Як поширюється гепатит С та хто в групі ризику. Розповідає експертка

Як поширюється гепатит С та хто в групі ризику. Розповідає експертка

Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили трьом вченим, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом, що передається через кров і призводить до цирозу та раку печінки у людей. Відзнаку отримали Гарві Дж. Альтер, Майкл Хогтон і Чарльз М. Райс "за відкриття вірусу гепатиту С". Координаторка програм української фундації громадського здоров'я, лікарка вищої категорії Оксана Савенко в ефірі Українського радіо розповідає про реальну кількість хворих в Україні та групи ризику.

0:00 0:00
10
1x

Центр громадського здоров’я повідомляє, що в Україні кількість інфікованих гепатитом С оцінюється в 1,3 млн людей, гепатитом В – в понад 0,5 млн. Оксана Савенко коментує, наскільки ця статистика реалістична і яка кількість людей може просто не знати про хворобу: "Насправді захворюваність на гепатити в Україні значно більша.  Реєстр хворих в Україні почали вести десь з 1999 року. Тобто він дуже новий. Немає масового тестування населення  на вірусний гепатит С. Гепатит С може протікати безсимптомно. Людина може відчувати втому і не пов’язувати її з гепатитом С. Тобто підступність гепатиту С полягає в тому, що його можна виявити лише під час діагностування. Експрес тести на гепатит С доступні. Дуже багато громадських організацій пропонують безкоштовне тестування. Вся інформація є в медичних установах. Експрес-тести – це 15 хвилин і готовий результат".

На питання, хто перебуває у групі ризику і які шляхи поширення вірусу експертка зазначає: "Гепатит С передається шляхом проникнення вірусу в кров. До груп ризику належать люди, які вживають ін’єкційні наркотики, медичні працівники, майстри манікюру, тату, донори крові тощо. Крім того, гепатит С передається статевим шляхом. Тому майже усі ми в групі ризику".

Оксана Савенко розповідає, чи існує щеплення від гепатитів: "Є вакцина проти гепатиту В. В Європі її роблять усім.  Проти гепатиту С вакцини, на жаль, немає. Проте з’явилися нові підходи до лікування. Зараз у нас є нові препарати прямої дії і вони доступні в Україні". Слід зазначити, що в Україні вакцинація дітей від гепатиту В передбачена ще з 2002 року. Тому люди народжені до 2002 року здебільшого не мають захисту від хвороби. Проте імунізуватися від гепатиту В можна і в дорослому віці. 

Фото Ukranews