Місцеві вибори 2020: як голосуватимуть виборці, які знаходяться на самоізоляції і в лікарнях

Місцеві вибори 2020: як голосуватимуть виборці, які знаходяться на самоізоляції і в лікарнях

Як голосувати під час пандемії, коли багато хто опинився на самоізоляції, як бути тим виборцям, які перебувають у лікарнях, чи пройдуть вибори у "червоних" зонах про це Українському радіо розповіла заступник генерального директора і керівник програм Комітету виборців України Наталія Линник.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Напередодні на онлайн-брифінгу Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив про правила проведення виборів під час пандемії, які МОЗ розробили разом з Центральною виборчою комісією. "Правила проведення виборів були затверджені постановою Уряду, в якій було враховано всі правила, яких треба дотримуватися під час проведення виборів. Постанова була розроблена разом з Центральною виборчою комісією. Вибори на територіях, де встановлено "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки теж будуть проводитися. Передбачено і те, що люди, які будуть знаходитися у цей період на домашній самоізоляції, зможуть подати відповідну заяву до 20:00 п’ятниці, як йде перед виборами, щоб до них приїхала бригада і вони могли голосувати. Люди, які перебуватимуть у лікарнях, зможуть голосувати на місцях за допомогою виїзних бригад. На виборчих дільницях буде передбачений цілий комплекс протиепідемічних заходів: вхід до приміщення буде відбуватися виключно в масках, чітко передбачене суворе дотримання дистанції, обов’язково мусять бути антисептики, люди повинні будуть користуватися своїми ручками. Якщо на дільницю прийде людина з ознаками коронавірусної хвороби, то для неї повинно буде передбачено окреме місце, де вона зможе проголосувати."

Читати також: "Вибери мене": як виглядатимуть бюлетені на місцевих виборах і як їх заповнювати. Пояснює член ЦВК

"Вибори відбудуться за будь-якої погоди, за будь-яких умов, в тому числі і в "червоних" зонах. Зрозуміло, що Центральній виборчій комісії доводиться працювати за нормотворців, за парламентарів. Проте Комітет виборців впродовж останнього року наполягав на тому, що вже потрібно впроваджувати вже якісні законопроекти, а не займатися популістичною діяльністю, не приймати все похапцем, не приймати рішення без консультації з громадськістю і експертами у цих сферах. Що стосується дня виборів, як зазначив пан Степанов, є в урядовій постанові №846, яка тлумачить яких правил треба дотримуватися, щоб проводити вибори під час пандемії. Що стосується нюансів, про які говорив очільник МОЗ, то це те, що спеціальні бригади будуть приїжджати до виборців, які вже лежать в медичних закладах з Covid-19 і хочуть проголосувати. Насправді такі групи членів виборчих комісій з переносними скриньками і раніше ходили в лікарні до тих хворих, які виказували бажання голосувати, але не могли самостійно пересуватися. Тепер члени виборчих комісій, які будуть сформовані для роботи в лікарнях, просто будуть мати відповідний посилений захист. Так само як люди, які будуть їздити до тих, хто на самоізоляції, мають бути захищені індивідуальними костюмати, рукавичками, масками і щитками. Всі витрати на це покладені на місцеві бюджети. Комітет виборців ще у вересні звернувся до Уряду з проханням централізовано закупити засоби захисту або взяти їх з державного резерву, де вони мали знаходитися," - додала Наталія Линник. 

Нагадаємо, що станом на 7 жовтня, в Україні встановлено новий антирекорд з коронавірусу: 4753 хворих за добу, зафіксовано 77 летальних випадків, 2569 пацієнтів одужали.

Фото: starkon.city