У "Слузі народу" розповіли подробиці зустрічі Офісу генпрокурора з депутатами

У "Слузі народу" розповіли подробиці зустрічі Офісу генпрокурора з депутатами

Представників Офісу генпрокурора запросили на засідання антикорупційного комітету Верховної Ради прозвітувати про стан розслідування важливих і резонансних справ. Про перебіг перемовин в ефірі Українського радіо розповіла членкиня депутатської фракції партії "Слуга народу", заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець.

0:00 0:00
10
1x

"Запрошення представників Офісу генерального прокурора на засідання антикорупційного комітету абсолютно не пов'язане із заявою президента (про те, що він дає Венедіктовій час до кінця року, аби та показала кроки у сторону посадок корупціонерів – ред.). Потрібно дивитись на результати роботи, зокрема Офісу генерального прокурора, незалежно від того, чиє прізвище на чолі. І треба пам'ятати, що після зими буде знову весна, і хочеться все ж таки побачити від правоохоронних органів гучних справ і, якщо в цьому буде необхідність, гучних посадок", зазначила Олена Мошенець.

Заступниця голова антикорупційного комітету зауважила, що зустріч було ініційовано на запит двох народних депутатів.

"Час-від-часу, і це є нормальною практикою, ми запрошуємо представників різних правоохоронних органів, різних структур, тому що до членів комітету надходять звернення від активістів та звичайних громадян України. Ми не маємо права впливати якимось чином на розслідування тих чи інших справ, але ми маємо право запросити і поспілкуватись. Власне, було два запити від народних депутатів, які отримали члени антикорупційного комітету. Одна справа стосувалася керівника Національного антикорупційного бюро, а інша Роттердам+", сказала вона.

Мошенець повідомила, що 8 грудня зустріч відбулася у закритому режимі, і члени антикорупційного комітету підписали документ про нерозголошення подробиць. 

"У вівторок ми мали таку зустріч. Вона проходила у закритому форматі. Тобто ті члени комітету, які брали участь, підписали документ про нерозголошення інформації. Я також його підписувала, тому, на жаль, не маю права розказувати про подробиці, які були надані представниками Генеральної прокуратури, але можу сказати, що було спілкування. Когось воно задовільнило, а когось ні. Ми продовжимо спілкування, особливо щодо справи, пов'язаної з  Роттердам+. У будь-якому разі це дуже позитивно,  що таке спілкування є і що члени комітету можуть ставити незручні питання в закритому режимі і бачити реакцію, чути відповіді і сподіватись на те, що резонансні справи будуть просуватися і не буде жодного зволікання з ними", – прокоментувала народна депутатка.  

"Насправді дуже багато гучних справ, щодо яких хотілося би отримати відповіді і не лише по спеціальному запрошенню. Суспільство повинно знати про справи, які стосуються мільйонів і мільярдів гривень та коштів з державного бюджету. Це певні прізвища народних депутатів, наприклад, минулих скликань. Також це певні прізвища, які відноситься до часів Януковича. Це справи, пов'язані з певними фінансовими махінаціями. Декілька місяців назад ми розглядали справи щодо так званого VAB Банку. Ми продовжимо з спілкуватись з представниками Офісу генпрокурора і лише в підсумку зможу сказати, до чого конкретно ми прийшли", – розповіла Мошенець

Вона також зауважила, що також є декілька справ, що стосуються депутатів 9-го скликання. 

"Нещодавно активно обговорювалася справа щодо кнопкодавство одного з депутатів. І поки що в Офісу генерального прокурора було недостатньо доказів та інформації для того, щоб відкрити кримінальне провадження. Вони пояснюють це тим, що необхідно здійснити фото- та відеофіксацію, подати документи до апарату Верховної Ради тощо. А наша правоохоронна система має настільки швидко реагувати на подібні виклики, що суспільство навіть не повинно думати про те, що про це потрібно нагадувати правоохоронним органам", – сказала вона

"Окрім того, що були запрошені представники Офісу генеральної прокуратури, дуже важливо спілкуватися одночасно також представниками з Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Тому що такі гучні корупційні справи, як правило, зв'язані з цих декількох структурах. І коли ми зустрічаємось з Офісом генпрокурора, дуже важливо чути всі сторони, щоб інформація була об'єктивною і не однобічною", – додала членкиня антикорупційного комітету

Щодо справи заступника керівника офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі забудовника Максима Микитася, Мошенець зауважила, що "по цій справі мають бути зрушення і обговорення в антикорупційному комітеті".

"Що стосується спілкування на комітеті з цього приводу, то будуть питання, оскільки вони вже є у деяких членів комітету. Не впевнена, що це буде у відкритому режимі. У комітеті є не лише "Слуга народу", а й представники всіх політичних сил, тому не думаю, що ніхто не запитає або це якось буде замовчуватись. Я думаю, що Генеральна прокурорка більше за інших хотіла б показати результат роботи, тому що час спливає і країна потребує сильного  Генерального прокурора", – сказала вона.


Фото: rubryka.com