Чи голосуватимуть депутати за законопроект Зеленського? Відповідають представники фракцій

Чи голосуватимуть депутати за законопроект Зеленського?  Відповідають представники фракцій

Чи готові депутати на цьому тижні вирішити долю суддів Конституційного суду та чий законопроєкт підтримає більшість парламентарів в ефірі Українського радіо розповідають член депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Сергій Євтушок, членкиня Комітету з питань антикорупційної політики, народна депутатка від фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Ірина Фріз та заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, членкиня фракції партії "Слуга народу" Роксолана Підласа.

0:00 0:00
10
1x

2 листопада спікер Верховної ради Дмитро Разумков заявив, що парламент планує відновити електронне декларування новим законом. Крім того, президент України Володимир Зеленський подав свій законопроєкт, яким пропонує розпустити чинний склад Конституційного суду. Партія "Слуга народу" підтримує Зеленського в даному питанні, хоча можуть бути особливі думки у народних депутатів. Сергій Євтушок так коментує позицію партії "Батьківщина" щодо врегулювання конституційної кризи: "Ми  повинні не відступати від роботи антикорупційних органів, дати можливість роботи реєстрів антикорупційних органів і запровадити кримінальну відповідальність за неправдиві відомості в деклараціях чиновників. Це однозначно. Але в той же час ми фіксуємо, що при прийнятті цих законів в минулому скликанні були допущені норми, які містять порушення Конституції. Тому насправді не потрібно зараз вносити законопроєкт, що зробив президент і отримав масу критики від поважних європейських інституцій Ради Європи та Венеційської комісії. Тому нам потрібно не змінювати суддів Конституційного Суду, аби узурпувати і судову систему влади в Україні, як робили всі президенти. Зараз ми маємо справді незалежний Конституційний Суд і намагання президента його розпустити виглядає якось дуже примітивно. Нам потрібно внести законопроєкти, які дадуть можливість поправити та відкрити реєстри і відновити роботу антикорупційних органів, таких як НАЗК".

Ірина Фріз на питання, чи буде фракція "ЄС" голосувати за законопроєкт від президента зазначає: "Ні, тому що він є антиконституційним і пропозиція Зеленського бути парламенту співучасником злочину є неприпустимою і ганебною для гаранта Конституції. Наша фракція пропонує перш за все залишатися в правовому полі. Є всі можливості і підстави для того, щоб змінити процес ухвалення рішення Конституційним Судом, зокрема, щоб вони ухвалювали його виключно консенсусом, коли всі або за, або проти. В такий спосіб ми припинимо можливість спекуляцій щодо інших рішень або політичних впливів щодо окремих суддів КС на ухвалення того чи іншого рішення. Крім того, ми будемо голосувати за законопроєкт, який вніс Дмитро Разумков, котрий повертає електронне декларування та повноваження НАЗК. Відповідно ми відновлюємо аникорупційну інфраструктру в тому вигляді, в якому вона була із делегування повноважень Кабміну, щоб вони виписали окремим законодавчим актом і внесли його у вигляді законопроєкту до парламенту щодо декларування суддів Конституційного суду".

Ірина Фріз також зазначила, що голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко вночі підготував власний законопроєкт щодо врегулювання ситуації з Конституційним судом. Про що цей документ коментує Роксолана Підласа: "Вчора Олександр Корнієнко збирав підписи під своїм законпроєктом.  Я його не підписувала, тому з текстом не знайомилася. Наразі він ще не зареєстрований в системі Рада. Цей законопроєкт стосується другої частини вирішення кризи з КС. У нас є законопроєкт голови ВР про відновлення електронного декларування і роботи НАЗК. З іншого боку потрібен законопроєкт, який покращить ухвалення рішень КС. Такі ідеї обговорювалися і експертним середовищем і серед депутатів. В даному випадку КС діяв не в інтересах держави і поставив під загрозу не тільки антикорупційну реформу, а й усі надбання останніх 5 років, адже КС готовий скасувати і земельну реформу і повноваження Фонду гарантування вкладів, що може в разі негативного висновку відкрити шлях до оскарження виведення з ринку всіх неплатоспроможних банків. Тому це відверте шкідництво з боку КС. Ми не можемо дозволити Конституційному Суду розбалансовувати банківську систему".

Фото: Уніан