Пам'яті професора Олександра Пономарева. "Еталон української мовної норми і мовної культури".

Пам'яті професора Олександра Пономарева. "Еталон української мовної норми і мовної культури".

14 жовтня помер Олександр Пономарів. Доктор філологічних наук, професор, практик та теоретик, який самотужки опанував українську мову і зробив дуже багато для її розвитку і поширення. Співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда та очільник київської "Просвіти" Кирило Стеценко в етері Українського радіо згадували, яким викладачем, мовознавцем та борцем за українську мову був Олександр Пономарів.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про свідоме вивчення мови

Тарас Шамайда згадує, яким вимогливим, але водночас цікавим викладачем був Олександр Пономарів. "Я мав щастя як студент факультету, а потім інституту журналістики університету Шевченка безпосередньо слухати його лекції, спілкуватися з цією людиною. Олександр Данилович був дуже вимогливою людиною, складати його іспит було непросто людям, які гарно знали предмет. Однак, він був дуже цікавим викладачем. Ми не лише слухали лекцію, а й вчилися по його підручниках. Ця людина справила на мене як на студента він справив значне враження. Тим більше, що Олександр Пономарів прийшов до української мови через самоусвідомлення, він народився у Таганрозі, хоча, це українська етнічна територія. Він самотужки опанував українську мову і став визначним мовознавцем".

Керівник столичної "Просвіти" Кирило Стеценко згадує про філологічні дискусії з професором: "На початку цього року ми з ним мали досить цікаву розмову саме з питань мовної норми. Під час неї, запитував у нього як правильно відмінювати його прізвище. І почув від нього, що на жаль, багато людей і журналістів, зокрема, бояться робити чергування голосних. Олександр Пономарів — це людина яка виховала десятки, а то і сотні українських філологів, журналістів, письменників. І я особисто його знав як публіциста, який ще з Праги, де він викладав у 90-х роках, регулярно з’являвся з мовними, публіцистичними довідками про мовну норму. І ще тоді я собі сказав, що він для мене є живим еталоном української мовної норми та мовної культури. І це дуже добре, що є такі люди, до яких можна звернутись, як до останньої інстанції, яка чесно і прямо скаже думку, яка навіть розходиться з загальноприйнятими стереотипами й правилами".

Олександр Пономарів, фото - Укрінформ

Про громадянську позицію

Його ставлення до мови було не лише позицією науковця, а й громадянською позицією. Пономарів був членом Правописної комісії, яка готувала новий правопис української мови. "Кожен свідомий українець зі сходу розуміє, якою важливою для України є саме мова для єдності нації та національної безпеки, — каже Тарас Шамайда, — По-друге, він був людиною дуже освіченою, знав грецьку мову, робив переклади, знав мовну практику різних країн. Це формувало його позицію як науковця, мовознавця, так і його політичну позицію. Я радий і щасливий, що нам вдалося разом попрацювати для того, щоб став реальніший закон про українську мову. Олександр Данилович посідав завжди патріотичну позицію і намагався своїми виступами, публікаціями наблизити той час, коли буде ухвалено закон про державну мову і новий український правопис, звільнений від русифікаторських впливом. При цьому, він залишався тим самим Пономарівим, якого ми знали: після засідання міг підійти до мене і так "на вушко" виправити неправильні наголоси, які я зробив у своєму виступі під час засідання".

На захисті української мови

Людям дуже важко змінювати свої мовні звички, каже Тарас Шамайда, а, коли над ними ще й працює агентура іншої країни поготів. "Олександр Пономарів говорив про те, що Україні потрібна не тільки діяльність мовознавців, а потрібна державна діяльність. Він казав, що ми маємо свою незалежну державу, і українська держава має захищати, пропагувати українську мову, щоб вона вила повноформатно серед усіх сфер життя. Особливо, після сотень років поневолення, потрібна дуже активна мовна політика: від заохочення, популяризації, освіти до законодавчого регулювання. Тому що це — фактор безпеки".

Олександр Данилович вважав, що Україна говорить українською. А поділ є штучно створеним. Керівник столичної "Просвіти" Кирило Стеценко розповідає про останню приватну мовну дискусію з професором. : "Вона була щодо як правильно скасовувати, наприклад, "метро", "пальто". То ми дійшли до думки, що прийде час і українці, як і поляки, і чехи будуть скасовувати, не так, як росіяни, а "на метрі", "з пальтом". І ще, що цікаво, що такі слова, які є у нас в законодавстві, і в підручниках "Дохід" і "Прибуток", бо насправді "Дохід" завжди було "Прибуток". А як же бути з російським словом "Прибыль"? Це – досить забуте українське слово "Зиск". І було дуже приємно отримати від такого авторитета підтримку, що ми з часом очистимо мову і повернемось до чистої української мови. Одним словом, світло цієї людини буде завжди зі мною, і його авторитет допомагає нам усім українцям, які плекають свою культуру і мову".

Олександр Пономарів, фото - УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Чи може Окружний адмінсуд Києва скасувати правопис? Пояснюють юрист та мовознавиця
19-й Всеукраїнський диктант єдності на Українському радіо проведуть за новими правилами і новим правописом
Окружний адмінсуд анонсував засідання щодо позову проти нового правопису
Для застосування нового правопису буде перехідний період — мовознавці у програмі "Активізація"
Україна повинна мати свій державний стандарт мови — професор