Місяць виборчої кампанії: політсили агітують по-новому чи йдуть за старими схемами?

Місяць виборчої кампанії: політсили агітують по-новому чи йдуть за старими схемами?

Про недоліки цьогорічної виборчої кампанії, роль ЦВК у вирішенні спірних питань та голосування в умовах пандемії в ефірі Українського радіо розповідає старший аналітик громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Проміжний звіт Громадянської мережі "Опора" за результатами позапартійного спостереження на місцевих виборах за вересень 2020 року вказує на такі головні проблеми: недосконале законодавство, проблемна реєстрація, адмінресурс, виборча благодійність. 

Олександр Клюжев розповідає, які недоліки виборчої кампанії стали неочікуваними для цьогорічних виборів: "У виборчому кодексі є багато технічних прогалин, які ускладнюють прийняття рішень територіальними виборчими комісіями. Завжди виборче законодавство має своєї проблеми, завжди воно приймається напередодні виборів. Зараз фактично нові виборчі системи, нові змінені процедури. У членів виборчих комісій просто не було часу ознайомитися із законодавством і якось осмислити ті процедури, які запроваджені. Тому на етапі реєстрації кандидатів на місцевих виборах у нас є різна практика з боку територіальних виборчих комісій щодо розгляду документів кандидатів. Наприклад, новації цієї виборчої кампанії – застосування гендерної квоти до виборчих списків показали, що є багато недоліків у самих процедурах, що фактично призводило до двох ситуацій. В одній ситуації ТВК реєстрували списки із явними порушеннями гендерної квоти не менше 2 осіб однієї статі у кожній п’ятірці списку. В іншій ситуації навпаки приймалися якісь формалістичні рішення, які унеможливлювали реєстрацію списків кандидатів, хоча в цілому ці списки відповідали гендерним квотам. Так само виникало багато проблем з внесенням грошової застави. У нас на місцевих виборах кандидати мають внести грошову заставу. Але для територіальних комісій не було очевидним, хто має її внести, якщо кандидата висунула місцева організація політичних партій. Неоднакове застосування законодавство очевидне. Ще одна традиційна проблема на етапі реєстрації кандидатів – як розуміти неточності в документах кандидатів. В кодексі вказано, що помилки та недоліки можуть бути виправлені. Комісії по-різному використовували можливість виправляти помилки. Тому висновок один – парламент не повинен приймати такі складні документи, як Виборчий кодекс безпосередньо перед початком виборчої кампанії. Фактично ніхто не мав часу, аби опрацювати цей кодекс і знати як його впроваджувати".

На питання, яка роль ЦВК у вирішенні цих проблем експерт зазначає: "ЦВК постійно готує роз’яснення. Вони приймаються. Прогалини у Виборчому кодексі призводять до того, що іноді ЦВК змушена ставати на доріжку певного законотворця. ЦВК має забезпечувати реалізацію та роз’яснювати виборче законодавство. Створювати нові норми, які не були створені народними депутатами – це безумовно не функція ЦВК. Не можна казати, що Центральна виборча комісія з власної ініціативи бере на себе ці повноваження. Це знову ж таки безвихідь. Тому якісне обговорення законодавства  це не просто забаганки чи вимоги експертного середовища, це  необхідність. Аби потім ми не знаходилися у ситуації, коли треба знайти крайній орган, який має роз’яснити те, що недопрацювали народні депутати".

Олександр Клюжев прогнозує, як буде організовано голосування людей на самоізоляції: "Зараз народні депутати підготували декілька законопроєктів, які стосуються питання виборів в умовах пандемії, але вони не ухвалені і шансів на їх ухвалення вже немає, враховуючи, що парламент пішов на самоізоляцію. Виникає питання, як члени комісій будуть прибувати за місцем ізоляції виборців, що вони мають зробити, аби голосування було безпечним. Це теоретично можна врегулювати на рівні підзаконних актів, проте підзаконний рівень звичайно проблематичний. Тому що завжди суб’єкти виборчого процесу чи члени виборчих комісій ставитимуть під сумнів значення цих підзаконних актів, що дуже часто буде справедливо у порівнянні з Виборчим кодексом".

Щодо кандидатів-клонів та відповідальності за використання такої технології експерт зазначає: "Технологія двійників на цих виборах доволі поширена. Попередній аналіз списків кандидатів засвідчує, що, на жаль, ця технологія знову активно використовується в різних регіонах – від великих міст до маленьких містечок. Там, де я персоніфіковане голосування, тобто голосування за конкретного кандидата в одномандатних округах, це призводило до таких технологій. Слід зазначити, що зараз передбачена кримінальна відповідальність за підкуп кандидата, задля відтягування голосів у реальних учасників виборів".

Фото Олександр Клюжев Радіо Свобода