Спецпроєкт "Знову вибори". Комп'ютерний клас, скверик або музичний фестиваль "своїми руками"

Спецпроєкт "Знову вибори". Комп'ютерний клас, скверик або музичний фестиваль "своїми руками"

Бюджет участі дає змогу кожному громадянину розробити власний проєкт, виграти фінансування й втілити задум. Спецпроєкт Українського радіо "Знову вибори" розповідає про те як можна взяти участь у громадському бюджеті.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що таке бюджет участі?

Місцеві вибори минули. Під час волевиявлення українці мали можливість обрати органи місцевого самоврядування, які впродовж наступних декількох років опікуватимуться інфраструктурою, транспортом, житлово-комунальною сферою тощо. Але на цьому ваша участь у політичному житті громади не закінчується. По-перше, владу потрібно постійно контролювати. По-друге, віднедавна більшості українців доступні інструменти, які дозволяють безпосередньо впливати на те, що відбувається у громаді, не тільки на виборах, але і в міжвиборчий період. Мова йде про так званий бюджет участі.

Бюджет участі – так називається інструмент, який дає можливість кожному мешканцю міста або села раз на рік брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету, а точніше – його частини. З загального бюджету щороку виокремлюється певна частка, яка бронюється на реалізацію проєктів, спрямованих на покращення міста, громади, села або селища. Розробниками цих проєктів стають мешканці населеного пункту. Вони розробляють проєкти і подають заявки. Після чого за допомогою голосування самі ж мешканці обирають найкращі з них, які потім фінансуються та реалізуються протягом року.

Бюджет участі – відносно недавній винахід. Вперше цю ідею було втілено у бразильському місті Порту-Алегрі лише в 1989 році. Згодом концепція завойовувала дедалі більше країн і міст і зрештою після Революції гідності дісталася України. Містами-піонерами в 2015 році стали Чернігів, Черкаси й Полтава. Станом на 2018 рік бюджет участі діяв вже у 85 містах, сьогодні така можливість доступна щоразу більшій кількості населених пунктів.

Як подати свій проєкт до громадського бюджету

У кожному місті й громаді – свій розмір бюджету участі. Найбільший він, певна річ, у Києві – 160 млн гривень; проєкти діляться на невеличкі, які змагаються за фінансування обсягом до 1 млн гривень, й великі, що претендують на суми від 1 до 3 млн. гривень. З огляду на величезну кількість проєктів, які щороку змагаються за перемогу, в столиці конкурс проходить за десятьма категоріями: "дороги й транспорт", "культура й туризм", "екологія", "освіта та громадянське суспільство", "соціальний захист та інклюзія", "молодь і спорт" тощо. У менших містах категорій менше або взагалі проводиться єдиний конкурс.

Варто зазначити, що часто від подачі власного проєту на бюджет участі українців утримує побоювання, що вони не мають достатньо знань і компетенцій. Проте такі побоювання слід розвіяти, адже боятися не треба. Для перемоги у громадському бюджеті не обов’язково представляти вже готовий та ідеально розроблений проєкт. Головне – мати ідею й концепцію, приблизно порахувати вартість її реалізації й презентувати орієнтовний план. А згодом, вигравши конкурс, можна спрямувати частину коштів на залучення фахівців для доопрацювання проєкту.

Маєте проєкт облаштування скверику біля будинку? Хочете, щоб у школі, де навчаються ваші діти, був сучасний спортивний майданчик або супер новітній комп’ютерний клас? Мрієте організувати у вашому місті музичний фестиваль або відкрити клуб для любителів гри в шахи? Все це можливо, якщо подати проєкт на бюджет участі та знайти достатню для перемоги кількість прихильників. Бюджет участі доводить, що демократія може працювати не лише раз на п’ять років на виборах.

Фото: soroka.ternopil.ua