Нардепи про те, коли можуть запровадити локдаун, бюджет на 2021 рік та допомогу для підприємців

Нардепи про те, коли можуть запровадити локдаун, бюджет на 2021 рік та допомогу для підприємців

Сьогодні зранку відбулося засідання голів парламентських фракцій, на якому народні обранці обговорили питання конституційної кризи в Україні та допомогу бізнесу під час карантину. Попередня нарада лідерів фракцій відбулась в суботу, 28 листопада, на якій додатково обговорювали бюджет країни наступного року та ймовірність запровадження локдауну. Тож про плани депутатів на цей робочий тиждень, вихід з конституційної кризи та долю проєкту бюджету 2021 року Українському радіо розповіли членкиня депутатської фракції політичної партії "Голос" Галина Васильченко та заступниця голови фракції політичної партії "Слуга народу" Олена Мошенець.

0:00 0:00
10
1x

"Цей тиждень буде найскладнішим тижнем для Верховної Ради, тому що через карантин, через те, що багато хто хворів, велика кількість законодавчих питань була перенесена з жовтня і листопада. По факту, крім бюджету, який сам по собі є складним проектом, є ряд питань, які також потребують ухвалення. Плюс пан Разумков вже повідомив, що має негативний тест по коронавірусу і вже буде присутній", – розповіла Олена Мошенець

За словами народної депутатки партії "Слуга народу", крім питань щодо можливості запровадження локдауну та голосування в другому читанні проєкту держбюджету на 2021 рік, є ще ряд важливих для розгляду законопроєктів: "Важливе питання, яке я б відмітила, це питання Конституційного Суду і рішення конституційної кризи. Президентом вже поданий законопроект щодо кримінальної відповідальності за брехню в декларації або її неподання. Вважається, що це є результатом напрацювання робочої групи, яка формувалась з представників всіх фракцій. Але щодо роботи самого КСУ, того, хто буде перевіряти декларації суддів загалом точаться дуже великі дискусії. Саме тут потрібна узгоджена позиція, тому що якщо не вирішити ці питання щодо КСУ, ми можемо не знайти підтримки в залі щодо повернення електронного декларування і власне кримінальної відповідальності".

"Також важливе питання – це законопроект про референдум. Після багатьох обговорень я сподіваюсь, що в грудні він буде ухвалений. Плюс ще одне питання – це питання взагалі роботи Верховної Ради в грудні. За графіком маємо два сесійні тижні, але є інформація, що можливі позачергові засідання", –зауважила Мошенець. 

Локдаун: бути чи не бути?

"Очевидно, що в першу чергу йдеться про щоденну кількість захворювань. Але моя особиста думка така, що Україні потрібно було йти шляхом, яким йшли наші колеги-європейці, які запровадили жорсткий карантин на кілька тижнів до початку їхніх різдвяних свят. Якщо все закривати, то краще зараз, щоби до кінця грудня послабити трохи карантин, аби на різдвяні свята дрібний бізнес міг працювати. Ресторатори, дрібні готельєри, інші сфери послуг страждають від карантину вихідного дня, оскільки для них у вихідні дні найбільша можливість заробити. Вони ще не вийшли навіть на докарантинний рівень. Але з заяв, озвучених урядом, виглядає, що скоріше за все локдаун припаде на різдвяні і новорічні свята", – розповіла Галина Васильченко.

Проте, як звернула увагу депутатка від партії "Голос", уряд з депутатами не радився і наразі точних дат локдауну ще ніхто не називав. 

Її слова підтвердила й Олена Мошенець: "Вся інформація, яка виникає, – це чутки. На цьому тижні профільне міністерство і КМУ загалом обіцяють підвести підсумки загалом так званого "карантину вихідного дня". Вони пояснять всім, чи було це ефективно, наскілкьи і як далі будемо рухатись. З офіційних цифр бачимо незначне зростання, але ж ми не знаємо, як могло бути, якби каратин не було введено. Тому потрібне повне моделювання, яке вже зроблено".  

Програми допомоги для підприємців

В уряді розробили програми допомоги для підприємців, якщо в Україні посилять карантин. Зокрема, йдеться про виплати ФОПам та найманим працівникам – по вісім тисяч гривень – та звільнення від податків деяких видів підприємців. Програми мають розглянути і затвердити у ВРУ. 

"Цього тижня ініціативи допомоги підприємцям маємо однозначно розглядати. Також дуже важливо є врегулювати питання діяльності фізичних осіб-підприємців щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій, адже який тиждень поспіль підприємці змушені виходити на акції протесту", –зауважила Галина Васильченко.

Проєкт бюджету на 2021 рік

Депутатка від фракції політичної партії "Голос" Галина Васильченко розповіла Українському радіо, що всередині фракції відбуваються дискусії щодо того, чи підтримувати проєкт державного бюджету. 

"В нас є дуже багато зауважень, зокрема, й щодо суттєвого зменшення можливості розвитку громад на місцях. Йдеться про те, що між першим і другим читанням суттєво зменшити державний фонд регіонального розвитку, зменшили субвенцію на розвиток органів місцевого самоврядування. Також ведуться активні дискусії щодо можливості забрати земельний податок з Укрзалізниці, а також акцизний податок з продажу пального. А це суттєві статті в дохідній частині місцевих бюджетів", – підсумувала Васильченко.

Фото: УНН