Пенсійна реформа: яку пенсію отримають сьогоднішні та майбутні пенсіонери? Розповідає міністерка Лазебна

Пенсійна реформа: яку пенсію отримають сьогоднішні та майбутні пенсіонери? Розповідає міністерка Лазебна

Кабінет міністрів України схвалив проєкт постанови, яким передбачається підвищення пенсійних виплат деяким категоріям пенсіонерів, а 1 березня визначається датою проведення індексації пенсійних виплат в Україні. Проте на початку року в Мінсоцполітики підрахували, що лише 25 % українців офіційно працевлаштовані та сплачують внески до пенсійного фонду, натомість пенсії з цього фонду отримують 27 % населення. Як будуть змінюватися розміри пенсій для українців наступного року, як держава планує виправляти дисбаланс з надходженнями до пенсійного фонду та видатками і на яку пенсію можуть розраховувати ті, кому сьогодні 35-45 років? Про все це Українському радіо розповіла міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

0:00 0:00
10
1x

Про підвищення пенсій в 2021 році:

Пенсія сьогодні платиться з зарплат. В цьому році це 9200 гривень, а в наступному буде 10 125 гривень. Це та зарплата, з якої наповнюється пенсійний фонд працюючими людьми. Внесок, який платиться, складає 18,5 % від цієї зарплати. В середньому кожний працюючий платить сьогодні 1800 гривень. Але умовно сьогодні в нас солідарна система і працюючі утримують наше старше "золоте" покоління батьків, бабусь, дідусів, коли один працюючий утримує одного пенсіонера і ми можемо забезпечувати пенсію на 1800 гривень. Але ми не платимо таку пенсію, ми платимо більше. Для пенсіонерів, в яких є великий стаж, ми платимо 2100 гривень з травня. Тут свою роль відіграє Державний бюджет України, який дотує пенсії. У нас є 13 млн працюючих, які платять внески до Пенсійного фонду та 11,3 млн пенсіонерів і обов'язок держави та кожного покоління дбати про цих людей.

Ми в міністерстві зробили календар підвищення пенсій на 2021 рік. Він починається з січня, коли підвищується мінімальна заробітна плата, і є стандарт, що 40 % від цієї мінімальної заробітної плати, яка буде 6 тисяч гривень, це стандарт мінімальної пенсії для людей 65-ти років при повному стажі. Тому мінімальна пенсія з січня підвищиться з 2100 до 2400 гривень. В березні робимо індексацію, параметри якої будуть визначені в лютому, тому що індекс, на який буде збільшена пенсія, рахується як 50 % зростання за попередній рік заробітної плати в країні та інфляція. 

У квітні буде автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. В липні буде виконуватися програма президента України про підвищення пенсій пенсіонерам, які мають 75 років та стаж 20 років для жінки та 25 – для чоловіка. У них пенсія буде збільшена на 400 гривень кожному. 1 мільйон пенсіонерів підпаде під гарантовану доплату до пенсії. Там вже не буде людей, в кого пенсія буде менше 2500 гривень.  Також в липні буде підвищуватися прожитковий мінімум й ми перерахуємо всі надбавки до пенсій. Також підвищення від прожиткового буде в грудні. 

Календар є, тепер ми рахуємо, як планово це все фінансово забезпечити. Будемо гарантувати підтримку Пенсійного фонду з боку Державного бюджету. 

Про перспективи щодо пенсійного забезпечення для людей, яким зараз 35-45 років:

Якщо в державі нічого не зміниться і буде тільки солідарний рівень пенсійного забезпечення, то, навіть показуючи велику офіційну зарплату, сплачуючи з неї внески і набуваючи певний стаж, який необхідний для пенсії, це буде 20-30 % від зарплати перед пенсією. Якщо зарплата, наприклад, буде 10 тисяч, то пенсія – 3 тисячі гривень. 

Також, знаючи тренди демографії, коли в нас все менше людей буде виходити на ринок праці, які будуть цей солідарний рівень забезпечувати, ми пропонуємо збалансувати солідарну систему накопичувальним рівнем. Накопичувальний рівень – це коли в тебе є свій власний накопичувальний рахунок, на який ти і твій роботодавець щомісяця сплачуєте внески. Ми підрахували, наприклад, по два внески в перший рік – 2 % з моєї зарплати і 2 % заплатить за мене мій роботодавець. Я в щоденному режимі бачу ці кошти, які мають працювати як довгий інвестиційний ресурс, я можу ними управляти і переходити з однієї фінансової установи в іншу. І коли вже прийде пенсійний вік, то пенсія в мене буде складатися з двох частин: із солідарної частини та накопичувальної.  

Тут питання, чи держава створить систему захисту і контролю коштів людей. Це найголовніше питання в запровадженні цієї моделі. Ми над цим працюємо, адже це не просто вкласти кудись кошти. Вони мають приносити інвестиційний дохід і бути примножені, інакше сенсу відкладати не буде. В умовах України, яа переживала різні дефолти, це питання складне. 

Якщо накопичувальна система не створиться, то залишиться тільки солідарний рівень. Демографія погана, оскільки людей, які будуть виходити на пенсію, буде більше, а людей, які мають забезпечувати їм пенсію - все менше. Також є песимістичні тренди, якою буде ця пенсія, якщо не буде підтримки балансу власних накопичень людей. 

ФОТО: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук