Державні аудитори перевірять використання коштів із Covid-фонду. Чи буде ефективною ревізія?

Державні аудитори перевірять використання коштів із Covid-фонду. Чи буде ефективною ревізія?

Директор програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine Іван Лахтіонов розповів в інтерв’ю Українському радіо, чому ревізію COVID- фонду здійснюватиме саме Державна аудиторська служба та чи варто очікувати на швидкі результати.

0:00 0:00
10
1x

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні у понеділок зобов’язав Державну аудиторську службу перевірити використання коштів із Фонду боротьби з коронавірусом. В уряді нагадали, що прозорість та ефективність використання коштів є одним із зобов’язань України перед МВФ.

З приводу ефективності витрачання коштів "коронавірусного" фонду зробив заяву й голова Рахункової палати Валерій Пацкан. За його даними, з COVID-фонду витрачено близько третини коштів – 19,5 мільярда гривень. З цих коштів 8,9 мільярда гривень пішло на виплати з безробіття та часткового безробіття, на дітей ФОПів, страхові виплати та матеріальну допомогу медикам. Трохи менше – 7,6 мільярда гривень – на дороги; 2,7 мільярда гривень – доплати до зарплати співробітникам МВС, МОЗ, виконавчої служби та інших. І на 262 мільйони гривень закупили обладнання та засоби індивідуального захисту. І вже у фонді, за інформацією Пацкана, недостатньо коштів для реалізації трьох бюджетних програм.

Рахункова Палата планує перевірки ефективності витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19. "Швидше за все, наступного року, коли завершиться цей бюджетний рік", – озвучив терміни голова.

Інфографіка Міністерства фінансів України

Хоча Рахункова Палата України є незалежним органом, і підпорядковується Верховній Раді України, уряд доручив ревізію Держаудитслужбі. Директор програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine Іван Лахтіонов пояснює, чому аудит має проводити саме вона, адже, виходить, що уряд доручив перевірити сам себе: "Перевірка Держаудитслужбою передбачається підписаним Меморандумом з Міжнародним Валютним Фондом. Насправді, це – логічний крок".

Найбільш обговорюване питання в суспільстві на сьогодні – це витрати з COVID-фонду на ремонт доріг. "На перший погляд, – каже Лахтіонов, – це виглядає як нецільове використання. Але, справа в тому, що, коли створювався цей Фонд, і ми на це ще тоді казали, що умови використання цього Фонду прописані так, що звідти можна брати гроші на будь-які видатки. І тут ще питання, яку оцінку нададуть таким діям наші західні партнери, які фактично давали гроші на цей Фонд".

Експерт вважає, що виділення грошей з Фонду на дороги було "не зовсім правильним" кроком і пов’язує ці витрати з "розпіареним проектом" "Великого будівництва": "Але питання цільового використання коштів має бути на першому плані. І контрольні засоби цільового використання мають надати оцінку цим діям. І я не впевнений, що Держаудитслужба скаже про нецільове використання цих грошей, тому що вони будуть перевіряти переважно тендери, використання цих грошей, чи правильно було нараховано. А от такі глобальні речі на рівні створення фонду, на що пішли гроші, тут і Верховна Рада і, можливо, Рахункова Палата мають дати оцінку", – прогнозує Іван Лахтіонов.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ Covid-фонд: допомога чи афера?

До того ж, за його словами, для здійснення цих перевірок необхідно витратити багато часу. "Держаудитслужба вже робила окремі перевірки, як в Закарпатті, і виявили, що кошти, які призначалися на підвищення заробітної плати, медичним працівникам, також виділялись тим, які не були задіяні у протиепідеміологічний діяльності, – нагадує він, – і мова йшла про мільйони гривень. І, щоб перевірити гроші, які були у Фонді і їх витрати, необхідно провести дуже багато контрольних заходів".

Як заявив напередодні міністр фінансів Сергій Марченко, у Бюдженті на 2021-й рік не будуть закладати гроші на "COVID-фонд". "У нас не передбачається ніяких додаткових фондів. Ми видатки спрямували на пряму до розпорядників – МОЗ, Міністерство освіти. Ми розуміємо, що ці програми є пріоритетом. І цьому питанню ми приділяємо суттєву увагу. Тому на боротьбу з COVID-19 передбачені досить суттєві витрати, це – 19,4 мільярдів гривень" – повідомив міністр.

Окрім фінансування антикоронавірусних заходів, передбачається підвищення зарплат медикам на 30%.

Загалом, на галузь охорони здоров’я у держскарбниці на наступний рік передбачено 156 мільярди гривень. З них 1 мільярд може бути витрачено на медицину для топ-чиновників. Як повідомляє видання "Економічна Правда" з посиланням на експертну організацію StateWatch, Державне управління справами просить виділити один мільярд гривень бюджетних коштів за програмою "Надання медичних послуг медичними закладами". Це на 200 мільйонів гривень більше, ніж у 2020 році.

Ілюстративне фото - УНІАН