Не раніше наступного року. Науковець спрогнозував, коли з’явиться вакцина від коронавірусу

Не раніше наступного року. Науковець спрогнозував, коли з’явиться вакцина від коронавірусу

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов розповів, що Міністерство зараз веде переговори з усіма провідними компаніями, які розробляють вакцину від коронавірусу. Для того, щоб зупинити поширення інфекції, треба вакцинувати 70% населення планети. У ВООЗ заявили, що здоровим молодим людям вакцину від коронавірусу доведеться чекати до 2022-го року, бо, насамперед, вакцинуватимуть лікарів і людей із груп ризику. Тим часом, український медіапростір вже наповнений інформацією щодо російської вакцини. Доктор фармацевтичних наук Костянтин Косяченко в етері Українського радіо прояснив ситуацію з вакцинацією від COVID-19.

0:00 0:00
10
1x

Даних про те, що у світі є вакцина з доведеною ефективністю, поки немає, говорить фармацевт Костянтин Косяченко. Третя фаза клінічних досліджень відбувається на великій кількості добровольців, а це – тривалий процес. "Я не думаю, що цього року з’явиться вакцина. Десь, мабуть, наступний рік. І навіть у другій половині року можна буде сподіватися на появу вакцини з доведеними клінічними даними, зібраним масивом інформації. Я би не поспішав користуватися ліками, а в даному випадку, вакциною, з недоведеною ефективністю".

Насправді, каже Костянтин Косяченко, в Україні є дефіцит вакцин, і знаходяться люди, які нелегально завозять їх до країни. Але, відразу з’являється і маса шахраїв, які під виглядом панацеї продають іншу речовину. "Людина буде віддавати шалені гроші, щоб врятувати себе та своїх рідних,  а користуватиметься неефективною субстанцією. Загрози є, тому треба бути відповідальними. Необхідно вимагати документи: чи законно знаходяться в країні ці ліки, як вони зберігалися, чи був дотриманий холодовий ланцюг. Має бути проведена велика інформаційна кампанія, щоб людина стала свідомою", – зазначає доктор фармнаук. 

Косяченко пояснює, як зазвичай відбувається процес та продаж вакцин у світі. "Компанія виготовляє вакцину і продає її, бо це є комерційна діяльність".

Але в умовах пандемії над дослідження разом працюють цілі гіганти фарміндустрії. "І я думаю, – каже Косяченко, – що вони будуть виготовляти, скільки треба. І ВООЗ буде визначати регіони, де найбільш необхідна ця вакцина. Але, залишиться і комерційна складова. Певна кількість вакцин, звісно, буде продаватися на ринку".

В епідеміології є три основних кити, розповідає він. Це  вакцинація  найдешевший і найкращий спосіб, але її поки що немає. Джерело інфекції, тобто, хвора людина, яку треба ізолювати і лікувати. І спосіб передачі. Поки немає вакцин, нам треба мінімізувати цей спосіб передачі, каже науковець. "Я впевнений, що у світі обов’язково розділять вакцину у ті регіони, де є велика загроза. Краще б України там не було, але, я думаю, що нас не покинуть, адже в Україні вакцини не вироблять", – зазначає доктор фармацевтичних наук. 

фото - Reuters