Проект держбюджету-2021 зареєстрували у Раді: основні показники коментують нардепи

Проект держбюджету-2021 зареєстрували у Раді: основні показники коментують нардепи

Кабінет Міністрів України презентував проект держбюджету на 2021 рік, який мають розглянути у Верховній Раді. Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді, депутат від фракції "Слуга народу" Василь Мокан та перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови депутатської фракції партії "Голос" Ярослав Железняк в ефірі Українського радіо проаналізували основні показники, закладені в основний фінансовий документ країни.

0:00 0:00
10
1x

"Погодження бюджету на 2021 рік ─ це дуже складна процедура. Міністерство фінансів має збалансувати позиції і показники, які надійшли від різних міністерств, від Верховної Ради, з Національним банком України і погодити основні параметри з Міжнародним валютним фондом,  якщо ми розраховуємо на подальшу співпрацю. Тобто є дуже багато суб’єктів впливу на те, як коригуватиметься бюджет, але найголовніша інституція ─ це Верховна Рада. Проект бюджету (законопроект №4000) вже внесений вчорашнім числом. Вже є зареєстрований і оприлюднений текст на сайті ВРУ", ─ зазначив Василь Мокан

На цю тему ─ Перші цифри бюджету-2021: яким буде новий головний кошторис країни

Нардеп зауважив, що цього тижня проект бюджету представлять у Раді, після чого він буде направлений для пропозицій від народних депутатів і комітетів.

"Робота над ним тільки починається. У п’ятницю його має презентувати міністр фінансів. Це не означає, що він розглядатиметься у першому читанні. Він буде лише презентований і направлений для пропозицій від народних депутатів і комітетів. Практика показує, що пропозиції в основному стосуються видаткової частини бюджету, і тоді починається реальна робота над проектом. Ті суми, які надійшли в пропозиції до бюджету, як правило, у кілька разів перевищують можливості самого бюджету. І тут найскладніше завдання збалансувати це так, щоб зберегти пріоритети, але і зберегти баланс по видатках і надходженнях до бюджету", ─ сказав він.

Мокан спрогнозував, чи переглядатимуться видатки на освіту і медицину.

"Дуже ймовірно, що під час обговорення у Верховній Раді саме на медицину і освіту можуть бути відкориговані цифри у сторону збільшення. Є необхідність закладати не менше 5% від ВВП на медицині. Особливо в умовах пандемії. Міністерство фінансів пропонує поступовий перехід до такого показника. Якщо цього року це було на рівні 3,4% від ВВП, то наступного року ─ 4,3%. Аргументація профільних депутатів полягає в тому, що всі програми і плани, які були на наступний рік, які стосуються не тільки боротьби з епідемією, а й розвитку трансплантації, просто фізично не зможуть бути профінансовані у повній мірі. Тому на рівні депутатів і комітетів будуть вноситися серйозні правки", ─ зауважив нардеп.

Щодо пріоритетності освіти і медицини, то, за словами Мокана, на ці дві сфери буде приділятися значна увага.

"Що стосується заробітної плати медиків і освітян, ще дискутивним залишається бажання підвищити мінімальну заробітну плату на 30% у тому плані, як це відобразиться на представниках малого і середнього бізнесу, оскільки на них лягає основний податковий тягар по забезпеченню мінімальних заробітних плат. І я думаю, що вдасться між Кабміном та парламентом знайти компроміс", ─ сказав він.

На думку Представника Кабміну у Верховній Раді, законопроект передбачає стимулювання економічної активності суб’єктів господарювання в умовах карантинних обмежень.

"Влада взяла курс на здешевлення кредитування бізнесу, тому що обґрунтовано вважається, що якщо представники малого і середнього бізнесу будуть мати доступ до дешевих кредитів і залучення ресурсів, це може бути гарним стимулюючим інструментом для розвитку середовища і виробництва. З іншого боку, передбачається ряд стимулів для аграрної сфери та ІТ-індустрії. Всі розуміють, що малий і середній бізнес є основою і робочих місць, і стимулювання розвитку економіки, і надходжень до бюджету", ─ прокоментував він.

На фото: Василь Мокан, facebook.com/MokanV

Заступник голови депутатської фракції партії "Голос" Ярослав Железняк наголосив, що невважаючи на заяви міністра фінансів, податки все ж будуть підвищені.

"Податки будуть підвищені. Особливо з заробітної плати. Мінімальна зарплата не стосується не того, скільки грошей ви отримуєте на руки, а скільки держава забере у вас податків. Якщо ви маленький ФОП, то тепер щомісяця держава забиратиме у вас на 560 гривень більше. Якщо ви працюєте десь на підприємстві по трудовому контракту або за трудовою книжкою, то ви щомісяця будете платити на 350 гривень більше. А ваше підприємство для того, щоб створити додаткове робоче місце на мінімалці, має витратити кожен місяць на 2200 гривень більше", ─ сказав він.

Железняк прокоментував, які показники в проекті бюджету не влаштовують фракцію партії "Голос".

"Нас не влаштовує підвищення податків. Ми категорично проти підвищення податків, коли економіка падає. Це наша позиція. Особливо коли колеги намагаються популістично загнати це як збільшення мінімальної заробітної плати. Ви отримуєте менше грошей на руки. По-друге, мене не влаштовує, як побудований цей бюджет. Це бюджет проїдання. Це бюджет виживання. Це точно не бюджет розвитку, бо ми збільшуємо борг нашої країни. І збільшуємо не для того, щоб побудувати нову дорогу чи лікарню, а для того, щоб профінансувати більше видатків на пана президента та його оточення. Нам не подобається, що влада не виконує закон про медичні гарантії, де є норма, що 5% ВВП витрачається на медицину. Давайте заберемо у президента і силовиків ці гроші і віддамо нашим лікарям. Вони точно будуть героями у цьому році, а не СБУ і Генеральна прокуратура", ─ пояснив нардеп.

На фото: Ярослав Железняк, facebook.com/zheleznyak.y

Як заявив міністр фінансів Сергій Марченко, серед основних пріоритетів проекту держбюджету-2021 ─ підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), зокрема 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

Кабінет міністрів очікує, що економіка України зросте у 2021 році на 4,6%, а номінальний ВВП становитиме 4 505,9 млрд грн.

Зростання доходів очікується на рівні 9,4%. Доходи складуть 1 трлн 071,1 млрд грн, витрати ─ 1 трлн 350 млрд грн. Дефіцит ─ 270 млрд грн.

Згідно з проектом, мінімальна зарплата зросте в 2021 році на 30%. Заплановано двоетапне підвищення з 1 січня до 6000 гривень і з 1 липня до 6500 гривень.

У проекті також закладено зростання середньої зарплати до 13632 гривень у 2021 році. Очікується, що реальна зарплата (з урахуванням інфляції) зросте на 12,1% в 2021 році.

За прогнозом уряду, інфляція у 2021 році прискориться до 7,3%.

При цьому рівень безробіття складе 9,2% за методологією Міжнародної організації праці.

Проект державного бюджету України на 2021 рік розрахований на обмінному курсі 29,1 гривень за долар.

Фото: НБУ