Експерт: результат місцевих виборів-2020 – найкраще щеплення від сепаратизму

Експерт: результат місцевих виборів-2020 – найкраще щеплення від сепаратизму

Вибори, які пройшли 25-го жовтня, показали, що місцеві еліти відчули силу. А це великий позитив, вважає керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній. По-перше, тому що є політична конкуренція з центром, а по-друге, тому що, маючи свої інтереси в регіоні, місцева влада не захоче гратися в сепаратизм. Про підсумки виборів та можливі сюрпризи в містах, де будуть другі тури, він розповів Українському радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Головне, що показали ці вибори, вважає Загородній, це те, що реформа децентралізації в Україні пройшла успішно. "Децентралізація народила багато нових місцевих еліт. По-друге, це найкраще щеплення від сепаратизму, тому що, коли в місті є еліти, яким не байдуже, що відбувається в регіоні, яким є що втрачати, у яких є гроші, які розуміють власний інтерес, у сепаратизм гратися не будуть. І це дуже добре, це зближує народ",  – каже він .

Звісно, погоджується Загородній, є ризики створення регіональних кланів, але для цього і є центральна влада.  На його думку, це дуже добре для країни, коли є така політична конкуренція з центром: "Конкуренція за гроші, за повноваження, і вони можуть сказати центру своє "фе". Ми бачимо, що вибудовуються місцеві партії, які претендують в тому числі на всеукраїнський статус, вони опонують центру".

Експерт як приклад таких партій називає "Удар" Віталія Кличка та "Пропозицію" Бориса Філатова.  І всеукраїнські партії не мають монополії на місцях. "Це теж є плюсом, тому що змушує їх перебудовуватися, шукати нові форми для того, щоб взаємодіяти".

Чи можливі несподіванки у другому турі місцевих виборів? 

Другі тури в нашій країні непередбачувані, тому більшість мерів намагалася виграти в перший тур. На думку, Тараса Загороднього, другий тур буде цікавим. "У діючих мерів є великі шанси програти з багатьох причин. Тому що  діючий мер - це завжди наявність інтересів. Я думаю, що в зоні ризику у нас знаходиться пан Садовий, він дуже довго мер міста, а людям це набридає рано чи пізно. Проти нього йде Синютка від Порошенка, а у Порошенка досить непогані позиції".

Також експерт не виключає, що в Одесі Геннадій Труханов може програти кандидату від ОПЗЖ  Миколі Скорику. "Тому що електорат ОПЗЖ зараз дуже скоординований і готовий за низької явки піти й проголосувати, – зазначає він, – теж проблеми будуть у пана Сєнкевича в Миколаєві, там теж кандидат від ОПЗЖ. Значно менше проблем у пана Філатова в Дніпрі, бо там дуже великий розрив із Загідом Красновим".

Керуючий партнер Національної антикризової групи прогнозує цікавий розвиток подій у рідному місті Президента Кривому Розі. "Це принципове питання - виграш його кандидата від "Слуг народу", який іде проти пана Вілкула. Там може бути багато нюансів". 

Однак, найголовнішим питанням у другому турі Тарас Загородній називає явку. Головне питання – якою вона буде. "Виграє той, у кого буде найбільш організований електрат", – прогнозує він. 

Фото: УНІАН