Як працюватимуть ВНЗ та школи під час осіннього карантину: роз’яснення експертів

Як працюватимуть ВНЗ та школи під час осіннього карантину: роз’яснення експертів

На нараді відомств, відповідальних за охорону здоров'я в країні, у президента Володимира Зеленського було ухвалено рішення, що вищі навчальні заклади в Україні тимчасово будуть переведені на дистанційне навчання, а осінні канікули в школах розпочнуться раніше. Більше про це в ефір Українського радіо розповіли експерт з питань шкільної освіти, співзасновниця ГО "Батьківський контроль" і "Смарт Освіта" Оксана Макаренко та експерт, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин.

0:00 0:00
10
1x

Член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин прокоментував, як дистанційне навчання впливає на якість вищої освіти.

"Не можна казати, що повне дистанційне навчання ─ це добре. Зрозуміло, що в певних умовах, зокрема під час карантину, в деяких регіонах це може бути обумовлено необхідністю. Але загалом є такі сфери освіти, де дистанційне навчання може мати сенс і має певні переваги, порівняно з традиційними технологіями. А є такі сфери освіти, де воно не може застосовуватися, зокрема там, де мова йде про лабораторні роботи і практику. Крім того, дуже важлива функція університетів ─ це соціалізація молоді, тобто спілкування і дискусії, які не завжди можна проводити в онлайн-режимі", ─ зазначив він.

Бахрушин зауважив, що наразі університети є більш підготовленими до дистанційного навчання, проте не всі студенти мають доступ до дистанційних ресурсів.

"У березні більшість університетів не були готові до запровадження дистанційних технологій. Навіть там, де вони використовувались для підтримки освітнього процесу, той карантин викликав дуже багато проблем. Сьогодні університети більше підготовлені, зокрема під час весняного карантину багато університетів напрацювали і методичні матеріали, і отримали досвід роботи з електронними платформами, тому тепер це може відбуватися більш організовано і більш результативно. Але є певні спеціальності, де все-таки треба вчитися у звичайному режимі. Тому навіть коли університет переходить на дистанційне чи змішане навчання, треба забезпечити можливість проводити певні заняття у самому університеті з дотриманням вимог безпеки. Ще одна проблема полягає у тому, що студенти, особливо, коли вони вдома, не завжди мають доступ до дистанційних ресурсів та Інтернету і можуть брати участь у дистанційному навчанні", ─ сказав експерт.

Експерт з питань шкільної освіти Оксана Макаренко розповіла, як реагують батьки на передчасні канікули та можливе дистанційне навчання для школярів.

"Навесні, коли пандемія прийшла несподівано, люди з розумінням до того ставилися. Зараз вже є глухе роздратування, тому що жодним чином не можна планувати свій час, нормально ходити на роботу. Якщо діти йдуть раніше на канікули або дистанційне навчання, то батькам дуже тяжко виходити на роботу. Особливо це стосується молодших школярів, які, на відміну від студентів, ще не можуть самостійно організувати свій робочий час і навчання, вчасно підходити до комп’ютера, якщо він є в домі. Взагалі це проблема для батьків. Я дуже сподіваюсь, що це рішення через турботу про здоров’я дітей, а не про вибори. Оскільки є практика відкривати виборчі дільниці на території шкіл. Можливо, саме з цим пов’язане рішення передчасно піти на канікули. І це дуже обурює", ─ зазначила Макаренко.  

Експерт наголосила, що цього року діти не отримували якісного навчання, бо Україна була критично не готова до такої форми навчання.

"Незважаючи на те, що в новому законі про повну загальну середню освіту дистанційна форма освіти виокремлена як окремий напрямок, вона ще не дуже широко розвивається, не всі вчителі володіють цифровими навичками, немає хороших розроблених методик дистанційного навчання, немає національної платформи, де матеріали та уроки могли бути розміщені й доступні для всіх. Також немає хорошого Інтернету в школах. Понад три тисячі шкіл не мають доступу до високошвидкісного Інтернету. Крім того, не всі діти та вчителі забезпечені ґаджетами. Ми критично втратили літо, коли можна було підготуватися до такої форми навчання і продовження карантину. Ще півроку такого навчання, і нашим дітям буде дуже тяжко подолати цей розрив і надолужити всі ті знання, які вони втратили", ─ сказала вона.

Нагадаємо, 11 жовтня в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет повідомив, що МОН у понеділок надішле рекомендаційні листи до всіх закладів загальної середньої освіти щодо встановлення канікул з 15 до 30 жовтня.

Фото: drohobych-rada.gov.ua