Вплив коронакризи на енергоринок. Погляд експерта

Вплив коронакризи на енергоринок. Погляд експерта

Про переваги відкриття ринку газу для населення, проблему заборгованості та ціни на блакитне паливо в опалювальному сезоні в ефірі Українського радіо розповідає директор ГК "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

0:00 0:00
10
1x

Як коронокриза позначається на діяльності компанії "Нафтогаз України"?

Ціни на енергоресурси зараз різні. Загалом вони падають. Але це пов’язано не лише з коронавірусом. Є багато факторів, які впливають на ціну енергоресурсів. Якщо ми говоримо про газ, то влітку цього року ціна була найменша за 15 років. Для населення і промисловості це було дуже добре. Зараз ціни підросли, оскільки йде опалювальний  сезон. Стосовно компанії, то ми сплачуємо 95% прибутків в бюджет, тому коли падають ціни на газ це позначається і на наших видатках до бюджету. Заробітні плати в компанії не урізалися. Компанія виконує усі закони, які працюють в держав

Якою буде ціна на блакитне паливо взимку і як впливає на формування ціни відкриття ринку газу для населення?

З першого серпня коли відкрився ринок газу для населення кардинально змінилося кілька речей. по-перше, держава більше не визначає ціну на газ. Це означає, що кожен постачальник, який постачає населенню газ має визначати ціну самостійно і ціна зараз не є єдиною, як раніше по всій країні. Тобто зараз ми не маємо єдиної ціни. По-друге, і це головне, кожен клієнт має можливість в дуже легкий спосіб змінити постачальника. Тобто кожен клієнт голосує гаманцем за постачальника і за ті сервіси, продукти чи послуги, які постачальники надають цим домогосподарствам. Наша ціна на сьогодні на 20% нижча, ніж у більшості збутів, які працюють в Україні. Це заохочує клієнтів приходити до нас. Ми плануємо відкрити до кінця року достатньо велику кількість офісів продажу для того, щоб кожен клієнт мав можливість подати пакет документів для зміни постачальника. Також ми плануємо надавати напевно одну з найкращих цін на ринку для домогосподарств, тому що в нас є реальні плани по залученню клієнтів. Зараз на ринку є 12 млн клієнтів. В нас є амбіції за кілька років мати долю ринку не менш, ніж 15 %.

Скільки газу НАК "Нафтогаз України" продає на ринку?

Нафтогаз видобуває приблизно 14 млрд кубів, з них приблизно 8-9 млрд ми віддаємо під ПСО, під теплокомуненерго. Крім того, у Нафтогазу є зобов’язання по постачальнику останньої надії – приблизно 3,5 млрд кубів. Якщо відняти ці обсяги від обсягу видобутку, то наша доля на ринку  приблизно – 25%. Приватний видобуток складає – 6 млрд кубів на рік. Окрім видобутку газу, в нас є ще імпорт.  Щодня в Україну заходить приблизно 100 млн кубів імпортованого газу. Зараз у сховищах знаходиться понад 25 млрд кубів.  Тому на ринку зараз достатньо ресурсу, щоб купувати газ у будь-який спосіб в одного із сотні імпортерів чи українських видобувачів. Тобто жодної монополії на ринку видобутку чи імпорту вже немає. НАК Нафтогаз в абсолютно прозорий спосіб готовий продавати і продає газ для будь-яких постачальників чи збутів.

Як врегулювати проблему заборгованості за газ?

Заборгованість у ТКЕ складає близько 60 млрд грн, в облзбутах – 25 млдр грн. Якщо приватні збути накопичували ці борги, вони мають їх віддати. Якщо частина тих боргів історично була створена за рахунок регулювання держави, вони мають звертатися до держави і отримувати компенсацію. Але це не означає, що вони можуть розповсюджувати ці борги, як температурні коефіцієнти чи якісь норми на домогосподарства і збирати за це гроші. Зараз це відбувається, але це не той спосіб, в який мають працювати з населенням приватні облзбути.

Чи зможуть оператори після відкриття ринку газу для населення відключати  споживачів від газопостачання за борги?

Постачальники завжди мали можливість відключати населення за несплату. І вони повинні були це робити у випадку відмови населення повертати борг. Відключення не повинно бути головним інструментом в роботі зі споживачем. Але в них був цей інструмент. Хтось використовував його, хтось ні. Вони повинні були збирати кошти з населення і віддавати В НАК "Нафтогаз". Зміна постачальника повинна відбуватися без погашення 100% боргів, тому що борги – це відносини між збутом, тобто постачальником і домогосподарством. Тому вибір нового постачальника не повинен залежати від цих взаємовідносин. Інструмент відключення слід застосовувати у випадку, коли клієнт відмовляється сплачувати борг і постачальник виграв проти нього суд.  Відключення – це останній інструмент співпраці з домогосподарствами, оскільки він антисоціальний.

Чому клієнтам нараховується оплата за транспортування газу в той період, коли людина ним не користується?

Розподіл і транспортування газу  оплачують клієнти за користування інфраструктурою, яка належить облгазам. Оплата розраховується за споживання попереднього року, розділена на 12 місяців і помножена на тариф. Тобто якщо цього року клієнт нічого не споживає, то наступного року, коли буде перерахунок цього розподілу, споживач отримувати платіжки з нулем. Цього року вони по суті оплачують те, що споживали минулого року. таку методику розробив регулятор НКРЕКП. Якщо споживач з цим не згоден, то має звернутися до НКРЕКП.

На фото Максим Рабінович