Спецпроєкт "Знову вибори". Бюджет від А до Я: як навчитися впливати на кошторис громади?

Спецпроєкт "Знову вибори". Бюджет від А до Я: як навчитися впливати на кошторис громади?

Процес децентралізації та підвищення прозорості управління дозволяє усім громадянам брати активну участь у формуванні бюджетів ОТГ. Як це робити, розповідає проєкт Українського радіо "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що треба вивчити перед тим як подати пропозицію до бюджету ОТГ?

Процес децентралізації, який впродовж останніх років здійснюється в Україні, приніс громадам додаткові кошти й дозволив суттєво збільшити бюджети. Разом із тим, зростання розміру бюджету супроводжувалося зростанням його прозорості, під якою розуміється можливість громади здійснювати контроль над використанням громадських коштів, а також активніше впливати на їх освоєння.

Щоб впливати на бюджет громади, не обов’язково бути депутатом чи працівником виконавчих органів. Будь-який громадянин може брати активну участь в бюджетному процесі, але задля цього слід розумітися на базових речах та відстежувати ситуацію.

Насамперед потрібно ознайомитися з законодавчою базою щодо формування бюджетів громад. Базовим документом у цьому сенсі є Бюджетний кодекс України. Далі – Податковий кодекс, який розповідає про джерела наповнення бюджету. Зрештою, слід розуміти, які видатки фінансуються із Держбюджету, а які – із місцевих. Відтак, слід вивчити структуру бюджету своєї громади.

Наступним кроком після вивчення законодавчої бази є глибше ознайомлення з бюджетною системою України. Місцеві бюджети в Україні мають трирівневу структуру. Вона складається з Доходів бюджету, Видатків бюджету та Бюджету розвитку.

Третім етапом в процесі опанування бюджетної науки є вивчення того, хто формує бюджет та впливає на його формування. Учасниками бюджетного процесу є кілька юридичних осіб. По-перше, місцева рада – вона затверджує місцевий бюджет, внесення змін до нього. Вона ж звітує за виконання, встановлює перелік та розміри місцевих податків. Підписує місцевий бюджет голова громади. До функцій виконавчого комітету місцевої ради належить складання проєкту бюджету, подання його на затвердження радою, забезпечення виконання. Крім того, виконком щоквартально подає раді звіти про хід і результати виконання бюджету. Учасниками бюджетного процесу є також місцеві фінансові відділи, Орган державної казначейської служби та всілякі розпорядники коштів, які одержують та безпосередньо витрачають бюджетні гроші. Зрештою, останніми – але не менш важливими – учасниками бюджетного процесу є громадяни. Вони мають право як здійснювати громадський контроль бюджетного процесу, так і безпосередньо брати участь у формуванні бюджетної політики.

Коли треба розпочинати готувати проєкт бюджету?

Маючи названу теоретичну підготовку, можна приступати до практичного впливу на формування бюджету, причому робити це можна впродовж цілого року. Так, з січня по березень в громадах триває підготовка та розгляд звітів про виконання бюджетів за попередній рік. Далі, з травня по жовтень, триває складання проєкту бюджету на наступний рік. Саме у цей період можна подавати пропозиції до проєкту бюджету через розпорядників, брати участь у погоджувальних радах та інших дорадчих органах. А на початку осені значна частина громад дає можливість звернутися із пропозиціями щодо бюджету абсолютно усім мешканцям громади. На це виділяється близько місяця.

Як вказано в оголошенні однієї з ОТГ, що у вересні оголосила збір пропозицій, їхній діапазон може бути дуже широкий. Це й ремонт дороги, й встановлення освітлення чи дитячого майданчика на конкретній вулиці чи дворі, й організація тематичного фестивалю. Головне, зауважують у громаді, щоб надана пропозиція стосувалась повноважень сільської ради, була чітко та конкретно сформульована (за необхідності – із вказанням конкретних вулиць, будинків чи інших об’єктів нерухомості, назв установ чи організацій тощо).

Після завершення прийому пропозицій – у листопаді чи грудні – територіальні громади розглядають та ухвалюють місцеві бюджети. На цьому етапі також можна здійснювати вплив на остаточні рішення.

Фото: з відкритих джерел