Як збільшення мінімальної зарплати вплине на економіку України? Розповідають народні депутати

Як збільшення мінімальної зарплати вплине на економіку України? Розповідають народні депутати

Сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України, на порядку денному якого економічні питання. Як зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, йдеться у першу чергу про законопроєкт щодо збільшення мінімальної заробітної плати до п’яти тисяч гривень з вересня цього року, а також про проєкт закону про так звані "портфельні" інвестиції та низку ратифікацій, які потрібні для отримання макрофінансової допомоги від ЄС. Як ці ініціативи вплинуть на українську економіку в цілому Українському радіо розповіли народна депутатка України, заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук та членкиня депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність", членкиня комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

0:00 0:00
10
1x

"Ми зменшуємо диспропорцію між людьми, які мають найменші доходи, і середньою заробітною платою. Якщо брати країни Центральної та Східної Європи, то нормальним показником "мінімалки" є 45-55 % від середньої зарплати. Зараз в нас цей показник близко 40 %, тобто набагато нижче",  – розповіла Євгенія Кравчук

За словами народної обраниці, паралельно парламент буде стимулювати внутрішній ринок, тому що фактично підвищенням мінімальної оплати праці збільшує внутрішнє споживання: "Зрозуміло, що люди, які отримують невисокий дохід, не можуть купувати товари іноземного виробництва. Вони переважно купуватимуть українські товари і українські послуги. Тобто кошти будуть спрямовані в українську економіку". 

"Це буде перший етап збільшення мінімальної заробітної плати: ще два етапи чекають нас наступного року. 15 вересня, коли КМУ внесе проєкт держбюджету, ми там очікуємо побачити вже збільшені показники. До 1 липня наступного року орієнтовно має бути 6,5 тисяч гривень", – пояснила Кравчук.

Заступниця голови фракції партії "Слуга народу" наголосила, що її політична сила чекає, що підвищення оплати праці буде нормально сприйняте не лише людьми, які отримують заробітну плату, але й тими, хто її виплачує: "Треба розуміти, що без такого втручання держави бізнес не буде робити перший крок". 

"В нас є 50 тисяч директорів, які собі виплачують мінімальну заробітну плату, економлячи на податках. А державний бюджет і складається з податків, які ми платимо, і ті пенсіонери, які отримують соціальні пенсії, також отримують їх з податків", – зауважила Євгенія Кравчук.

Народна депутатка розповіла Українському радіо, що зараз ведеться пошук коштів на підвищення заробітної плати саме в цьому році, адже це зміни до державного бюджету: "Мова йде про економію внаслідок курсу, який був закладений, коли було розраховано бюджет. Зараз кошти фактично зекономлені і їх можна було б використати на інші видатки, але їх спрямують до найбідніших верств населення". 

Її колега, народна депутатка від партії "Європейська солідарність" Ніна Южаніна, в свою чергу, скептично налаштована до ініціативи з підвищення оплати праці. За її словами, у 2017 році, коли відбулось останнє підвищення, відбувався ріст економіки і спроможність суб'єктів господарювання: "Сьогодні ж є дуже багато критичних зауважень до цієї пропозиції". 

"Такі проєкти законів має подавати виключно уряд з грунтовими розрахунками і щодо необхідності підвищення, і щодо додаткових надходжень та витрат. Зараз ми таких розрахунків не маємо. Цей проєкт подано президентом України, очевидно, задля інших вигод, а не для справжнього підвищення доходів громадян", – підсумувала Ніна Южаніна.

ФОТО: Голос України