Боротьба за міста-мільйонники: кого партії висунули в мери та їх шанси на перемогу

Боротьба за міста-мільйонники: кого партії висунули в мери та їх шанси на перемогу

Політтехнолог Олексій Голобуцький та голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в ефірі Українського радіо проаналізували, хто може отримати перемогу на місцевих виборах у Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі.

0:00 0:00
10
1x

Чинному меру Одеси Геннадію Труханову кине виклик гуморист Олег Філімонов від "Слуги народу". Від "Опозиційної платформи ─ За життя" розглядається народний депутат Тетяна Плачкова.  

Олексій Голобуцький: Є певні тенденції сході по всій країні: консервативність виборця на місцевому рівні. У місцевої влади стало більше грошей. Децентралізація вплинула і на думку людей про місцеву владу і її значення.

Практично до останнього часу ні в кого практично не було шансів виграти у Труханова. Філімонов до певної міри намагається дублювати самого Зеленського, і цей експеримент починає людям набридати. Особливо коли це стосується конкретної діяльності. Грубо кажучи, робота каналізації не повинна залежати від коміка. Звичайно, Філімонов зробить кампанію набагато цікавішою. На відміну від дуже багатьох кандидатів від "Слуг народу", які суто формально поставлені, бо зрозуміло, що вони програють вибори, Зеленський може стати віп-агітатором Філімонова, тому що він його колега.

В Одесі будуть сюрпризи: і поява колишнього мера Едуарда Гурвіца, і якусь роль може зіграти кандидат від "ОПЗЖ". Тобто Труханову є за що хвилюватися. Але якщо він зможе зробити декілька піарівських речей, то мені важко сказати, хто має можливість його переграти.

На фото: Геннадій Труханов, facebook.com/gennadiytruhanov

Володимир Фесенко: Стратегія "Слуги народу" полягатиме у двохтуровій боротьбі. Перше завдання ─ акумулювати рейтинг "Слуги народу" за Філімонова, щоб було ототожнення відомого одесита з партією Зеленського. І Філімонов дуже пасує цьому іміджу і сприймається як "одеська копія Зеленського". Немає такого міфу, як минулого року, але виборець Зеленського залишився. І якщо більшість цих людей проголосують за Філімонова, то у нього є шанс вийти у другий тур. Головне, щоб другий тур відбувся і щоб Труханов не переміг у першому турі. А далі питання консолідації антитруханівського електорату. Тому у Труханова головні шанси на перемогу, але певні шанси поборотися за перемогу у Філімонова також є.

На фото: Олег Філімонов, facebook.com 

У Харкові правляча партія виставляє чинного губернатора Олексія Кучера.

Володимир Фесенко: У більшості великих міст головне завдання для "Слуги народу" ─ це не перемога на виборах мера, а завести свої фракції, які мають взяти участь у формуванні правлячої більшості. Абсолютно очевидно, що у Кучера не тільки немає шансів на перемогу. Для нього буде великим успіхом, якщо він вийде на третє місце. Але я прогнозую, що у кращому випадку він буде четвертим. Тому що перемагає чинний мер Геннадій Кернес, другою може стати Юлія Світлична від "Європейської солідарності", а третім ─ Олександр Фельдман. І Кучер не може з ними конкурувати. Для нього це буде боротьба за власне майбутнє. Якщо йому вдасться консолідувати довкола себе хоча б половину партійного електорату "Слуги народу", то це вже буде великим успіхом.  

Олексій Голобуцький: Мабуть, це буде конкретним приводом для того, щоб поміняти через два місяці губернаторів, бо вони нічого не виграють.

На фото: Олексій Кучер, facebook.com/olexiykucher.kh

У Львові чинний мер Андрій Садовий знову йде у мери. Від "Слуги народу" виклик йому кине військовий лікар Тарас Кльофа, а від "Європейської солідарності" ─ колишній губернатор Львівщини Олег Синютка.

Олексій Голобуцький: Садовий має потужну позицію у Львові. Люди бояться "поміняти шило на мило". І якщо немає глобальних провалів, перемогти діючого мера буде дуже важко. У Львові у "Слуги народу" немає жодних шансів.

Володимир Фесенко: У штабі "Слуги народу" розуміють, що у них немає шансів на перемогу, тому вони виставили оптимальну кандидатуру для себе і для Львова, аби поборотися за те, щоб провести свою фракцію у міську раду. Основна боротьба буде йти між Андрієм Садовим, який є беззаперечним фаворитом, Русланом Кошулинським від "Свободи" і Олегом Синюткою від "Європейської солідарності". Кандидат від "Слуги народу" може поборотися за четверте місце.

На фото: Андрій Садовий, slovoidilo.ua

У Дніпрі, крім чинного мера Бориса Філатова, від "Слуги народу" також висувається головний лікар обласної лікарні Сергій Риженко та Олександр Вілкул від "Опозиційного блоку".

Олексій Голобуцький: Згідно з соціологією Філатов має найбільший рейтинг. Можливо, все обійдеться навіть першим туром. У тому, що "Слуги народу" обрали Риженка, є різні підводні течії. Це колишній член "Блоку Петра Порошенка" і головний лікар водночас. І це ознака того, що Офіс президента не вірить в те, що можна виграти у Філатова, але й не хоче підігравати Коломойському, який хотів свою кандидатуру. Тому я думаю, що Філатов збереже свою посаду. 

На: Борис Філатов, facebook.com/filatovborys

Володимир Фесенко: Якщо Вілкул раптом не буде брати участь у виборах, тоді у Риженка як у нейтральної фігури буде шанс поборотися за вихід до другого туру, а далі консолідувати довкола себе всіх, хто проти Філатова. Тобто "Слуги народу" спробують знову розіграти двохтурову стратегію.  

На фото: Сергій Риженко, dp.vgorode.ua