Кривонос розповів про підсумки навчання "Об’єднані зусилля-2020"

Кривонос розповів про підсумки навчання "Об’єднані зусилля-2020"

В Україні в усіх областях провели стратегічне командно-штабне навчання "Об’єднані зусилля-2020". Окрім українських підрозділів, у них брали участь підрозділи збройних сил країн-членів НАТО, зокрема, США і Великої Британії. У рамках навчань була розгорнута система управління територіальної оборони України та задіяно понад 7000 резервістів. Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос в ефірі Українського радіо розповів про підсумки українсько-натівської військової навчальної співпраці та у чому полягає її унікальність.

0:00 0:00
10
1x

"Насправді це звичайні планові навчання, які проводилися не один рік за таким сценарієм. Просто певні елементи, які відпрацьовують на цих навчаннях, були опрацьовані перший раз. По-перше, щодо практичних дій ─це дії підрозділів служб спеціальних операцій Сполучених Штатів та підрозділів служб спеціальних операцій України, що стосується практичного десантування конвертопланів V-22 Osprey. Це було вперше на нашій території, і це для нас достатньо цікавий і позитивний досвід в освоєнні техніки наших союзників. По-друге, штаби працювали разом з представниками країн НАТО у складі наших штабів, і це дуже потужно. Але це не перші такі тренування", ─ зазначив Сергій Кривонос.

Кривонос також зауважив, у чому полягала специфіка цих навчань.

"Військові чітко показали свою позицію по відношенню до агресивних намірів Російської Федерації. Я б хотів би, щоб наші політики вчились у військових, як чітко та різко давати відповідь на брязкання зброєю та грою м'язів з боку Російської Федерації. На українських навчаннях не обмежувалися тільки обороною. Зокрема десантування ─ це не оборонна практика, а відпрацювання наступу і контрнаступу. Ми показали, що не будемо сидіти у глухому захисті і за необхідності можемо наносити у відповідь удари, зокрема випереджувальні удари", ─ сказав він.

Що стосується відпрацювань питання територіальної оборони, то, за словами генерал-майора, навчання показало, що є великі прогалини у цьому напрямку.

"Це підштовхнуло до підведення жорстких висновків щодо майбутнього розвитку. Для мене не було нічого нового. Я розумію, що поки це знаходиться під командуванням сухопутних військ ─ це не основний пріоритет напрямку діяльності сухопутних військ, тому і відношення до нього, як до бідної дитини у чужій родині. На жаль, картинка була гарна, а сама начинка ─ слабенька. Тому це і стимулює тих людей, які зацікавлені у розвитку територіальної оборони, до великих змін. Це показало слабку систему, що Збройні сили нехай поки займаються Збройними силами, а територіальна оборона повинна бути під Міністерством оборони на момент формування і набуття спроможності", ─ додав він.

Читати також: Про значення навчань "Об’єднані зусилля – 2020" та реакцію на них у РФ ─ розповідає генерал-лейтенант Романенко

Паралельно з українськими навчаннями проходили російські навчання "Кавказ-2020". На думку заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони "Росія має достатньо високий військовий потенціал, аби здійснити у будь-який момент наступ на територію нашої країни. Але є фактори, які обмежують її реалізацію бажань. По-перше, міжнародна підтримка. По-друге, чітке розуміння, що ця війна у разі її початку понесе тисячі домовин російських солдат на територію РФ, і це буде великий дестабілізуючий фактор, як це було під час першої Чечні. І вони розуміють, що є питання, яким чином виправдати себе перед суспільством, щоб це здійснити. А що стосується практичних дій, то за останні 10 років РФ постійно проводила навчання. І кожне навчання ─ це черговий крок, який наближав РФ до збільшення спроможності щодо відкритої агресії проти України. Вони відпрацьовують перекидання військ, питання взаємодії системи управління розвідки і засобів ураження в загальній системі управління під час військових дій. Тому практично вони готові, але розуміють, що це буде дуже проблематично для них, тому все це більше провокація і залякування насамперед на політичному рівні, щоб показати, що вони щось можуть", ─ прокоментував заступник секретаря РНБО.

Фото: Gleb Garanich (Reuters)