Росіяни не хочуть іти на пом’якшення конфлікту – Тарас Жовтенко про зрив режиму тиші на Донбасі

Росіяни не хочуть іти на пом’якшення конфлікту  –  Тарас Жовтенко про зрив режиму тиші на Донбасі

Про причини зриву перемир’я на фронті, заміну кураторів "українського питання" та підтекст отруєння Олексія Навального в ефірі Українського радіо розповідає експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

0:00 0:00
10
1x

6 вересня, на 42 день режиму тиші окупанти зірвали  перемир’я. Вогонь відкрили поблизу Причепилівки на Луганщині і вбили там українського армійця. Ще одного поранили неподалік Красногорівки: "Новина трагічна, враховуючи наслідки, але до певної міри вона була передбачуваною. Тому що усі  попередні спроби домовитися про режим припинення вогню рано чи пізно закінчувалися зривом з вини проросійських бойовиків. Крім того, поодинокі провокації ми бачили і впродовж цього періоду. Українська сторона максимально витримано і виважено підходила до трактування цих провокацій і лише завдяки цьому перемир’я протрималося такий довгий період часу", – зазначає Тарас Жовтенко.

Чому саме зараз відбулася активізація бойових дій і чи пов’язано це з подіями в Білорусі на отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального  експерт пояснює: "Тут комплекс причин. Є прив’язка до сучасних регіональних подій, але є й суто тактичні моменти, як настрої серед самих бойовиків, яких важко було контролювати навіть в режимі постійних провокацій. Тому це з одного боку символічний жест випускання пари з тієї сторони. Разом з тим, усе, що роблять росіяни вписане у загальну картину. Тому і їхнє безпосереднє втягнення в події в Білорусі і те, що стосується жорстких заяв Німеччини щодо отруєння Навального посприяло цьому. Росіяни намагатимуться використати цей інцидент для відвернення уваги від головних моментів – Навального і Білорусі і участі росіян в цих подіях. А другий момент – це натякнути заходу на те, що у будь-якому форматі їм доведеться говорити з Росією як мінімум щодо України".

На питання, навіщо Росія вкотре міняє куратора «українського питання» і які наслідки це матиме для України Тарас Жовтенко зазначає: "Зміна кураторів з російського боку для росіян є суто організаційною. Пан Сурков уже займався цими речами і наповнював ці процеси скоріше ідеологічною складовою. За шість років з боку росіян дуже чітко проглядається момент, що вони не надто зацікавлені зняти  проблему окупованих територій як для себе, так і для нас. В російських інтересах зробити так, щоб цей проект був довгограючим, аби якомога довше керувати українською внутрішньою і зовнішньою політикою. Тому усі ці зміни кураторів, загострення на фронті свідчать про те, що росіяни в принципі не бажають при будь-якому розкладі іти на пом’якшення цього конфлікту чи його завершення. Тому що навіть у випадку замороження конфлікту і повернення цих територій на умовах росіян до складу України, росіяни триматимуть ці території як інструмент впливу на ті політичні рішення, які будуть прийматися на загальнодержавному рівні".

Ситуація з отруєнням Олексія Навального скидається на такий собі сигнал усьому світу, мовляв "ми робитимемо, що захочемо і ви нам не завадите": "Західні лідери вже давно зрозуміли це послання не лише по інциденту з Навальним, а й по всіх інших інцидентах аналогічного характеру. Росіяни діють за одним і тим самим шаблоном – вони щоразу в своїх провокаціях намагаються зайти на крок далі і дивитися на реакцію західних лідерів. Для європейців ця подія не стала аж надто великим шоком", – зазначає експерт.

На фото Тарас Жовтенко