Звуки Чорнобиля видадуть на вінілі

Звуки Чорнобиля видадуть на вінілі

30 жовтня відбувся офіційний реліз міжнародного мистецького проєкту "Звуки Чорнобиля", в якому взяли участь десять популярних артистів з Європи та України, серед яких TELEPOPMUSIK, KAZKA, GusGus, Сергій Міхалок, Олександр Чемеров, KRUTЬ та інші.

0:00 0:00
10
1x

Всі учасники проєкту отримали доступ до бібліотеки звуків, що були записані у зоні відчуження і використали їх у своїх піснях. Поки пісні можна послухати на офіційному сайті проєкту "Звуки Чорнобиля", а незабаром він з'явиться цифрових музичних платформах. До того ж планується випуск вінілу і продовження проєкту.

"Якщо все буде добре, десь ближче до січня ми плануємо випуск вінілу. Ще будуть додані декілька нових пісень. Я поки не можу казати, хто буде саме артист, але ми там у перемовинах з дуже класними артистами. Вони також могли б долучитися і до першої частини проєкту. Як ви знаєте "Телепопмьюзик" надав новий трек, нещодавно створений. У нас є ще декілька міжнародних артистів і декілька українських артистів, що хочуть долучитися, але вони не потрапили в таймінг. І ми будемо зараз з ними працювати, щоб додати далі. Тому наступні плани - зробити вініл. Дуже якісна штука, яку можна і подарувати, яка буде вміщати в себе всі ці пісні на вінілі високої якості, такого плану прям як для меломанів-аудіофілів. 26-го квітня 2021 року ми зробимо відкритий концерт чи відео-трансляцію. Ми ще не знаємо, що там буде з карантинними обмеженнями. Можливо, що буде трансляція по телебаченню чи в інтернеті в форматі якогось стріму, але це все буде вирішуватися далі. Для початку треба завершити цю частину проєкту, потім вже думати на наступний рік. З цими карантинними обмеженнями, з поширенням вірусу, ми не можемо взагалі нічого планувати навіть до грудня", - розповів ініціатор проєкту "Звуки Чорнобиля" Валерій Коршунов в ефірі шоу "Селекція" на "Радіо Промінь".

Більшість учасників соціально мистецького проєкту "Звуки Чорнобиля" відвідали зону відчуження ЧАЕС, в якій зняли відео на свої пісні.


"Я приєдналася до проєкту "Звуки Чорнобиля" тому, що це для мене своєрідне інтерв’ю . Можливість висловити свою думку, поділитися з людьми своїм баченням я дуже ціную. Тому, що коли ти ділишся з людьми своїм баченням, у тебе з’являється шанс на те, що люди твоє бачення приймуть, і, можливо, пристануть до твоєї думки. А я би була рада, якби люди керувалися моїми особистими принципами. У мене немає особистої історії пов’язаної з катастрофою в Чорнобилі, проте, поряд зі мною було багато історій, були діти ліквідаторів. Тобто, це історія не моя особиста, але історія світу навколо мене. Я відвідала Зону разом із організаторами проєкту, для мене це було досить сильне враження, але враження скоріше не перевантажене бекграундом самого місця, а чисте враження від побаченого. Я побачила прекрасну природу і це досить сильно пройняло мене. Прекрасні недоторкані джунглі, які взяли реванш над залишками людської діяльності", - розповіла Стасік в інтерв'ю шоу "Селекція" на "Радіо Промінь".

Фото: гурт "Вагоновожатые" під час поїздки до зони відчудження 

В ефірі "Радіо Промінь" музиканти проєкту "Звуки Чорнобиля" розказали як Чорнобильська катастрофа безпосередньо вплинула на їхнє життя чи життя їхніх друзів та родичів. 

"За реакцією моїх батьків я зрозумів, що трапилося щось дуже страшне. Вечорами починалися розмови на кухнях, починалося обговорення. І в той час була відсутність якоїсь офіційної інформації, правдивої інформації, була купа фейків, чуток, якоїсь просто напівправди. І тоді, я нагадаю, що не скасували ні першотравневу демонстрацію, ні міжнародну велогонку, яка в той час відбувалася в Києві на початку травня. Я пам’ятаю нашу школу, ми вчилися до останнього. Всі інші школи вже розпустили і діти поїхали з Києва, навчальний рік скасували, а ми вчилися до 18-го травня. Я навіть мав з батьками такий невеличкий конфлікт, тому що не хотілося пропускати школу, а потім наздоганяти. Вони вже придбали квитки на якесь тринадцяте чи п’ятнадцяте травня, а я сказав, що ні, ми будемо вчитися до останнього, довелося ці квитки міняти і відїжджати вже набагато пізніше", - згадує події 1986-го року вокаліст гурту "Вагоновожатые" Антон Слєпаков.


30 жовтня о 19:00 у шоу "Селекція" на "Радіо Промінь" відбудеться радіопрем'єра кількох пісень з проєкту "Звуки Чорнобиля".

Нагадаємо, номінанти на премію Греммі Telepopmusik оприлюднили титульний сингл свого наступного альбому, в якому використані звуки Чорнобиля. 27 жовтня група KAZKA презентувала нову пісню, що присвячена Чорнобильській катастрофі.

Фото: стопкадр із відео гурту KAZKA