Штраф за зарплати в конвертах. Експертка пояснила, чи реально детінізувати в Україні трудові відносини

Штраф за зарплати в конвертах. Експертка пояснила, чи реально детінізувати в Україні трудові відносини

За даними Держстату, кожен 5-ий українець працює неофіційно. В Україні з 1-го вересня посилено контроль за неофіційним працевлаштуванням: кого та як каратимуть, в ефірі Українського радіо пояснила докторка економічних наук Національного інституту стратегічних досліджень Лариса Лісогор.

Державна податкова служба відновлює перевірку бізнесу на наявність неоформлених працівників і зарплат в конвертах. Передусім перевірятимуть сфери торгівлі, обслуговування, сільського господарства, будівництво. "Оскільки неформальна зайнятість достатньо чітко і тісно межує з легальним працевлаштуванням, можна сказати що саме ці сфери продукують певною мірою цей сегмент нелегальної зайнятості", – говорить професорка Лариса Лісогор.

Вона пояснює логіку людей, яким не вигідно працювати офіційно, ані офіційно наймати працівників. "Одні намагаються отримати вищий рівень заробітної плати, оскільки вони вважають, що якщо не будуть платити податки, то і зарплата буде більшою. Роботодавці теж намагаються ухилятися від сплати єдиного соціального внеску, тому що є проблеми – пандемія, вона продовжується і дуже висока вага тих роботодавців, які дуже вразливі, якраз багато їх у сфері обслуговування. Для них виплати єдиного соцвнеску і виплати в соціальні фонди були достатньо серйозним викликом. Інколи все-таки намагання зекономити на тому, щоб не платити податки може обернутися проти роботодавця, оскільки можуть бути штрафи".

Це явище було, є буде, оскільки це – характерна риса для країн з транзитивною економікою, каже професорка. Але, щоб цьому зарадити, одних штрафів не вистачить, вважає вона: "Треба намагатися все-таки надати в суспільстві розуміння того, що платити податки повинні всі. Тому що на ці податки, які ми платимо всі, формується державний зведений бюджет, формуються місцеві бюджети. І коштом цього відбувається і забезпечується фінансується освіти, охорони здоров'я".

Друге питання пов'язане з пенсійними виплатами, оскільки, люди, які працюють неофіційно то з виходом на пенсію, страховий стаж буде недостатнім для того, щоб отримувати гідну пенсію. "Проблеми пенсій – дуже серйозні, – каже експертка, – і пенсії, які зараз отримують пенсіонери, які працювали сумлінно і протягом тривалого часу – не дуже високі. Ми розуміємо, що державі з часом необхідно робити все для того, щоб підвищувати рівень соціальних гарантій, соціальних пенсій. І в цьому випадку, якщо людина не буде працювати офіційно, вона просто фізично не зможе набрати той страховий стаж, який повинен бути для того, щоб була нарахована гідна пенсія".

Західні країни теж не відразу прийшли до цього розуміння. "Інше питання, це хто і яким чином використовує ті податки, які були зібрані. Тобто, люди повинні бачити, що держава використовує податки так, щоб задовольняти їх потреби", – вважає Лариса Лісогор. Але, на її думку, це теж контроль за використання податків також лягає на суспільство. "Якраз контроль над використанням тих податків, які акумулюється, які збираються, це — питання свідомості. Формується громадянське суспільство, яке зараз стає достатньо таки потужним важелем впливу", – говорить вона.

Фото: istockphoto.com