В Україні скоротять і переформатують поліцейські відділення

В Україні скоротять і переформатують поліцейські відділення

За яким принципом працюватимуть поліцейські, коли буде реалізована реформа поліції та чи призведе вона до спаду злочинності в ефірі Українського радіо розповідає координатор моніторингових кампаній Асоціації українських моніторів дотримання прав людини у діяльності правоохоронних органів Сергій Перникоза.

0:00 0:00
10
1x

Голова Нацполіції Ігор Клименко анонсував мінімізацію поліцейських відділень по всій країні. Також невдовзі презентують нову структуру Нацполіції. За словами Клименка планують набрати людей у достатній кількості, аби організувати розкриття легких злочинів дізнавачами.

Про те, що на Україну чекає масштабна реформа правоохоронної системи заговорили ще в 2014 році. Однак радикально вона торкнулася тоді лише патрульної поліції. Сергій Перникоза, пояснює чому процес не пішов далі: "Насправді у нас процес не зупинявся ніколи. Якщо подивитися на сайт Національної поліції або Міністерства внутрішніх справ, то ми можемо побачити, що там зазначено, коли саме і як має відбуватися реформування. Інша справа, коли поліції закидають неуспішність реформи, вони відповідають, що були грузини, через яких усе і не пішло. Насправді це жалюгідні виправдання. Хатія Деконоїдзе вже давно пішла з Нацполіції і в нових очільників було достатньо часу виправити якісь помилки. На жаль, ми цього не бачимо. Коли кажуть про реформування і зменшення кількості відділків, то це скоріше нагадує анекдот. Національна поліція постійно заявляє, що вони ефективні. Останнє опитування, яке оприлюднила Нацполіція щодо довіри населення, показує, що довіра до поліції зростає. Постає питання, навіщо тоді її реформувати?".

На питання, у чому полягатиме переформатування експерт зазначає: "Реальна причина переформатування очевидно полягає у браку коштів для утримання відділків поліції. Відтак з’явилася "чудова" ідея зменшити їхню кількість. Але разом з тим велике питання у тому, чи будуть дотримані правила швидкого доїзду  патрулів до місця подій, чи будуть доступні відділки для людей, щоб вони могли прийти і написати заяву тощо. Проблема полягає перш за все не стільки в кількості відділків, скільки в тому, чим поліція займається і як вона цим займається і чи достатньо в неї тих інструментів, щоб забезпечувати нам безпечне життя. На жаль, це складні питання і ніхто не хоче шукати на них відповіді. Значно легше зменшити кількість відділків і подати це як черговий крок реформи. Хоча це зовсім не так, адже реформа не передбачала зменшення кількості відділів поліції".

Голова Нацполіції Ігор Клименко зазначав, що усе важче підбирати персонал. Наприклад, в Обухівському відділі поліції некомплект штату складає 40%. Сергій Перникоза пояснює, чому ця проблема стала актуальною для Нацполіції: "Обухівський відділ поліції включає в себе відділення поліції, де сталося зґвалтування і яке було розформоване. Тому цілком можливо, що ці показники впливають на кількість наповнення відділу поліції. Крім того, треба дивитися на зарплату, на мотивацію людей і на те, як побудований процес набору, навчання, підготовки поліцейських. Це все впливає на кількість поліцейських, які несуть службу".

На питання, хто такі дізнавачі і розкриттям яких злочинів вони займатимуться експерт зазначає: "Набули чинності зміни до кримінального кодексу України. Згідно з ними проступки (нетяжкі злочини), розслідувати можуть не обов’язково слідчі, а й дільничні офіцери громади. Новий термін "дізнавачі" вводиться для того, щоб дільничні офіцери громади могли ефективно розслідувати дрібні злочини, які раніше перекидалися на слідчих, які фізично не встигали розслідувати ту кількість справ, яка була".

Фото: Сергій Перникоза, Асоціація УМДПЛ