Чого чекати від місцевих виборів 25 жовтня – роз'яснює Комітет виборців України

Чого чекати від місцевих виборів 25 жовтня – роз'яснює Комітет виборців України

5 вересня в Україні офіційно розпочався виборчий процес місцевих виборів 2020 року, які відбудуться 25 жовтня. В Комітеті виборців України за підсумками моніторингової кампаніх заявили, що ці вибори будуть найважчими в історії України. Чому це так та чого чекати виборцям на дільницях Українському радіо розповіла заступниця генерального директора і керівниця програми КВУ Наталія Линник.

0:00 0:00
10
1x

"Ці вибори будуть найтяжчими, тому що будуть перші вибори, якщо не рахувати довибори в 179 виборчому окрузі, які будуть відбуватися в умовах пандемії. За оцінкою прем'єр-міністра Шмигаля кількість нових захворювань може зрости до трьох тисяч хворих за добу. Це відкриває широке поле для маніпуляцій із явкою, із використанням технологій штучного зменшення явки окремих електорнальних груп, до прикладу, пенсонерів чи людей, які знаходяться в групі ризику. Так було на 179 окрузі на довиборах, коли розпускалися чутки про підвищення випадків covid, про їх смертельність і т.д. Це зменшило явку виборців до 27 %", – розповіла Наталія Линник. 

Також, як наголосила експертка, великі ризики накладає й нове виборче законодавство щодо місцевих виборів: "Воно містить низку помилок, пробілів і неузгодженостей, що значно ускладнює роботу як членів виборчих комісій, так і кандидатів та партій. Виборцям до кінця не буде зрозуміло достовірність цих результатів, тому що, наприклад, буде запроваджено так звану відкриту систему виборчих списків. Де-факто, щоб змінилося місце того кандидата, якого партія, наприклад, поставила на 10 місце в твоєму рейтинговому списку, він має набрати квоту в 25 %. Вона буде досить суттєвою: перевага в голосах буде йти на десятки, а в деяких випадках – на десятки сотень голосів. Виборець не буде достеменно розуміти, як це буде поразовано". 

"Також виборці на дільницях зіштовхнуться з новою формою бюлетеня: як завжди на місцевих виборах їх буде декілька й вони будуть різної форми. Там, де кількість мешканців перевищуватиме 10 тисяч, буде так звана система відкритих списків, а якщо це буде менше село, селище, то вони отримають бюлетені за мажоритарною складовою. Тоді треба буде просто поставити галочку навпроти певного прізвища. 

Відкриті ж виборчі списки полягають в тому, що виборець може змінити місце кандидата в списку партії, але за умови, що він набере значну кількість голосів. В цьому буде ускладнення як для членів виборчої комісії, так і для виборців. Для виборчої комісії – в підрахунку, а для виборців – з розумінням чи набрав їхній кандидат прохідну кількість голосів, чи ні. Перше місце в списку буде захищеним: це місце лідера партії, що висунутий в конкретному районі або ОТГ", – пояснила Линник.

Експертка КВУ також роз’яснила, чи буде вважатися недійсним бюлетень, якщо виборець забуде поставити всі позначки або замість цифри поставить галочку: "Якщо буде єдина позначка в бюлетені, яка стоятиме біля партії, бюлетень буде дійсним. Просто буде зазначатися, що ви погодилися з тим, як партія розставила кандидатів в своєму списку до конкретної місцевої ради. Справа в тім, що законопроєкт 3149, який не був прийнятий на минулому тижні, детально розтлумачував, які бюлетені будуть рахуватимя недійсними, які позначки на бюджетні будуть рахуватися дійсними, а які – ні. Але він, на жаль, не пройшов. Саме тому вибори і будуть дуже складними, адже у членів виборчих комісій буде дуже багато невідомого. ЦВК буде максимально намагатися своїми постановами врегулювати ці питання, але насправді це не її компетенція. Це компетенція парламенту, якому вартувало б більше зосереджуватись на якості законопроєктів" . 

Наприкінці Наталія Линник торкнулась питання виборчої агітації, яка цього року набирає скандальних обертів: "На фоні бліцкригу минулих виборів дуже складно спокійно і у відповідності до законодавства проводити свою виборчу кампанію. Якщо проводити її так, то кандидат чи партія ризикують залишитися непоміченими на фоні загального хайпу. Тому, очевидно, всі кандидати вирішили розганяти щось цікавеньке для виборців. Хоча, коли такою технологією користуються всі, в інформаційному потоці виборець не може виокремити найяскравіше. Тому зараз боротьба йде не за тих, хто не визначився, а за своїх прихильників для того, щоб вони залишалися стабільними. Нові проєкти за цей час не встигнуть розкрутитися".

Нагадаємо, під час брифінгу "Старт виборчої кампанії: основні проблеми та ризики", який відбувся 4 вересня, голова Комітету виборців України Олексій Кошель заявив, що підсумки моніторингу виборчої кампанії дають підстави вважати, що цьогорічні місцеві вибори стануть найскладнішими і найпроблемнішими в історії України. За його словами, такої кількості проблем, низької якості законодавства, використання чорних технологій раніше на місцевих виборах не спостерігалося.

Фото: TCH.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю