.

Про способи захисту наших прав 

Насамперед потрібно почати з того, що необхідно визначити той орган або посадову особу певного органу, яка порушила ваше право. Звертаю увагу, що такі питання потрібно вирішувати не в телефонному режимі і не під час особистих прийомів. Найкраще і найефективніше буде написати письмове звернення, на яке вам мають дати відповідь. Як показала практика, коли люди ходять до представників органів місцевого самоврядування або до інших органів на особисті прийоми, досить часто вони закінчуються нічим. Їм кажуть, що вирішать проблему, а вона по факту не вирішується. 

Тому моя перша рекомендація написати офіційне звернення, висловити свою проблему і попросити розібратися в ній. Це буде корисно, тому що якщо ви адресували своє проблемне питання не до того органу, він зобов'язаний перенаправити ваше звернення до правильного органу або роз'яснити вам про те, що ви звернулися не до того органу і вам рекомендують звернутися до іншого. І ви вже будете обирати правильний шлях, по якому маєте рухатися.

Що стосується позасудових способів захисту, та законодавство визначило деякі механізми, які допомагають захистити свої права у різних сферах, зокрема у сфері захисту речових прав, права власності та оренди тощо. При Міністерстві юстиції України існує так звана антирейдерська колегія. Це один із квазісудових органів і один із позасудових шляхів вирішення реєстраційних спорів і спорів, які пов'язані із захистом корпоративних прав,   якщо ви засновник певної юридичної особи. Тобто якщо ви побачили у Державному реєстрі речових прав або дізналися з інших джерел, що ви сьогодні не власник вашого майна, то ви можете звернутися за оскарженням в колегію. Якщо в колегії ви не отримаєте позитивний результат, ви можете піти до суду. Колегія ефективна тим, що вона має розглянути певну скаргу протягом 60 днів, а суди розглядають такі питання набагато довше. Цей механізм успішно спрацьовує, якщо ви знаєте, що ви власник і нічого не підписували. Крім того, є багато інших антирейдерський органів в Україні, зокрема Офіс бізнес-омбудсмена, а також при Кабінеті Міністрів України є антирейдерський штаб, який так само регулює такі питання.

Що стосується інших позасудових способів, то на сьогоднішній день в Україні досить сильно розвивається система медіації. Є медіатори, кваліфіковані спеціалісти, які намагаються примирити сторони між собою. Це стосується спорів між фізичними особами, а також сімейних та трудових питань. Тобто це один із способів досудового врегулювання спору, щоб вони дійшли якоїсь єдиної точки зору. 

Крім того, є "позасудове або досудове" врегулювання спору за участі судді. На сьогоднішній день це новий правовий механізм, який був введений новими процесуальними кодексами, який дозволяє подати позовну заяву до суду, де визначити, що ви бажаєте, щоб ваш вибір врегулював безпосередньо суд. Досить популярним є спори щодо межі земельної ділянки  або, наприклад, забор між двома будинками встановлений не там, де це визначено в технічній документації, тобто порушуються межі земельної ділянки. Якщо у вас виник спір, то він регулюється виключно в судовому порядку, якщо сторони не дійдуть згоди в позасудовому порядку. Наразі вже можна звернутися до суду і попросити таке питання віднести до компетенції суду, щоб саме суд розсудив вас не по всій процедурі, яка триває досить довго. Так, суддя проводить з кожною стороною певну бесіду, де роз'яснює конкретні права і пояснює, що сторонам краще укласти мирову угоду або домовитися.  Тобто суддя виступає медіатором, який надає певні рекомендації, яким чином такий спір може бути врегульовано.

Ще один із механізмів це конституційна скарга, яка стосується захисту прав і порушення прав людини за Конституцією України. Це так само новий інститут, який чимось схожий на Європейський суд з прав людини. Він дозволяє звернутися будь-якій особі до Конституційного Суду після розгляду справи судами першої, другої і третьої інстанції. Тобто після перегляду справи Верховним Судом, якщо ви побачили, що під час розгляду справи або рішення застосовано закон, який визнано неконституційними, або норми права, що не відповідають Конституції, або якщо ви бачите, що застосовано норми Конституції, що призводить до порушення ваших прав, то ви можете подати конституційну скаргу і таким чином зробити так, щоб переглянули це рішення і вказали, що дійсно під час розгляду справи судом було неправильно застосовано норми матеріального вправа, неправильно було витлумачено Конституцію і це призвело до порушення прав. Тоді справу передадуть на новий розгляд.  Але так буде не у всіх випадках. Ви маєте розуміти, що вами мають бути обґрунтовані саме порушення ваших прав, а не просто, що ви не згодні з рішенням.  Крім того, після винесення остаточного рішення у справі у вас є 6 місяців для того, щоб ви могли звернутися з конституційною скаргою. 

До кого звертатися хворим, якщо у них вимагають сплату за лікування і чи можна тим, хто вже заплатив гроші за лікування, вимагати їхнього повернення 

Все буде залежати від того, у яких лікарнях лікують. Якщо це приватні лікарні, і ви проходили там тести або лікування, то не можна. Якщо це державна лікарня, то треба розуміти, хто вимагав гроші і яким чином, чи укладалися якісь договори. Тому що в деяких лікарнях існує так звана система добровільного страхування, де ви начебто сплачуєте страховий внесок за те, щоб вас оглянув чи прийняв той чи інший лікар. Тобто тут треба враховувати цю специфіку.

Якщо у вас взагалі якимось чином вимагають кошти за аналізи чи якісь додаткові кошти, то ви обов'язково маєте просити у лікарні рахунок. Також ви можете попросити укласти договір і щоб пояснили, згідно чого ви маєте платити кошти. Коли переходиш на таку площу і вимагаєш документи, у них відразу такі питання пропадають. Але якщо ви сплатили кошти, які у вас вимагали, тобто віддали готівку, то шансів довести в суді буде досить складно.

Чи можна захистити свої права без допомоги юриста та адвоката 

На сьогоднішній день процесуальне законодавство дозволяє вирішувати деякі спори і без участі адвоката, щоб не витрачати велику кількість грошей. Це стосується таких справ,які розглядаються в адміністративному провадженні, зокрема в цивільному та господарському, коли справа проводиться у спрощеному провадженні, без участі сторін або без виклику сторін. Мається на увазі, що ви підготували позовну заяву, направили в суд, обмінялися процесуальними документами, відзивами і запереченнями на відзив та відповідями на відзив. Після цього суд просто на підставі документів, які ви подали без участі адвокатів, і вас як безпосереднього учасника процесу перевіряє, чи законно обґрунтована ваша позовна заява і виносить рішення по справі. Тобто тут вам потрібно буде витратитися на адвоката, щоб він підготував позовну заяву.

Є категорія справ, де ви можете захистити себе самостійно, а є категорія справ, де потрібна допомога адвоката і є категорії справ, де без адвоката ви не зможете. Якщо говорити про першу категорію справ, то це розлучення, аліменти тощо. Там позовна заява досить нескладна і шаблонна. На сьогоднішній день є досить багато ресурсів,  де є певні шаблони процесуальних документів, які можна використовувати для того,щоб захистити свої права. 

Фото: pexels.com