Пенсій без стажу не буде: з 2021 року запрацюють нові правила нарахування пенсій

Пенсій без стажу не буде: з 2021 року запрацюють нові правила нарахування пенсій

Із 2021 року ті українці, які не зможуть виконати вимоги щодо стажу, змушені будуть працювати довше, і з кожним роком їх ставатиме все більше і більше, стверджують аналітики. З наступного року потрібно буде мати як мінімум 28 років стажу для того, аби вийти на заслужений відпочинок вчасно. Всім іншим доведеться працювати до 63 років, тобто мати від 18 до 28 років стажу, або до 65 – від 15 до 18 років стажу. Детальніше про це розповіла Лідія Ткаченко, провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Тимчасова допомога не називалася соціальною пенсією. Те, що її призначення було передбачене на три роки, від початку було записано в законі "Про підвищення пенсій". Звичайно, більшість людей про це і не чули. Втім, більшості людей це й не буде стосуватися. Все ж у тих людей, які зараз виходять на пенсію, вистачає стажу для того, щоб вийти на пенсію в 60 років", – розповідає Лідія Ткаченко.

Експертка зауважує, що після 2004 року правила зарахування стажу і так були більш жорсткі. Облік стажу здійснюється тільки за даними бази персоніфікацій пенсійного фонду і тільки на підставі сплачених внесків. Також навчання у вищих закладах не входить до стажу, як це було раніше. Люди, які зараз виходять на пенсію, встигали ті 27–28 років стажу здобути до 2004 року. Лідія Ткаченко радить перевірити та підготувати усі документи. Також, якщо у вас ще є час до пенсійного віку, то варто працювати офіційно.

"Страховий стаж є і зараз. Він у нас після 2004 року, це стаж, за який сплачено страхові внески, або ж воно зараховується кредитним періодом, наприклад, у ФОПів", – зауважує експертка.

Вона додає: "Треба мати на увазі, що держава теж має нести певну відповідальність, чи у людей є можливість працювати офіційно, тому що люди не завжди настільки вільні, щоб обрати ту роботу, яку вони хочуть, яка їх влаштовує за всіма умовами. У нас і зараз дуже багато людей працюють без оформлення, і це вже стало поганою звичкою".

Втім, Лідія Ткаченко каже, що шанси щось отримати є у всіх, тому що у нас є й так звані соціальні пенсії. Мається на увазі, хоча б якесь забезпечення на прожитковому рівні для людей, які досягли 65 років і які не мають достатньо стажу, або й зовсім його не мають. Потрібно звертатися в органи соціального захисту. І їм призначається ця соціальна державна допомога для людей, які не набрали стажу. Також люди можуть звернутися за допомогою як малозабезпеченим. Близько 2,5 мільйонів одержують саме таку допомогу в Україні.

"Якщо не вистачає стажу, то є варіант одноразово докупити собі стажу. Якщо не вистачає буквально кілька місяців, звичайно, це може мати сенс, тому що за кожен місяць стажу, якого вам не вистачає, треба буде заплатити подвійний мінімальний розмір внеску. А мінімальний розмір внеску – це 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 січня наступного року буде становити 6000, а потім з 1 липня буде 6500 гривень. Тобто доведеться заплатити трохи менше 3000 за кожен місяць стажу", – каже експертка. Втім, мати щонайменше 15 років стажу потрібно обов’язково, аби отримати пенсію.

Фото: УНІАН