Ідея конкурсу на Великий державний герб: яким він має бути і чи взагалі потрібен?

Ідея конкурсу на Великий державний герб: яким він має бути і чи взагалі потрібен?

У Верховній Раді пропонують оголосити конкурс на кращий ескіз Великого державного герба України. Проєкт постанови про конкурс внесли на розгляд парламенту, зокрема Дмитро Разумков та Руслан Стефанчук. Дискусію про необхідність створення такого герба ведуть Андрій Клочко, голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, член депутатської фракції партії "Слуга народу", та Віктор Трегубов, публіцист та громадсько-політичний діяч, співзасновник партії "Демократична Сокира".

У статті 20 Конституції України йдеться: "Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України)". Це було написано ще в 1996 році, але попри те, що питання неодноразово порушувалося, дотепер його прийнято не було.

Андрій Клочко розповідає: "Символи – це дуже важливо. За допомогою символів ми відриваємося від минулого і творимо майбутнє. Ми маємо вдалий досвід: нова форма поліції, нові емблеми спецслужб, які ми вже можемо з вами бачити. Великий герб – це пряма вимога конституції. У випадку, коли є аргументи за і проти, завжди краще виконувати Конституцію, а не міняти її. Наш прекрасний Тризуб, особистий княжий знак Володимира Великого, досконало символізує наше славне минуле і наше непросте сучасне. У Великому гербі я хотів би додати третій символічний елемент – це майбутнє. Дискусія про великий герб – це як стратегічна сесія, де всі громадяни України матимуть змогу обговорити образ майбутнього України і краще  почути і зрозуміти одне одного. Конкурс, який буде проголосований 25 серпня, буде відкритий, прозорий і чесний, а не так як раніше. Народні депутати це проконтролюють. У 2020 році ми зареєстрували даний проєкт постанови 3994 про конкурс на кращий ескіз герба. Я впевнений, що народні депутати приймуть позитивне рішення. Уряд після цього зобов’язаний буде створити оргкомітет по конкурсу, провести суспільне обговорення і до першого грудня визначити переможця та передати пропозицію до Верховної Ради. Я впевнений, це на часі і це те, про що є багато балачок, але від балачок будемо переходити до справи".

Натомість, на думку Віктора Трегубова, це питання не на часі і це застаріла традиція. "Не на часі не в тому плані, що цей час має прийти згодом, а в тому плані, що цей час вже давно минув. Що таке Великий герб загалом і чим від відрізняється від просто герба? Історично у деяких європейських країнах, які собою являли імперії, були малі герби і великі герби. Наприклад, якщо брати Російську імперію, то в неї малий герб був власне герб Росії, а великий герб включав до себе герби інших складових складових частин Російської імперії – Царства Грузинського, Курляндії, Королівства Польського і таке інше. Фактично, великий герб був потрібний імперіям для того, щоб підтвердити свій імперський статус. Держави, які були не монархічними, чи держави, які не мали імперських амбіцій, великих гербів не мали ніколи. Чому ж Україна, яка ніколи не була імперією, сприйняла таку ідею? Все дуже просто. На початку 90-х треба було запровадити хоча б якийсь герб за умови, коли в тебе в парламенті більшість "комуняки". Виключно для торгу сказали, що спершу приймуть малий, просто щоб був хоч якийсь, а потім будемо сперечатися про великий і що там потрібно. На той момент це був тактичний хід. І на той момент цей хід був розумним, тому що ми прийняли дуже класний герб".

Андрій Клочко зауважує: "Великий герб – це пряма вимога конституції. Ми є громадянами, які не будуть монархію чи імперію. Ми живемо в Україні. Наша задача не тільки відновити те, що ми втрачали, коли нас пригнічував Радянський Союз і всі наші опоненти. Ми повинні створювати те, що належить кожному з нас, кожному українцю. Великий герб – це наші честь і достоїнство, так само як і малий герб, яким ми сьогодні можемо пишатися".

Фото: УНІАН

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Трансляцію 4 лютого готували в турборежимі — голова делегації України на "Євробаченні"
Радіо Промінь проведе трансляцію Нацвідбору на Євробачення-2024 українською та англійською
Skylerr: "Ми повинні боротися, попри те, що усім дуже важко"
NAHABA: "Наша мета на Євробаченні – не перемогти, а донести свою енергію"
YAKTAK: "Хочу на Євробаченні нести українську пісню гордо і дуже потужно"