Про найближчі плани Національної опери та те, коли і як вона запрацює - головний режисер Анатолій Солов’яненко

Про найближчі плани Національної опери та те, коли і як вона запрацює - головний режисер Анатолій Солов’яненко

Як артисти Національної опери переносять пандемію, які умови будуть забезпечені для глядачів та акторів у новому, 153-му, сезоні роботи оперного театру, чи не перейде опера в онлайн та коли чекати першої постановки Українському радіо розповів головний режисер Національної опери України імені Тараса Шевченка, народний артист України Анатолій Солов’яненко.

0:00 0:00
10
1x

Про те, як оперне мистецтво переносить пандемію 

З 14 березня ми знаходимося в режимі, коли спілкуємося з колективом у вайбері і кожного разу очікуємо, що щось піде трошки краще. Проте, на жаль, поки що сподівання на це не дуже оптимістичні не лише в нас, в цьому світі тенденції щодо оперного мистецтва такі самі. Якщо говорити про Америку, то Metropolitan Opera планує відкриття 31 грудня, Канада – в 2021 році без якихось визначених дат. В Європі починають з невеликих заходів: Віденська опера повідомила що вони запускаються в роботу, але з різними карантинними обмеженнями, серед яких є навіть заборона кричати "браво". Багато речей, які кардинально змінюють життя і принципи нашої роботи. 

Що стосується нашої опери, то ми очікуємо публікації повного тексту постанови КМУ про продовження карантину, яку обіцяють оприлюднити завтра. Коли її буде оприлюднено, то буде зрозуміло, що ми можемо робити. Поки що ми плануємо працювати три дні на тиждень з кількістю глядачів, яку нам дозволятимуть карантинні обмеження. Один з цих днів буде для концертної програми оперної трупи під рояль, другий – вечір класичного балету без кордебалету, масових сцен та під фонограму. Третій вечір – це одна з наших вистав: "Моцарт і Сальєрі" Римського-Корсакова, "Наталка Полтавка", опера "Служниця пані" і балет Бізе-Щедрина "Кармен-Сюїта". 

Про відкриття нового сезону та умови для акторів та глядачів

Для глядачів – це масковий режим, температурний скринінг на вході і всі вистави та програми, які ми презентуватимемо, будуть йти без антракту, не будуть працювати буфети. Також розсадка буде відповідно до тих норм, які будуть відповідати кольору зони, в якій ми будемо знаходитись. Буде й фізична дистанція – одна людина на п’ять квадратних метрів в жовтій та зеленій зонах та одна людина на двадцять метрів – в помаранчевій. В жовтій та зеленій зоні ми зможемо прийняти близько 260-270 глядачів. 

Це ніяк не вплине на вартість квитків, підвищувати вартість в сьогоднішніх умовах не є реальним. Ми розуміємо, що наші глядачі не стали заробляти більше.  

За дотриманням дистанції та маскового режиму в театрі будуть стежити наші білетери, адміністрації глядацького комплексу, адміністратори.

Про збитки Національної опери внаслідок карантину та допомогу від держави

Збитки складають мільйони гривень, але поки що ми не бачимо реальних можливостей для їхнього відшкодування. Зараз існує грантова програма Українського культурного фонду, на яку ми подались, але яке буде рішення конкурсної комісії сказати важко. Скажу проте спасибі державі, що в межах особливого фонду весь час наш колектив був профінансований і люди щомісячно отримувати свій оклад. 

Тому єдине, що нам потрібно, це побороти недугу. Поки пандемія триватиме, повноцінної роботи в нас, на жаль, не буде. 

Про найближчі постановки театру

Ми так само, як частина театрів, запровадили онлайн формат і виклали в загальний безкоштовний доступ вистави, які у нас були відзняті в попередні роки. Але, на жаль, в такому форматі ми не можемо презентувати "живу" продукцію, тому що для цього треба зібрати велику кількість людей разом. 

Але, на щастя, один промінь надії в нас є: 30 серпня на Софійській площі відбудеться концерт "Зірки світової опери", в якому в супроводі великого симфонічного оркестру Київського муніципального театру опери та балету можна буде почути шість видатних українських  співаків, яких визнав весь світ. Це Ольга Кульчинська, Людмила Монастирська, Валентина Плужнікова, Валентин Дитюк, Андрій Бондаренко і Євген Орлов. 

Програма складатиметься з найпопулярніших творів світової оперної класики: Россіні, Верді, Пуччіні, Бізе. І, звичайно, Микола Лисенко та Мирослав Скорик. 

Захід можна буде відвідати абсолютно безкоштовно: посадкова зона буде розрахована на півтори тисячі місць. Єдине, що прошу, це дотримуватися карантинних обмежень, тому треба буде прийти раніше. З 17.30 до 18.50 ми будемо запускати всіх бажаючих, а хто вже не потрапить у посадкову зону, тому доведеться слухати стоячи. Буде майже дві години прекрасної музики. 

Фото: Українське радіо