Два тижні до виборів: як відбувається протистояння місцевих та парламентських партій

Два тижні до виборів: як відбувається протистояння місцевих та парламентських партій

З чим політичні сили виходять на фінішну пряму в умовах пандемії коронавірусу та як це впливає на політичні процеси. У політичному розкладі допомагають розібратися політолог Віктор Таран та керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Свою оцінку передвиборної ситуації наводить Тарас Загородній: "Ці вибори цікаві тим, що проглядається конкуренція між всеукраїнськими партіями, які активно претендують на свої місця на місцевому рівні, місцевими партіями, і партіями, які переростають з місцевих у всеукраїнські, тому що вони розглядають це в якості нульового етапу можливих дострокових парламентських виборів. Усі йдуть зі своїм порядком денним, який незмінний, щоб забрати електорат – це Юлія Тимошенко зі своїми гаслами "Надійна команда" як найбільш прогнозований політик; "Опозиційна платформа – За життя" пана Медведчука та пана Бойка, які на Південному Сході будуть активно конкурувати зі "Слугами народу"; партія влади "Слуга народу". Окремо, оскільки відбулася децентралізація та з’явилися гроші на місцях, ми бачимо, вражду місцевих еліт, які теж розглядають ці вибори як наступний крок для входження в центральну владу – це "Пропозиція" пана Філатова, який просуває свою партію майже по всіх регіонах, ключовими у нього є Чернівці, Житомир, Дніпропетровська область; пан Кличко, який якщо такими темпами буде нарощувати рейтинг, то може виграти ще в першому турі, а якщо підтягне ще свій "Удар", то зможе створити стійку коаліцію у місцевій владі, він теж не приховує своїх президентських амбіцій. Окремо є партії, які зовсім місцеві. 

Пандемія доповнила цю передвиборчу кампанію тим, що місцеві керівники демонструють більш притомну реакцію, ніж центр, – це також є частиною передвиборчої кампанії. Труханов, Кернес та інші показують, що вони впораються з проблемами на місцях краще ніж центральний уряд, який замість того, щоб витрачати гроші на боротьбу з ковідом, більше займається будівництвом, хоча не зрозуміло, навіщо це зараз робити. Це накладає свій відбиток. Є здорове протистояння центру та регіонів. 

Запити людей теж змінилися. Люди почали більш уважно дивитися, які команди просуваються на місцях. Є запит на стратегії. 

Ковід може сильно знизити явку на виборах, особливо людей більш похилого віку, які знаходяться в зоні ризику. Це теж може мати вплив на результат як всеукраїнських партій, так і місцевих. Тобто той, хто дотисне своїх місцевих виборців, той і отримає результат".

Віктор Таран же зауважує: "Я погоджуюся з тим, що після реформи децентралізації ми маємо в Україні народження реальної контреліти на рівні місцевого самоврядування. Зараз є тенденція, що діючі мери переможуть майже в усіх містах. Виняток – це Рівне, і то тільки тому що мер не балотується, і, можливо, ще Миколаїв, але там дуже запекла боротьба. На цих виборах ми можемо побачити, що місцеві партії пошлють в нокдаун партії парламентські. 

Я додам ще одну партію, яка йде в Рівному, – "За майбутнє" – так, ми знаємо, що це певна франшиза загальноукраїнська, але їхні кандидати в мери зараз балотуються в Західній Україні. Так само не треба забувати про ще одну партію, яка може нас здивувати по Південному Сходу і по Києву, – це "Перемога Пальчевського", яка теж йде на межі між "Слугами народу", "ОПЗЖ" та Шарієм. 

У Південно-Східних регіонах є ризик параду суверенітетів. Якщо пройдуть партії "ОПЗЖ", партія Шарія і вони будуть спиратися на місцеві партії локальних мерів – я кажу зараз про Кернеса та Труханова, в першу чергу, – то, дійсно, в Одесі, Харкові і в східних регіонах ми можемо отримати восени повторення весни 2014 року, коли будуть голосувати не за місцеві питання, а за загальнонаціональні питання – локальна друга національна російська мова, право на федералізацію і т.д. В умовах, що в нас влада зараз не є сильною, – це може призвести до непередбачуваних результатів". 

Експерт Тарас Загородній додає, що він не сильно вірить, що місцеві еліти будуть грати у всеукраїнський порядок денний, тому що настрій на місцях – "присилайте гроші і більше не турбуйте нас нічим". 

"Якщо для парламентських партій є важливою ідеологія країни, то для місцевих партій – стратегія міста і є їх ідеологія, це локальна ідеологія. Останні заміри центру Разумкова показали, що 38% виборців хочуть голосувати за партію, яка на місцевому рівні продемонструє стратегію, це засідання минулого тижня. Я переконаний, що ті партії, які говоритимуть з виборцями їхньою мовою, локальною мовою і будуть демонструвати місцевий рівень, будуть мати підтримку. Саме тому сьогодні мери, які виграють, в більшому числі, не представляють парламентські партії. Жодного мера сьогодні парламентська партія в обласному центрі взяти не може. Це, я вважаю, для них певною мірою є поразкою і серйозним сигналом, що ці нові партії – "Стратегія Гройсмана", "Пропозиція", "За майбутнє" – в березні можуть кинути дуже серйозний виклик", – додає Віктор Таран.

Фото – УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло