Премію миру 2020 присудили не людині, а організації

Премію миру 2020 присудили не людині, а організації

Лауреатом Нобелівської премії 2020 року стала Світова продовольча програма (World Food Programme). Гуманітарну організацію відзначили "за зусилля в боротьбі з голодом, покращення умов для миру в районах, що постраждали від конфліктів та за запобігання використання голоду як зброї на війні." Як продовольча програма ООН рятує людей від голоду, чи можна запобігти цій проблемі і що мають знати українці про харчування розповів в ефірі Українського радіо економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

0:00 0:00
10
1x

Про проблему голоду у світі

Ця проблема була завжди і вона, я думаю, буде існувати ще якийсь певний час, хоча перед ООН стоїть завдання до 2030 року викорінити проблему голоду взагалі в усьому світі. Є два основних компоненти і є дві організації, які займаються питаннями боротьби з голодом. Організація, яка отримала премію, працює в умовах і ситуаціях коли людям потрібне харчування прямо зараз. Вони реагують дуже швидко, за що власне і отримали премію, адже вони вміють забезпечувати інших в кризових ситуаціях. Наприклад, стихійне лихо чи війна, або в ситуаціях, які важко було передбачити. Наша організація, ФАО, займається більш стратегічним валивом на проблему голоду. Ми стараємося зробити так, щоб люди не зверталися до Всесвітньої організації, яка роздає продукти. Ми намагаємося створити всі умови для того, щоб вони навчилися самі вирощувати і виробляти.

Про те, чи є це питання актуальним для України

Ця проблема є актуальною для України і навіть для деяких багатих країн світу, таких як США. Оскільки недостатньо мати необхідну кількість продуктів харчування, потрібно ще мати економічну можливість доступу до них, тобто люди повинні мати можливість купи їх. Також дуже важливо, щоб ціна, яку вони заплатять за ці продукти, дозволила виробникові відтворити це в новому циклі виробництва. Наприклад, як це було в пострадянських країнах, коли збільшувалися ціни на продукти, чиновники дуже часто вбивали виробництво. Фермери ж не отримували достатню кількість грошей для того, щоб відновити виробництво в новому циклі, що призводить до збитків. Так існує проблема якості продуктів харчування. Існує проблема незбалансованості харчування, тобто хтось харчується якісно, а хтось ні. Причина цього може бути в низькому рівні освіти у певних категорій населення, бо не всі знають, що таке якісне харчування, це не обов’язково мають бути дорожчі продукти. Україна тяжіє до дуже високої частки швидких вуглеводів, як цукор, наприклад, чи крохмальних продуктів, як картопля, що призводить до проблем зі здоров’ям. Ви самі бачите, що тривалість життя в Україні є досить низькою в порівнянні з іншими країнами Європи. 

Про важливість вивчення продовольчої культури

Ми маємо думати про продовольчу культуру, адже всі харчуються тричі на день: хтось більше, хтось менше. Харчування це важливо, продовольчу культуру мають викладати в школі. Я зіштовхнувся з тим, що навіть багато лікарів, які мали б давати вказівки щодо безпечності продуктів харчування, не розуміють що це таке, оскільки у них застарілі  або досить примітивні знання. Наприклад, як раніше в радянські часи лікарі рекомендували купувати молоко на базарі, адже в магазинах продавалось розбавлене. Так і досі вони так радять робити, хоча зараз все навпаки відбувається, у магазині можна купити більш якісну продукцію. На сьогоднішній день інформації дуже багато, вона хаотична, а популярності набирає та, яка нічого спільного з реальністю не має, але є сенсаційною.

Про продовольчу безпеку світу

Одна з проблем харчової безпеки нераціональне використання продуктів. Крім того, що ми втрачаємо частину харчових продуктів, не вміємо їх правильно зберігати, це стосується і фермерів, і людей. Є проблема зміни клімату, яка впливає на всіх, проблема дефіциту водних ресурсів, проблема якості води. Між іншим, без якісної води не можливо виростити якісні продукти. Проблем дуже багато. Але Україна є надзвичайно важливою для світу, з точки зору забезпечення продовольчими товарами інших країн. Ми на сьогодні є одним з провідних експортерів зерна, рослинних олій, певних категорій кормових продуктів. Тому будь-які зміни в торговій політиці України також впливають на продовольчу безпеку світу. Ми всі дуже пов’язані, тому важливо розуміти відповідальність не лише перед власними людьми, але й перед іншими країнами світу.

Фото: з відкритих джерел

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Продовольчій безпеці України нічого не загрожує ― Литвин про посівну в умовах війни
"Світ знав, але не хотів сваритися з СРСР": як ОУН та УНР в екзилі привертали увагу до Голодомору
"Остаточну крапку може поставити суд" — Павлюк про звинувачення проти Путіна в голодоморі
За 1933-й рік в одному із районів Дніпропетровщини не стало половини школярів — Сергійчук
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква