Вірмено-Азербайджанська війна. Експерт коментує роль світових гравців та України

 Вірмено-Азербайджанська війна. Експерт коментує роль світових гравців та України

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула в ефірі Українського радіо розповів як впливають на бойові дії між азербайджанськими та вірменськими військами партнер Вірменії Росія та Азербайджану – Туреччина, а також про роль країн Заходу під час пошуку компромісу.

0:00 0:00
10
1x

Росія – давній союзник Вірменії і гарант її безпеки, говорить Микола Замікула, але вона використовує конфлікт для певного тиску на обидві сторони конфлікту. "І хоча Росія – союзник Вірменії, вона приймала активну участь в переозброєнні армії Азербайджану", – зазначає він.

Позиція ж Туреччини – стратегічне партнерство з Азербайджаном. "В них принцип – "дві держави – один народ", – розповідає експерт, – тому Ердоган (президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган – ред.) заявив, що вони підтримують операцію Азербайджану з відновлення власної територіальної цілісності".

Напередодні Ердоган зробив заяву, що Туреччина не має звітувати за наявність своїх військових на території Азербайджану. "Негайна відмова Вірменії від окупованих азербайджанських територій, поверне мир і спокій у регіон. США, Росія та Франція не розв'язували цю проблему близько 30 років. Вони фактично зробили все можливе, щоб не розв'язувати цю проблему", – цитує президента Туреччини Укрінформ.

Країни, які назвав Ердоган є співголовами так званої Мінської групи, яка ще з дев’яностих років має керувати мирним процесом, регулюванням відносин між Вірменією та Азербайджаном, розповідає експерт Микола Замікула: "На жаль, зараз її робота припинена, бо мирний процес зайшов у глухий кут". Тому позиція Франції, говорить він, складається з того, що зараз французько-турецькі відносини перебувають на достатньо низькому рівні. 

США теж зробили заяву щодо бойових дій, каже експерт: "Сполучені Штати висловились за мирне врегулювання конфлікту, і зробили акцент на тому, щоб інші країни не втручались".

Україна теж відреагувала на ескалацію конфлікту, МЗС поширило відповідну заяву. "Уважно вивчаємо обставини, що призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту", – йдеться у повідомленні. "Ми, як і уся міжнародна спільнота, поважаємо Азербайджан у визнаних кордонах", – пояснює позицію України експерт інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

Нагадаємо, 27 вересня на кордоні Азербайджану і Вірменії відбулася ескалація конфлікту, що триває з 1988-го року. Сторони повідомляють про жертви і поранених в результаті обстрілу. Обидві країни звинувачують одна одну в загостренні конфлікту.

фото - Reuters