Карантин вихідного дня став заручником другого туру виборів

Карантин вихідного дня став заручником другого туру виборів

Про відмову деяких регіонів виконувати рішення уряду про карантин вихідного дня та другий тур виборів міських голів в ефірі Українського радіо розповідають регіональні журналістки Українського радіо Діана Попкова, Ольга Шарута та Валентина Москвіна.

0:00 0:00
10
1x

Із 14 листопада в Україні запровадили карантин вихідного дня. Він діє з опівночі суботи до опівночі понеділка. Ідеться поки що про три пари вихідних із 14 по 30 листопада 2020 року. У ці дні працюватимуть об’єкти лише критичної інфраструктури: продуктові магазини, аптеки і транспорт. Влада низки міст України засудили таке рішення уряду і відмовилися запроваджувати карантин вихідного дня,  а саме мер Львова, Луцька, Рівного, Одеси, Черкас, Маріуполя, Житомира, Чернігова, Тернополя та інших.  А тим часом у неділю  в деяких містах відбувся другий тур місцевих виборів.

Як сприйняли запровадження карантину вихідного дня в Одесі розповідає Діана Попкова: "12 листопада Секретар оперативного штабу Одеської міської ради повідомив, що місто працюватиме за нормами карантину помаранчевої зони і карантин вихідного дня не впроваджуватиметься".

Натомість у Луцьку попри спротив містян запровадженню карантину вихідного дня більшість непродовольчих закладів все ж таки не працювали: "Запровадженню карантину вихідного дня передували певні події. У четвер, 12 листопада на Волині відбулися страйки рестораторів. У п’ятницю, 13 листопада Луцька міська рада підготувала позов до Київського окружного адміністративного суду щодо скасування постанови про карантин вихідного дня, адже за її словами ця постанова суперечить чинному законодавству і порушує права підприємців. У зв’язку із запровадженням карантину вихідного дня низка ринків на Волині розпочала працювати із зміненим графіком. Лише за перший день карантину вихідного дня правоохоронці на Волині склали на порушників карантину вихідного дня 9 адміністративних протоколів. Тим, хто працював спершу виносили попередження, а у випадку відсутності реакції складали адміністративні протоколи", – зазначає Ольга Шарута та інформує про перебіг другого туру місцевих виборів: "15 листопада відбувся другий тур виборів міського голови Луцька. Загалом у межах Луцької ОТГ відкрили 21 малу дільницю, 17 середніх та 71 велику виборчу дільницю. Явка склала 25,96%, що суттєво нижче, ніж у першому турі. Щодо порушень під час виборів міського голови Луцька, то варто зазначити про відсутність пандусів на деяких виборчих дільницях, недопуск члена виборчої комісії до однієї з дільниць та відсутність урни для голосування на одній з дільниць".

Міська влада Сум також підтримала невдоволення містян через запровадження карантину вихідного дня, звернувшись до уряду із заявою. "14 листопада більшість магазинів у Сумах були зачинені. Деякі заклади працювали на самовивіз. Не працювали магазини з одягом і технікою. Магазини з побутовою технікою функціонували як точки видачі. Центральний ринок працював. У відкритому продажі були не лише продукти, але й непродовольчі товари. Дотримання карантинних норм жителями та підприємцями регіону перевіряла поліція. За інформацією прес-служби протягом 14 листопада мобільні групи побували у 397  точках, у 6 з яких виявили порушення та склали адміністративні протоколи. Загалом по області за перший день карантину вихідного дня поліція зафіксувала 19 порушень. Виконком звернувся до уряду з пропозицією перенести карантин вихідного дня на понеділок і вівторок", – розповідає Валентина Москвіна і додає кілька слів про перебіг другу туру виборів у регіоні: "Дуже низькою була явка виборців. Якщо у першому турі на дільниці прийшли 35% виборців, то  другому лише – 19,26%. За попередньої інформацією штабів перемагає чинний мер Сум Олександр Лисенко з результатом 61,12%. Кричущих порушень під час виборів не було зафіксовано".

Фото: Укрінформ