Чому на Закарпатті відбуваються обшуки і кому вигідна ескалація між Україною та Угорщиною. Коментує політолог

Чому на Закарпатті відбуваються обшуки і кому вигідна ескалація між Україною та Угорщиною. Коментує політолог

30 листопада Служба безпеки України провела в Закарпатській області обшуки у функціонерів одного з місцевих благодійних фондів, який підозрюється в діяльності, спрямованій на порушення державного суверенітету України. Як розвиватимуться стосунки між двома сусідніми країнами коментує в ефірі Українського радіо політолог, експерт з українсько-угорських відносин Дмитро Тужанський.

0:00 0:00
10
1x

Про обшуки, які відбулися в Закарпатській області

Обшуки я аналізував би окремо, гімн, який заспівали депутати — окремо (мова йде про відео, де депутати Сюртівської ОТГ на Закарпатті після складання присяги, замість українського, виконали гімн Угорщини). Я звернув би увагу на те, коли це відео було викладено в мережу. Заспівали вони 21 листопада, тобто в позаминулу суботу, а в мережі воно з’явилося в той же день, коли почалися обшуки. Також я звернув би увагу на ще одне відео, на яке, на щастя, українська влада вже відреагувала, зробив це Арсен Аваков. Відео, де людина в балаклаві, в камуфляжі на тлі знака Берегово, яке вона обвішала червоно-чорним прапором Правого сектора, погрожує громаді і стверджує, що прийде за дітьми і за нами. Все це сталося за тиждень. Додайте до цього, що не пустили в Україну Іштвана Грежу, угорського високопосадовця, якого українська влада звинувачує у втручанні в українські вибори. Тут багато співпадінь, які, на мою думку, не є співпадіннями. Та на 100% стверджувати про те, хто за цим усим стоїть я не брався б, бо ситуація дуже складна. Українсько-угорські відносини вже більше трьох років суперконфліктні. Ці загострення періодичні, одне загострення переходить в інше. На цих загостреннях грають і грали дуже багато учасників, наприклад, місцеві політики. Зараз іде жорстка коаліціада в Закарпатській міській раді. Там місцеві гравці прив’язують всі ці обшуки до тиску на угорську громаду, яку хочу схилити начебто до коаліції з владою. Мені важко уявити, як після цих обшуків можна чекати, що угорці підуть на коаліцію з владою. На мою думку, ніколи не підуть. Навпаки, більшість місцевих політиків будуть думати, якщо до інших прийшли з обшуками з політичних мотивів, то і до них можуть. Тобто це дає зворотній ефект. Подивіться як ці події висвітлюють проросійські медіа в Україні: дуже оперативно, дуже обширно, в антиукраїнському ключі.

Про заяву голови Закарпатської обласної адміністрації Олексія Петрова

У ситуації з обшуками він найбільше постраждав. Бо всі кивають на нього, мовляв, він генерал-майор СБУ, він хоче стати головою обласної ради і він влаштува обшуки, бо угорська партія не хоче за нього голосувати. Його заява — спроба переконати всіх, що він за цими обшуками не стоїть. І як він пише, він засуджує такі грубі дії, що і дає зворотній ефект.

Про інформацію від Служби безпеки України

Якщо дивитися на інформацію за підсумками цих обшуків, що оприлюднила СБУ, то це абсолютно не тягне на сепаратизм. Карти, книжки, статуетки — це все, що знайшли?  Ці обшуки були заради цього? Або дайте реальні докази сепаратизму, фінансування, антиукраїнських дій або поясніть. Угорці давно публічно говорять, що вони виступають про збереження берегівського району, і навіть були спекуляції, що Україна подарує Угорщині цілий район, а виявилося, що в цьому районі частка угорців зменшилася. Дуже багато міфів і маніпуляцій про угорський сепаратизм.

Про те, кому це приносить користь

У цьому беруть участь багато місцевих гравців. Дрібні політики, групи, які намагаються скаламутити воду навколо цієї ситуації. Звичайно, це вигідно і давно на цьому грає Росія. Взагалі, мені здається, що люди багато роблять не думаючи.

Читати далі: У стосунках України з Угорщиною є подвійне дно ─ експерт про зустріч Кулеби та Сійярто

Про те, хто може врегулювати це загострення

Всі загострення відбуваються на тлі публічних заяв, що треба порозумітися. Виходить така шизофренія, дві паралельні реальності. На мою думку, мають докласти всі зусилля на всіх рівнях: дипломатичних корпус у своєму напрямку, місцева влада у своїй сфері. Зрозумійте, не може Міністр закордонних справ займатися внутрішньою політикою. Це мають бути узгоджені кроки на всіх рівнях.

Фото: depositphotos.com