Андрій Герус про підняття тарифів та тенденції на ринку електроенергії

Андрій Герус про підняття тарифів та тенденції на ринку електроенергії

Як повідомив виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Бойко, міністерство енергетики планує підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів задля "стабілізації ринку електричної енергії". Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус у виїзній студії Українського радіо на форумі "Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса" прокоментував можливе підняття тарифів, проаналізував тенденції на ринку електроенергії та оцінив газову реформу в Україні.

Про тарифи на електроенергію 

Не готовий сказати, наскільки будуть зростати тарифи. У нас зараз складна ситуація, зокрема з зеленими тарифами. Є величезні зобов'язання по виплаті зелених тарифів, тому є певні складнощі. Але, я думаю, що краще, якщо більш деталізовані коментарі з цифрами буде давати першоджерело цієї інформації, тобто міністерство.

У моєму розумінні, на ринку електроенергії є певний розбаланс, тому що для оплати по зелених тарифах потрібно близько 70 млрд гривень на наступний рік. А ті тарифи, які є сьогодні, зокрема тариф "Укренерго" на передачу, не забезпечують збору необхідної кількості грошей. І з бюджету уряд також не поспішає виділяти кошти на виплати генерацій за зеленим тарифом. Тому є певний дисбаланс, оскільки в країні є дефіцит фінансових ресурсів, щоб оплатити повністю зелені тарифи. Але загалом у нас ринок працює за такими ціновими тенденціями, як і в Європі. І нам варто звертати увагу на посилення та покращення конкуренції на ринку. Потрібно унеможливлювати монопольні чи олігопольні змови, щоб на ринку було  більше гравців. І тоді буде працювати конкурентний ринок електричної енергії. 

Про підстави зміни керівництва міністерства енергетики 

Я не впевнений, що це пов'язано саме з зеленими тарифами. Хоча там також ситуація складна. З одного боку, був урядовий законопроєкт, якому парламент підставив плече і його досить швидко прийняли, але все одно прийняття цього закону не спричинило вирішення всіх проблем. Але складність є так само і в роботі компанії "Енергоатом", тому що їхні блоки зупинялися і обмежувалися ще з квітня-травня, і вони недовиробляли електроенергію і при цьому несли затрати, бо за атомними блоками треба дивитись, навіть якщо вони не працюють. І в  "Енергоатому" важкий фінансовий стан: борги перед своїми постачальниками і збитки за 9 місяців. Але знову ж таки, щоб дізнатися про причини і отримати достовірну інформацію, треба звернутися до Кабінеті міністрів і прем'єр-міністра. 

Як вирішити проблеми з "Енергоатомом" 

З "Енергоатомом" все просто. Не потрібно обмежувати його роботу. Варто максимально використовувати його генеруючі потужності. Вони по своїй собівартості найдешевші. І чим більше "Енергоатом" виробляє, тим стабільніша або навіть нижча ціна на електроенергію. Крім того, "Енергоатом" – це не тільки тисячі робочих місць, а й підприємство, яке перебуває у державній власності. І воно не лише податки платить в державний бюджет, а якщо заробляє прибуток, то його також платить у державний бюджет. І потім з цього прибуткуу через держбюджет можуть фінансуватися зарплати лікарям, вчителям, будівництво доріг, армія тощо. Тому неправильно, що державний "Енергоатом" якось зупиняється чи обмежується в угоду прибутків якихось приватних енергетичних компаній. Всі мають працювати у рівних умовах. 

Про зелену енергетику

Дискусія щодо неї буде тривати, тому що зелені тарифи у нас все одно в рази вищі, ніж в Європі. Фактично більші у 2 рази. Окрім того, наші зелені тарифи прив'язані до курсу євро. Відповідно, при девальвації гривні, зокрема при її прискоренні, актуалізується проблема з виплатою зелених тарифів, тому що в Україні всі тарифи встановлені в гривні, зокрема кінцевим споживачам. І якщо для когось вони в євро, а гривня девальвує, значить тоді в гривні потрібно збирати більше цих тарифів. Тому девальвація гривні завжди буде знову піднімати питання обговорення зелених тарифів.

Про завершення газової реформи і можливість вибору постачальника газу

Я вважаю, що ця реформа не завершена. Багато чого ще треба зробити, щоб на ринку дійсно запрацювала конкуренція і щоб на ринку був вибір у кінцевого споживача. 

Про монополію "Нафтогазу"

Є ризики того, що "Нафтогаз" буде зловживати своїм майже монопольним становищем. І коли я кажу про розвиток конкуренції, я маю на увазі зокрема і цей фактор. Нам потрібно, щоб був ресурс від багатьох компаній, і додаткова конкуренція для "Нафтогазу" була би корисна у цій ситуації. 

Про перспективи вугільного ринку 

Приватизація вугільних шахт – досить складне питання, яке важко реалізувати. Можливо, якщо якість перспективні шахти будуть разом з "Центренерго", з генеруючою компанію, тоді може бути приватизація такого об'єкта. Нам потрібно пропонувати альтернативу та інші можливості людям, які працюють на шахтах. Аби вони могли працювати в інших сферах та на інших підприємствах. Якщо у нас не буде соціальної напруги і соціальне питання буде вирішене, все інше буде легше робити. Головним є не кілограм вугілля та шахта, а люди, які там працюють. 

Дійсно, у багатьох країнах зменшується генерація вугільних електростанцій. У нас теж потроху такі тенденції спостерігаються, зокрема тому, що у нас збудувалося дуже багато відновлюваних джерел (сонячні електростанції та вітроелектростанції). Тому, я думаю, що у нас виробництво електроенергії з вугільних електростанцій буде потроху зменшуватися. Але відмовитися повністю ми не можемо, тому що вони виконують певні функції по балансуванню системи. Окрім того, на них лягає додаткове навантаження взимку. 

На фото: Андрій Герус, facebook.com/andriy.gerus