Відкрите небо та зміни до Угоди про асоціацію: чого очікувати від саміту Україна-ЄС?

Відкрите небо та зміни до Угоди про асоціацію: чого очікувати від саміту Україна-ЄС?

6 жовтня у Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС. Голова і співзасновник Центру спільних дій, в 2005 році віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції Олег Рибачук в ефірі Українського радіо розповів, що обговорюватимуть на жовтневому саміті, чи підпишуть сторони угоду про відкрите небо та як може оновитися Угода про асоціацію з Європейським Союзом.

0:00 0:00
10
1x

Про звільнення Вітольда Фокіна з Тристоронньої контактної групи через заяву про те, що він не бачить жодного підтвердження того, що йде війна між Україною та Росією

Головний висновок, який би я зробив з цього: що в Україні мають з’явитися політичні партії, які будуть виховувати своїх членів, які будуть вигравати вибори і тоді серед своїх кадрів будуть вибирати кращих на посади в уряд. Тоді буде відповідальність. І це проблема не тільки нинішнього президента, а й попередніх. Адміністрації президентів беруть невідомо звідки людей, а удар по репутації йде безумовно на президента, тому що він призначив своїм указом.

Нинішній президент і його команда дуже орієнтуються на суспільний настрій. І коли пішов скандал за скандалом і Фокін почав "зашкварюватися", то очевидно, що треба було робити швидкі кроки. Але ми вже маємо серйозну проблему з тим, що Росія обов’язково використає ці цитати Фокіна у той момент, коли Росію будуть притягати до відповідальності. Тому всього за місяць можна наробити багато шкоди для перспектив країни.

Про підготовку до саміту Україна-ЄС

Оскільки я був на чолі української делегації на Саміті Україна-ЄС у травні 2005 року, то я можу порівнювати. Я по-доброму заздрю зараз своїй колезі Ользі Стефанішиній. Нинішня українська влада вже розумієш, що ти не можеш взяти цю програму з неба, а потрібно запитувати тих, хто безпосередньо зацікавлений.  Я був приємно вражений ростом професійності і фаховості бізнесу. Це зовсім відрізняється від того періоду, коли ми тільки починали. Зараз ми говоримо про дуже прагматичні речі. І дуже приємно, що міняються українські президенти і влади, а курс на європейську інтеграцію має все ширшу публічну підтримку.

Звичайно, сам саміт дуже формальний. Там не можна імпровізувати, оскільки буквально кожне слово узгоджене українськими представниками, там працює багато МЗС, чиновниками з Брюсселю. Найцікавіша подія саміту ─ зустріч делегацій. Тоді моїм партнером був пан Солана, який до того був Генсеком НАТО, у нас була година протокольної розмови, яка суттєво вплинула далі на розвиток подій в Україні. Я думаю, що у президента Зеленського буде щось дуже подібне. Він почує на цій зустрічі один на один багато речей, які для нього важливі, і важливі для Європейського Союзу. Тому для мене основна родзинка саміту ─ це зустріч один на один глав делегацій українського президента і візаві з Брюсселю та заяви, які будуть зроблені. Одна заява може бути узгоджена. Але залежно від того, як піде ця розмова глав делегацій, ми можемо почути дещо більше, ніж  попередньо узгоджені позицію.

Про можливість підписання угоди про відкрите небо

Це дуже важлива тема. Відкрите небо ─ це реально безвіз для авіації. Мова йде не тільки про те, що наші авіакомпанії будуть отримувати такі ж умови, як і їх конкуренти. Але в основному українці зможуть за значно менші кошти і зручніше подорожувати. Наші літаки не будуть паркувати на складах на віддалених місцях, а ми будемо повноцінними учасниками. Зараз підходить час бізнес-інтеграції або промислової інтеграції, коли ми заходимо цілими галузями економіки. Скоріше за все, відкрите небо було технічно готове, а часи, коли можна тримати монополію, пройшли, і тому ми матимемо поступ у цьому напрямку.

Про зміни до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом

У 2005 році я підписав план Україна-ЄС, який був написаний і узгоджений європейцями та українцями за два роки до Помаранчевої Революції. Це писалося ще за часів Кучми. Але коли європейці бачать, що країна може рухатися не туди, як було і у випадку з Януковичем, певні речі відмовляються робити. Тоді була дискусія: підписувати чи не підписувати. Але то був перший документ. Дуже загальний. І до нього було багато критики.

Потім довгоочікувана Угода про асоціацію, яку міг би підписати Янукович. І я думаю, що ми з вами були би свідками його другого терміну. І це була його дуже велика помилка: не може навіть дуже авторитарний політик ось так розвернути країну. Тому ця угода готувалася десь з 2010 року. Вона відповідала певним умовам, але термін її дії формально у наступному році закінчується.

Якщо говорити про зміну угоди, то ми можемо нарватися на серйозну проблему. Тому що Європейський Союз приймає рішення консенсусом. І росіяни, які можуть впливати на певні європейські групи, можуть зупинити нас у цьому розвитку. Але ми можемо у рамках цієї угоди, яка залишається, можемо переглядати цілі розділи, і європейці до цього готові. І тому найближчим часом у нас будуть спільні консультації з представниками бізнесу. І я впевнений, що ми будемо виходити на переговори, маючи позицію малого і середнього бізнесу, а не певних олігархів.  

Європа побачила, що український бізнес ─ це не страшно, що він не весь олігархічний і достатньо якісний. Крім того, український бізнес вирішує проблеми багатьох країн, які значно залежать від українського експорту. Наші перемовники впевнені в тому, що їм є що сказати і запропонувати європейцям, бо це відкритий ринок і взаємовигідно. Україна показує, що готова на компроміси та говорити. Я думаю, що у Брюсселі почнеться цей діалог.

Зазначимо, попередній саміт Україна – ЄС відбувся у липні минулого року. За його підсумками були підписані угоди щодо фінансової підтримки громадянського суспільства, децентралізації, антикорупційних заходів і реформ.

Фото: УНІАН