Якою буде Молдова після президентських виборів?

Якою буде Молдова після президентських виборів?

Чому перемога Майї Санду стала несподіванкою навіть для її прихильників та як вона змінить внутрішню та зовнішню політику Молдови в ефірі Українського радіо розповідає завідувач сектору досліджень південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Результати першого туру виборів у Молдові здивували багатьох виборців. Проєвропейська кандидатка Майя Санду випередила чинного президента Молдови Ігоря Додона майже на 4%.  "Це стало несподіванкою для багатьох, навіть для самої Майї Санду та її прихильників. Адже об’єктивні соціологічні опитування показували, що в першому турі Ігор Додон буде на кілька відсотків попереду. А вже в другому турі різні соцопитування показували, що може бути 1-2% розриву або на користь Майї Санду, або на користь Ігоря Додона. Тому один з напрямків роботи штабу Майї Санду полягав у підготовці до протидії фальсифікаціям. Але зараз склалася ситуація, коли 250 тисяч голосів розриву і вже навіть у Ігоря Додона не виникає питання, аби поставити під сумнів результати голосування. У Додона є об’єктивні передумови для оскарження, оскільки під час голосування жителів з Придністровського регіону була організована блокада або контроль з боку представників активістів правих партій та учасників війни 1992 року, які таким чином намагалися перешкодити масовому підвозу виборців з Придністров’я і фальсифікаціям. Крім того, у нього є претензії до того, як голосувала діаспора. Але разом з тим 250 тисяч голосів – це занадто великий розрив для того, щоб поставити під сумнів увесь результат виборів", – коментує експерт.

За Майю Санду у Придністров’ї віддало голоси близько 14% виборців, хоча тамтешні політехнологи вправно малювали з неї ворога. "Виборці  Придністровського регіону голосували за Санду подекуди більше, ніж у деяких районах Молдови. Наприклад, у Тараклійському районі, де проживають болгари, 93% виборців підтримали Додона. На території Придністров’я є достатньо громадян, які лояльно ставляться до республіки Молдова, тому Майя Санду має такий результат", – зазначає Артем Філіпенко.

На питання, що для України означає перемога Маїй Санду експерт зазначає: "Свого часу пан Додон хотів бути настільки лояльним до Росії, що припустився фатальної помилки, зазначивши, що Крим є де-факто російським. Згодом він намагався відійти від цього формулювання і заявляв про готовність підтримати територіальну цілісність України, але йому ці заяви не забув український політичний істеблішмент. В даному разі Майя Санду більш послідовна. Вона є прихильницею територіальною цілісності України, але якщо говорити про перспективи україно-молдавських відносин, ми маємо враховувати, що Молдова є парламентської республікою і за зовнішню і внутрішню політику відповідає уряд. Відповідно Майї Санду для того, щоб здійснити свій декларований європейський курс потрібно мати опору при парламенті, а поки що її немає. У самій Молдові за Майю Санду голосували не стільки як за проєвропейського політика, скільки як за людину, на яку покладають довіру за боротьбу з корупцією. Те, що за неї голосувала діаспора є тим самим сигналом серед людей, які економічно активні, що Молдові треба мінятися. Обрання Майї Санду дає можливість розпочати в черговий раз діалог з Європейським Союзом. Це стосується питання виділення фінансування. Саме обрання Санду – це є крок вперед в бік Європейського Союзу, хоча вона не відкидає того, що має намір покращити відносини і з Росією в першу чергу економічно".

Про перемогу Майї Санду стало відомо вже наступного дня після виборів. Як в Молдові навчилися швидко рахувати голоси розповідає Артем Філіпенко: "Це пов’язано багато в чому  з кількістю населення. Молдова як за населенням, так і територіально трохи більша, ніж Одеська область, тому рахувати голоси там значно легше. Плюс це ще й відпрацьований механізм, і контроль з боку партій. Людина, яка спостерігає за виборами може онлайн дивитися як змінюється динаміка і стежити по інтерактивній карті, як голосували виборці".

Фото: Артем Філіпенко Українське радіо