Бюджет, соціальний захист та штрафи: порядок денний четвертої сесії Верховної Ради

Бюджет, соціальний захист та штрафи: порядок денний четвертої сесії Верховної Ради

Сьогодні стартує четверта сесія Верховної Ради, під час якої депутати планують взятися за державний бюджет України на 2021 рік, законодавство про народовладдя, закон про державні символи, завершення реформи децентралізації та багато іншого. Заступниця голови депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк та членкиня фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз розповідають про плани парламенту на цю сесію.

0:00 0:00
10
1x

Олена Шуляк зауважує: "Головний документ країни про державний бюджет буде вноситися тільки після 15 вересня. Наразі його ще немає в парламенті і він не проходив комітети. Сьогодні стартує чергова сесія, кожного дня ми будемо розглядати більше 10-15 питань. Сьогодні першим блоком стоять питання, які стосуються соціального захисту нашого населення, наприклад, речі, які пов’язані з підтримкою дітей, що потребують особливої уваги – зокрема із малозабезпечених сімей. Вже на цей рік для них передбачено більше 180 млн грн, щоб вони змогли оздоровитися за рахунок державного бюджету. Кошти знайдені шляхом підвищення сплати ПДВ, тому будемо розраховувати, що такий законопроєкт буде прийнятий.

Також є законопроєкт, який стосується захисту дітей-сиріт, що мають інвалідність, для того, щоб в них була можливість продовжувати проживання в сімейних дитячих будинках чи прийомних сім’ях, навіть якщо вони навчаються в закладах освіти.

Також є законопроєкт, який стосується індексації аліментів. Є законопроєкт, який стосується електроенергії для ОСББ, щоб вони сплачували за тарифами для населення, а не бізнесу.

Будемо розглядати структурні законопроєкти, які стосуються установи бізнес-омбудсмена – кошти з бюджету на таку структуру не будуть передбачені. Це буде неурядова організація, неприбуткова, але вона буде інституційно закріплена в нашому законодавстві. Також будемо розглядати законопроєкт, який стосується підвищення штрафів при підпалі трави. За даними 2019 року Україна знаходиться майже на першому місці стосовно пожеж в лісах, тому підвищення штрафів, ми сподіваємося, вирішить цю проблему. Також закон щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій".

Депутатка також додає щодо заяв Вітольда Фокіна: "Заява пана Фокіна обурила суспільство, але я хочу підкреслити, що висловлювання пана Фокіна не означає, що це є офіційна позиція держави або української делегації. Ми бачили відповідь пана Андрія Єрмака, голови Офісу президента. Ми бачили досить жорсткі заяви, зокрема пан Аваков давав оцінку цим висловлюванням. Звичайно, ми у фракції обговорюємо це питання. Навіть досить жорстко деякі депутати вже написали свої ставлення до цих висловлювань у своїх акаунтах в соціальних мережах. І, дійсно, ми хочемо запросити Вітольда Фокіна до свого комітету, щоб без камер, але жорстко, проговорити певні правила, коли ти представляєш Україну в ТКГ".

Щодо міністра охорони здоров'я та фонду Covid-19 Олена Шуляк зауважує: "Дійсно, це головне питання, яке ми будемо обговорювати з міністром охорони здоров’я, тому що на сьогодні майже всі кошти фонду, який створювався на боротьбу з Covid-19 розподілені, але витрачені не в повному обсязі. Але коли наші мажоритарні депутати їздять Україною та спілкуються в своїх округах та районах, вони бачать, що дуже багато проблем із забезпеченням медиків, шкіл певними речами. На сьогодні важливо розуміти, чому невикористані ці кошти, які є перепони, що нам потрібно зробити, щоб це використання було ефективним та дієвим".

Натомість Ірина Фріз розповідає про пріоритети фракції "Європейська солідарність": "Першочерговим та ключовим буде те, що ми наполягали на необхідності ухвалення змін і, відповідно, формування фонду для боротьби з ковідом, з якого фінансування мало йти, в тому числі на забезпечення освітян під час початку навчання у школах. На жаль, цього не було зроблено. Більше того, ми знаємо, що так званий фонд для боротьби з ковідом майже порожній, а отже, на освіту, за словами самого Міністерства освіти, не виділено жодної копійки. Ми будемо вимагати спрямувати кошти на освіту, проведення відповідних змін для того, щоб забезпечити страхування медиків. Крім того, я вважаю, серед тих пунктів порядку денного, які виносяться на затвердження, однією з головних постанов, для мене особисто, тому що я є її авторкою, є ухвалення постанови щодо визнання так званих вагнерівців терористичною організацією. Крім того, ми розуміємо, що входимо в осінь і в нас є достатньо великі проблеми в економіці, відповідно, потрібно буде спрямовувати фінансування на ті галузі, які особливо потребують допомоги держави, а не на будівництво доріг, які будуть тріумфально відкриватися під час передвиборчої кампанії представниками влади".

Ірина Фріз також додає, що "Європейська солідарність" є ініціаторами реєстрації постанови про відставку всього Кабміну та є партією, яка перебуває в опозиції до чинної влади. Вона заявляє, що фракція вважає, що другий уряд Володимира Зеленського не вирізняється будь-якою фаховістю чи професійністю, адже не запропонував жодних кроків для того, щоб ми реально виходили з економічного піке, в яке увійшла держава.

"Пан Фокін та пан Кравчук вже наговорили того, чого не потрібно говорити, тому що вони, насправді, артикулюють сьогодні наративи Російської Федерації та методи Путіна, який намагався постійно продавити через усі майданчики, в тому числі ТКГ в Мінську, яка виглядала як формула Штанмаєра. Сьогодні ми бачимо пана Фокіна та пана Кравчука, які артикулюють цю формулу на свій манер. І навіть в "Слузі народі" є люди, які розуміють хибність цієї позиції".

Також Ірина додає, що створювати контактні групи та зустрічатися з Фокіним та Кравчуком – це втрата часу і їх потрібно просто звільняти, адже вони сповідують не те, що потрібно українській державі.

Фото: УНІАН

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону
Цільові грошові кошти, а не житловий сертифікат — Шуляк про новий етап єВідновлення
Спекуляції на тему виборів можуть використати росіяни, аби дестабілізувати ситуацію в Україні — Шуляк
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз