Спецпроєкт "Знову вибори". Область, район, громада: кого оберуть українці 25 жовтня на місцевих виборах?

Спецпроєкт "Знову вибори". Область, район, громада: кого оберуть українці 25 жовтня на місцевих виборах?

Вибори, які відбудуться в Україні 25 жовтня, недаремно називаються місцевими. Під час цього волевиявлення українці обиратимуть місцеву владу, або, кажучи юридичною мовою, органи місцевого самоврядування. Місцева влада не ухвалює законів, не визначає міжнародну чи внутрішню політику держави, не має функцій поліції і не розслідує злочини. Разом із тим, результати роботи органів місцевого самоврядування громадяни відчувають щодня. Стан доріг, наявність громадського транспорту та велосипедної інфраструктури, комунальні послуги, школи, дитячі садки та лікарні – все це є відповідальністю місцевої влади. На жаль, не всі це усвідомлюють, але, обираючи органи місцевого самоврядування, громадяни по суті обирають якість життя своєї громади в найближчі роки. То які ж саме органи місцевого самоврядування ми обираємо 25 жовтня "Українське радіо" розповіло в спецпроєкті "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Насамперед слід нагадати, що впродовж останніх років в Україні тривала реформа децентралізації. Якщо області не зазнали змін, то райони були значно збільшені за площею: замість 490 районів було утворено 136. Крім того, до складу районів були включені обласні міста (крім Києва), які раніше не входили до районів. Найнижчою ланкою адміністративно-територіального устрою стали об’єднані територіальні громади. Частина з них утворювалася шляхом добровільного об’єднання сусідніх сіл, селищ, містечок та міст. А на останній стадії реформи громади утворювалися адміністративним шляхом. В цілому їх тепер майже півтори тисячі.

Власне кажучи, під час волевиявлення 25 жовтня українці сформують органи місцевого самоврядування одразу на трьох рівнях. Так, на рівні області українці обиратимуть обласні ради. На жаль, вибори депутатів обласних рад відбудуться не в усіх областях України, а лише в 22-х. Через окупацію частини районів Донецької та Луганської областей на Донеччині та Луганщині обласні ради не обиратимуться. 

На другому адміністративному рівні – рівні району – буде обрано районні ради. Хоча утворено 136 районів, наразі вибори відбудуться в 119-ти. Причина та ж сама – неможливість організувати волевиявлення на окупованих територіях Криму й Донбасу. 

Зрештою, на рівні громад українці обиратимуть депутатів міських, сільських та селищних рад, а також голів міст, сіл та селищ. Загалом буде обрано 381 міську раду та понад тисячу сільських і селищних рад. Знову ж таки, у Криму, а також у прифронтових районах Донецької та Луганської областей громади не зможуть сформувати органи місцевого самоврядування. Зокрема, йдеться про 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та вісім громад Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

Варто додати, що новий виборчий кодекс не передбачає пряме обрання старост сіл. Якщо раніше вони обиралися мешканцями, то відтепер їх призначатимуть ради.

Ради всіх рівнів будуть обрані за допомогою голосування в один тур. Так само обиратимуться й міські голови невеликих міст, що нараховують менше 75 тисяч виборців. У великих містах, в яких живе понад 75 тисяч виборців, мери обиратимуться в один або в два тури. У разі, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набере 50% плюс один голос, буде призначено другий тур. 

ФОТО: КМДА