Спецпроєкт "Знову вибори". Доступність людей із інвалідністю до дільниць – здебільшого на папері

Спецпроєкт "Знову вибори". Доступність людей із інвалідністю до дільниць – здебільшого на папері

Місцеві вибори, які пройшли 25 жовтня, показали, що лише незначна частка виборчих дільниць пристосовані до голосування людей з інвалідністю. Якщо для більшості громадян цей день став урочистим моментом реалізації їхнього права вибору, передбаченого Конституцією, то для цієї категорії виборців він перетворився на випробування. Спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори" розповідає, як закон про вибори захищає право голосу українців із інвалідністю і чи відповідають дільниці встановленим вимогам.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як закон захищає виборчі права людей із інвалідністю

Конституція України наділяє всіх українців рівними правами. Це підтверджено в статті 7 Виборчого кодексу: "Будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, інвалідності та стану здоров’я, за мовними або іншими ознаками забороняються".

У статті 9 конкретно прописано, що "З метою реалізації виборчих прав
виборці з порушенням здоров’я мають право на забезпечення розумним пристосуванням для безперешкодної участі у виборчому процесі".

 А в статті 62 уточнено, що "одна з кабін для таємного голосування повинна бути адаптована для голосування виборців з порушенням здоров’я або у зв’язку з інвалідністю". Крім того, Виборчий Кодекс робить винятки для виборців із інвалідністю у контексті особистого голосування. Згідно з законом, "не вважається порушенням вимоги особистого голосування допомога виборцю, який внаслідок інвалідності та/або стану здоров’я не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку".

Так само виборчий кодекс передбачає можливість голосування виборців із інвалідністю за місцем їхнього перебування. У разі, якщо виборець через порушення здоров’я не здатен пересуватися самостійно, він має подати заяву до виборчої комісії, й остання повинна забезпечити приїзд до виборця мобільної бригади.

Яким є реальний стан справ участі у виборах людей із інвалідністю?

Попередні виборчі цикли, що мали місце в 2019 році, засвідчили непідготовленість частини дільниць. Виконавча директорка Всеукраїнського громадського об’єднання "Національна асамблея інвалідів України" Наталя Скрипка в ефірі Українського радіо розповідала про системні проблеми, з якими стикалися люди із інвалідністю. Так, частина виборчих дільниць розташовувалася на другому або третьому поверхах будівель, які є архітектурно недоступними для людей з інвалідністю. Крім того, незрячі виборці не могли розраховувати на трафарет для заповнення бюлетеня зі шрифтом Брайля. У першому випадку, єдиним виходом було голосування вдома; а в другому – допомога зрячої особи. 

Варто нагадати, що допомагати у заповненні бюлетеня можуть лише інші виборці, тобто, заборонено отримувати допомогу від членів виборчої комісії, спостерігачів і тим більше кандидатів або їхніх довірених осіб.

Про права людей, які голосують удома

Що стосується голосування удома, то під час волевиявлення виборець, реалізуючи своє право на таємницю голосування, може просити або навіть вимагати, щоб його залишили наодинці під час заповнення бюлетеню. По-перше, слід завчасно перевірити наявність примітки “Нездатність самостійно пересуватися” (НСП) навпроти імені виборця з інвалідністю на порталі Державного реєстру виборців або в іменному запрошенні. Якщо такої примітки немає, то слід терміново звернутися до дільничної комісії або органу ведення Державного реєстру виборців. Якщо було ухвалене рішення голосувати удома, то слід написати заяву до виборчої комісії та долучити медичну довідку про стан здоров’я. Це треба було зробити не пізніше двадцятої години п’ятниці 23 жовтня.

У разі, якщо ухвалене рішення голосувати на виборчій дільниці, але у день виборів на заваді стала її непристосованість та бар’єрність, то не треба здаватися. Слід звертатися за допомогою до членів комісії. Якщо ж вони не можуть або не хочуть усунути перешкоди – варто викликати правоохоронців та зафіксувати факт правопорушення.

Фото: ОПОРА 

Останні новини
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
Не лише чинному міністру пред’явлені ці обвинувачення — Щербан про підозру Сольському
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
"Спілкуватися наживо — хороша навичка". Ерінчак про Вечори Радіо Культура у книгарні "Сенс"
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
Віталій Черноіваненко: Головний сенс свята Песах — боротися за свою свободу
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Новини по темі
Між Туском і Качинським нічия ― Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Суд скасував постанову про неможливість провести вибори у прифронтових громадах. Коли чекати на нові вибори?
Територіальна доступність дитсадків. Освітній омбудсмен пояснює як дітям гарантуватимуть це право
Вибори мерів у Броварах, Новгород-Сіверському та Борисполі: чи є несподіванки? Коментує політолог