"Боялися згадувати". Відомі українці поділилися родинними історіями про Голодомор

"Боялися згадувати". Відомі українці поділилися родинними історіями про Голодомор

Україна та світ вшановувують пам’ять жертв Голодоморів. Український режисер Олександр Ігнатуша, філологиня Олена Міщенко та журналістка Галина Плачинда поділилися в ефірі Українського радіо родинними споминами про геноцид.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Родина режисера Олександра Ігнатуші під час Голодомору проживала у селі Трипілля на Київщині. У сім’ї його матері було четверо дітей, яким було по 2-3 рочки. "Моя мама пам’ятає, як одна з маленьких просила їсти, моя бабуся Федося готували якісь корінці і зернятка, розтерла їх, але дитина все одно померла. Думаю, що історії дуже подібні – прийшли, винесли все і зрештою, якийсь сусідський комсомолець, який ще мав якісь залишки серця, співчуття, десь приховав телятко, а більш старший чи свідомий комсомолець його помітив і вивів те телятко", – розповідає він. 

Дуже довгий час нащадків у родині оберігали від цієї пам’яті. "І згадувати боялися. Як фронтовики про фронт, так і люди, які пережили цей страх 32-го – 33-го років: "Ой, діти, воно вам не треба", "Так, доходили якісь слухи, що десь дітей поїли". Так, це якась казка…Змій Горинич якийсь поїв, очевидно, а не власний батько, або сусідський. Якось це не сприймалося. Лише згодом під глибоку старість, моїй мамі нещодавно виповнилось 95, і вона почала писати про все це. Взагалі вона в мене поетеса. Ми видали її невеличку книжечку. І в тій книжечці вона згадує у своїх віршах ті страшні часи".  

Олександр Ігнатуша вважає, що ще однією з форм подачі фактів про Голодомор може бути документалістика. "На мою думку, якось не пасує в художній формі відроджувати ті події. Або це має робити хтось дуже-дуже талановитий.  Як у кінофільмі "Піаніст", де знайшли грань між художнім і правдивим. Українська нація трагічна, драматична, пісні у нас сумні, можливо тих, хто співав веселих пісень першими і знищували. І козаків, і сліпих кобзарів. А сухі факти, але правдиві, вони доречні, і тому мені здається, що тут завдання більше для документалістики".

Журналістка Галина Плачинда розповіла про свого батька письменника Сергія Плачинду, який не тільки пережив, а він є одним з перших, хто піднімав тему Голодомору в Україні, ще за часів "перебудови". "Батькові вже було 5-6 років, коли все це відбувалось, і він багато що пам’ятав, бо думаю, що для дитячої психіки це були дуже дратівливі моменти. А потім, він неодноразово повертався до нашого села, розмовляв з людьми, коли вже почав про це писати, коли про це вже дозволили писати публічно. Він їздив самостійно, збирав ці спогади і реконструював цю картину страшного голоду". 

Село, де жила родина Сергія Плачинди,  виведене на стелі жертв Голодомору в Кіровоградській області. "Коли люди починають бачити, що вимирали цілими селами, то починають усвідомлювати масштаби цієї трагедії", – вважає Галина.

Прадід філологині, доцента КНУ ім. Шевченка Олени Міщенко був заможним господарем у Борисполі, що на Київщині. "Він був ветераном Першої світової війни, мав землю, мав гай, мав наймитів, мав трьох доньок, одна з них померла в Голодомор. Він був розстріляний в 37-му році, прабаба померла після Голодомору. Це – досить драматична сторінка нашої родинної історії". 

Науковиця вважає, що пам’ять  про ті страшні події є важливою для кожної родини. "І хочеться звернутись до людей – нехай вони пошукають у себе, в усіх є ці шматочки пам’яті, пошукають ці реліквії по альбомах, по родинних архівах. Якщо їх змогли зберегти наші прадіди та прабабусі в ті страшні часи, то   ми, тим більше, мусимо це зберегти, мусимо це віднайти і поділитися зі світом – якою була наша Україна, якими були ці люди. Вони ж, власне, помирали лише через те, що вони були українці".

Фото: УНІАН