Спецпроєкт "Знову вибори". Підкуп члена комісії як вид виборчого шахрайства

Спецпроєкт "Знову вибори". Підкуп члена комісії як вид виборчого шахрайства

Місцеві вибори – це завжди змагання за владу між регіональними політичними та економічними групами. Бажаючи здобути перемогу, окремі недоброчесні політичні сили або кандидати можуть вдаватися до такого порушення виборчого законодавства, як підкуп членів виборчих комісій. Цьогоріч законодавці посилили відповідальність за підкуп члена ДВК. Спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори" розповість, як саме будуть покарані недоброчесні представники виборчого процесу.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Не важливо, як голосують – важливо, хто рахує"

Підкуп членів виборчих комісій – дуже поширений і відносно простий спосіб спотворення результатів голосування. Замість проведення дорогої виборчої кампанії та реальної роботи з виборцями, недоброчесні кандидати або партії можуть вдаватися до незаконних змов з членами виборчих комісій.

Член ДВК, який за винагороду вступає у змову з недоброчесною партією або кандидатом, може у різний спосіб вплинути на голосування, наприклад, вкинути сторонні бюлетені; видати бюлетені одним і тим само особам кілька разів тощо.

У невеликих населених пунктах та громадах ризики підкупу членів комісій особливо зростають. Адже, якщо у великих містах кожна комісія зазвичай укомплектована представниками більшості великих партій, і вони зацікавлені в захисті своїх голосів, то в невеликих громадах взяти комісію або частину її членів під контроль значно простіше.

Яка відповідальність за підкуп члена комісії?

Усвідомлюючи рівень ризиків, в липні цього року народні депутати внесли істотні зміни до виборчого законодавства, які стосуються підкупу кандидатів або членів комісій. Закон набув чинності 23 липня. Відповідно до цього закону вперше в історії України було запроваджено кримінальну відповідальність за підкуп кандидатів та членів комісій. Ця норма стосується як членів виборчих комісій, так і усіх так званих технічних кандидатів, яких висувають, щоб отримати кишенькову більшість у виборчій комісії.

Ухвалений депутатами закон запровадив зміни до 160-ої статті Кримінального кодексу України й встановив таке покарання за підкуп членів комісій. Якщо мова йде про самого члена комісії, який прийняв пропозицію або одержав неправомірну вигоду за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з виборами, то на нього чекатиме штраф від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів (сьогодні це від 315 000 до 420 000 гривень), виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі також до двох років.

У разі ж, якщо мова йде про громадянина, який пропонує або надає члену виборчої комісії неправомірну вигоду за вчинення або невчинення дій, пов’язаних з виборами, то на нього чекатиме обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю протягом п’яти років. У разі, якщо названі дії вчинятимуться повторно, то закон передбачатиме покарання від п’яти до семи років позбавлення волі.

Задля того, аби ці норми ефективніше працювали, законопроєкт розширює можливості поліції проводити так звані негласні слідчі дії при вчиненні особливо тяжких злочинів під час виборчої кампанії, тобто здійснювати повноцінне розслідування. Внесені до закону зміни дозволять збирати більшу доказову базу і ефективніше притягувати винних до відповідальності.

Фото: УНІАН