Повний локдаун: чи варто його запровадити до новорічних свят

Повний локдаун: чи варто його запровадити до новорічних свят

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що в Україні мають негайно запровадити повний локдаун на 3-4 тижні з механізмом компенсацій для населення. Експерт з громадського здоров’я Андрій Скіпальський в ефірі Українського радіо прокоментував, коли варто оголосити про повний локдаун в Україні і скільки він може тривати.

0:00 0:00
10
1x

"Протягом останніх днів повідомлення схилилися в бік жахаючої картинки розповсюдження коронавірусної інфекції. Я думаю, що це певна ознака того, що уряд готовий запропонувати у найближчий час повний локдаун. Якщо відкинути політичну складову, то, на мою думку, це потрібно запроваджувати і цей єдиний інструмент, який є в Україні, оскільки інші інструменти з тих чи інших причин не доступні нам", ─ зазначив Андрій Скіпальський. 

Експерт  з громадського здоров’я зауважив, як довго може тривати повний локдаун.

"Оцінюють зараз мінімально і максимально ─ це три тижні. В теперішніх умовах, коли ми постійно оглядаємося на економічний стан, мінімум три тижні потрібно для того, щоб зменшити і розірвати ланцюжок передачі вірусу, а також подивитися ефект", ─ сказав він. 

Скіпальський прокоментував, коли потрібно вводити повний локдаун.

"У нас наразі більше 15 тисяч випадків на добу. І кожен день нові антирекорди. Уряд може безкінечно довго відтягувати рішення і встановлювати нові "стелі" та говорити про наявні ліжка, але ситуація достатньо серйозна, тому що щодня збільшується смертність. Тому потрібно запровадити повний локдаун чим швидше, тим краще", ─ зазначив експерт.

На його думку, локдаун краще ввести до новорічних свят. 

"Нам потрібно закрити все зараз, щоб перед новорічними святами відпустити. На моє переконання, у новорічні свята контактність буде менша. Якщо закривати на свята, то буде більше випадків, і нам тоді важче буде справлятися з навантаженням на медичну систему", ─ сказав він. 

Наразі невідомо, який формат локдауну буде обраним урядом. Але повний локдаун, який ми вже знаємо передбачає насамперед припинення роботи транспорту.

"Пересування у громадському транспорті було дозволено тільки за наявності довідок для людей, які працюють на підприємствах та установах, які відносяться до категорії стратегічного забезпечення країни. Були закриті всі торгові приміщення, крім продуктів харчування, заклади ресторанного господарства, сфера обслуговування, фітнес-центри та медичні послуги, які не відносяться до ургентних, зокрема стоматологія. Були відкриті аптеки і на певний час зоомагазини та ветеринарні клініки. Всі хто могли, працювали у дистанційному режимі. Підприємства та установи самі приймали рішення про те, як вони будуть доставляти людей до своїх підприємств, а також чи продовжують вони працювати, чи закриваються", ─ додав Скіпальський. 

Фото: УНІАН