Щорічний рейтинг конкурентоспроможності: навіщо він існує та де в ньому Україна

Щорічний рейтинг конкурентоспроможності: навіщо він існує та де в ньому Україна

Незабаром презентують рейтинг конкурентоспроможності країн за 2020 рік, а поки з’ясуймо, що це таке, як він визначається та які позиції в ньому займала Україна за минулі роки. Детальніше в ефірі Українського радіо про індекс розповів Володимир Дубровський, старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Минулорічне дослідження більш показове, тому що опитування, на якому в тому числі базується цей індекс проводиться навесні. Це означає, що воно [цього року] проводилося якраз в той період, коли був жорсткий карантин, і, я думаю, що ці показники будуть дещо викривлені, тому що і опитування провести якісно неможливо, і на настрої бізнесів, які опитуються, напевно, теж дуже сильно вплинув карантин. Наприклад, після Помаранчевої революції в нас різко стрибнули всі індекси просто за рахунок настроїв", – застерігає Володимир.

Експерт зауважує, що у дослідженні простежується певна тяглість. В України доволі стала позиція у рейтингу, наприклад, минулого року вона зайняла 85 місце, а позаминулого – 83 місце. І сам профіль теж доволі стабільний, тому що ті показники, які вимірюються, не змінюються дуже швидко. В Україні так різко змінилися лише два показники: "тероризм та військові дії" – коли розпочалася війна, Україна різко впала в рейтингу, і "макроекономіка", тому що у 2014–2015 роках була економічна криза. 

"Скоріше за все, якщо ми зараз подолаємо епідемію, то наступного року показники будуть ближчими до тих, які були минулого року, ніж до цьогорічних", – каже експерт.

Зауважимо, що за даними минулого року найбільший регрес було зафіксовано у сфері "охорони здоров’я".

"Такі показники, здебільшого, це показники опитування. Я думаю, що люди будуть незадоволені, як наша медична система впоралася з кризою, тому скоріше тут можемо впасти", – коментує Володимир.

Тоді також дещо погіршилися показники в сфері "впровадження інформаційно-комунікаційних технологій".

"Ця сфера взагалі піднімається. Тут питання в тому, що в них доволі дивні дані, там більше щодо комунікацій та комунікаційної структури саме, а не розробки софта. Мені здається, що в них дані дещо не відповідають дійсності. У нас, дійсно, охоплення широкосмуговим інтернетом не дуже високе і нас тягне вниз те, що в нас тільки кілька років тому нарешті запровадили 4G-систему, і вона не покриває всю країну, а зараз вже 5G йде, якої взагалі немає. В нас мобільний інтернет менш розвинений ніж в багатьох країнах, навіть третього світу. Саме це тягне цей показник донизу".

Покращення позицій кілька років вже спостерігається за критерієм "ринок товарів". Минулого року ми перестрибнули з 73 на 57 місце.

"Це, я думаю, наслідок укладання угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом, а також низки угод про вільну торгівлю з іншими країнами, зокрема з Канадою. Україна відкриває свій ринок і це дуже добре. На жаль, не всюди, і є намагання відновити протекціонізм. Ті, хто не вміють виробляти конкурентоздатну продукцію, дуже незадоволені і намагаються все повернути. Але в нас дійсно стало краще з доступом до товарів, більша різноманітність, більша конкуренція на товарному ринку і, відповідно, покращуються показники. Так само, до речі, з розміром ринку. Україна на непоганому місці за розміром ринку, який доступний для наших виробників, і це завдяки, передусім, угоді з Європейським Союзом", – зауважує експерт.

Також у минулому році Україна піднялася за таким показником як "освіта" – з 46 на 44 та рівень розвитку бізнесу з 86 на 85.

"Це не можна вважати якимось великим покращенням, тому що рейтинг визначається на основі балів. Ці бали дуже близькі для багатьох країн і часто буває таке, що країни на одному і тому ж місці. А бали нараховуються з певними погрішностями. Статистично не можна казати, що це прогрес. Я б звернув увагу на те, де в нас, на жаль, немає прогресу – на "право власності". Після військових дій найгірший показник України в цих рейтингах ще з дуже-дуже давніх часів – це право власності, при чому навіть не інтелектуальної, а фізичної. Це набільша проблема і дуже близька до неї проблема незалежності судів і верховенства права. Це теж споріднена річ. І тут є найслабше місце України з усіх. Ще "економічна стабільність" у нас теж кульгає, але це здебільшого, тому що враховуються показники за п’ять років".

Індекс конкурентоспроможності складається із сотень показників, які частково беруться зі статистики, частково визбираються у дослідженнях. Цей індекс авторитетний і він показує, які перспективи країни має для довгострокового зростання. Насамперед, це важливо для урядів. Втім, деякі уряди, наприклад в Казахстані вони намагаються спеціально вдосконалити саме ті показники, які враховані в індексі для того, щоб штучно підвищити своє місце в рейтингу, розповідає Володимир Дубровський.

Фото: УНІАН

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Розколу українського суспільства немає — політична психологиня Чуніхіна
Дробович: "Читати Булгакова, досліджувати – скільки завгодно… Але не будуть названі на його честь музеї і вулиці"
"Комунікація – це слабка ланка і системи охорони здоров'я, і армії". Полек про підтримку військових після поранень
Геноцидальний тип ведення Росією війни доводиться через факти — Айвазовська
Іспити з чотирьох предметів, а не з трьох. Вакуленко про НМТ-2024