Німеччина підтвердила, що Навального отруїли: які наслідки це матиме

Німеччина підтвердила, що Навального отруїли: які наслідки це матиме

Лабораторія Збройних сил Німеччини встановила, що Олексія Навального отруїли бойовою речовиною класу "новичок". Про це йдеться у повідомленні, опублікованому урядом ФРН. У заяві наголошують, що фахівці бундесверу досліджували аналізи Навального з дозволу лікарів берлінської клініки Шаріте. Фаховий коментар на цю тему дає полковник СБУ у відставці, фахівець у галузі захисту від хімічної та біологічної зброї Михайло Притула.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

До берлінської клініки Шаріте російського опозиціонера доставили через два дні після того, як він впав у кому на борту літака, що летів із Томська до Москви. За даними уряду Німеччини, під час дослідження в аналізах Навального виявили сліди бойової отруйної речовини класу "новичок". Більше того, канцлерка Німеччини Ангела Меркель не має сумнівів, що російського опозиціонера отруїли, бо намагалися змусити замовкнути. У зв'язку з цим вона очікує відповідей на серйозні запитання від уряду Росії. Про це Меркель заявила вчора на екстреному брифінгу в Берліні.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков вже повідомив агенству "РІА Новини", що влада Німеччини не інформувала російську сторону про свої висновки щодо цього. За його словами, у Росії таких даних немає.

Аналізуючи ситуацію, Михайло Притула зауважує: "Ми пам’ятаємо, що Німеччина – це одна із країн, яка найбільше постраждала від зброї масового ураження сто років тому. Багато німців загинули від зброї такого ж типу у концентраційних таборах, їх травили цим газом, також фосфорорганічними сполуками, які називалися "план Б". Німеччина – одна з країн, яка найбільш чутливо ставиться до застосування фосфорорганічних отруйних речовин. Тому вважати, що вона поступиться своїми принципами заради любові до Росії, – це навряд.

Маємо розуміти, що такі речовини як "новичок" та інші фосфорорганічні отруйні речовини не виникають в природі самі по собі. Їх виробляють у спеціальних лабораторіях і будь-яка лабораторія це виготовити не може. Це можуть зробити тільки спеціально підготовлені люди у спеціально обладнаних лабораторіях із витяжками, системами захисту, контролю і так далі. Людина, яка застосовувала цю речовину проти Навального також була дуже обізнана і підготована, її тренували поводженню з такими речовинами".

Експерт додає, що ці речовини можуть бути отруйними навіть тоді, коли на шкіру потрапить невидима оку краплина. Це може бути волога серветка, стік з цукром, ложка – все що завгодно. Доза, яку можна відчути нюхом, – смертельна.

Михайло Притула зауважує, що таку операцію провести доволі легко: "Наприклад, агент спецслужби, який на три хвилини став офіціантом в аеропорту, може виконати це завдання. Це може зробити будь-яка людина, яка проходить поруч".

"Ми не можемо знати, чому вони вирішили саме зараз застосувати це проти Навального. Можливо, тому що в Хабаровску йдуть протести, в Білорусі почалися протести. І для того, щоб позбавити демократичні сили Росії голови керування, було це зроблено саме зараз. Зараз такий період, коли люди типу Навального можуть закликати демократичні сили Росії до повалення існуючого ладу. Можливо, саме так спрацювали на упередження, застосувавши цю речовину, щоб обезголовити російську свідому частину суспільства", – розповідає Михайло.

Саме "новичком" у березні 2018 року отруїли колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку у Великій Британії. Потім у червні виявили ще двох постраждалих – пару британців, які скористалися флаконом з "новичком", думаючи, що там парфуми. Експерт зауважує, що західний світ дуже чутливий до застосування зброї масового ураження, і спецслужби Великобританії та Німеччини будуть кооперуватися та робити якісь дії щодо ситуації, адже застосування зброї Росією може відбутися будь-де.

На думку експерта світова спільнота буде продовжувати фінансовий тиск на Росію, а скасовувати санкції не будуть. "Росія – це 135 мільйонів осіб, 10 з яких є платоспроможними і знаходяться в Москві та Санкт-Петербурзі. Ринок Європи – це 700 мільйонів людей. Ринок Росії для Європи – це майже нічого. Казати, що Європа потерпає від того, що не торгує з Росією, нелогічно", – підсумовує експерт.

Фото: фейсбук-сторінка Олексія Навального