Марш захисників України 24 серпня – як усе відбуватиметься цього року?

Марш захисників України 24 серпня – як усе відбуватиметься цього року?

Менше ніж за дві доби в Україні відбудеться черговий Марш захисників України. Хто може взяти в ньому участь і які умови мають бути дотримані? Чи будуть якісь обмеження в зв'язку з пандемією коронавірусу? Хто й з якою метою готує законопроєкт, який має бути оприлюднений 24 серпня? Про все це Українському радіо розповів представник оргкомітету "Марш захисників України 2020" Антон Колумбет.

"Не дивлячись  на те, що ми хотіли зібрати всі реєстраційні заявки на участь заздалегідь і все спланувати, це не вдалося. Також ми переконані, що, як завжди, хтось забуде зареєструватися, тому на місці ми будемо робити все від нас залежне, щоб там була спеціально виділена людина, до якої можна підійти і прийняти участь офіційно. Місце в колоні знадемо, тому що його має вистачити всім", – розповів Антон Колумбет. 

За його словами, на марші всіх будуть просити дотримуватись елементарних обмежувальних заходів: "Йдеться про дистанцію між учасниками, також наполягаємо, щоб всі були одягнені в медичні маски. Крім того, за допомогою фонду "Повернись живим" ми розгорнули розробку власної брендованої маски з написом "Марш захисників України 2020". Сподіваємося, що хоча б як сувенірну продукцію всі захочуть привезти собі з Києва такий сувенір і придбають таку маску". 

"Також оргкомітетом передбачено застосування санітайзерів, розроблених спеціально для цієї мети: будуть як безкоштовні, розташовані в місцях скупчення громадян, так і пункт продажу малих кишенькових санітайзерів", – пояснив предсатвник оргкомітету.

Колумбет наголосив, що марш захисників України оголошено суворо аполітичним заходом, тому будь-яка політична символіка діючих політичних сил є забороненою: "Також є забороненим неохайний зовнішній вигляд, знущання над військовою формою одягу та, звісно, стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння. На це реакція буде миттєва".

"Попереду маршу йтимуть люди, які віддали найдорожче в російсько-українській війні: сім'ї загиблих, за ними – сім'ї героїв Небесної сотні, потім – сім'ї осіб, які пропали безвісті або потрапили в полон. Після них йтимуть поранені захисники, яких ми веземо зі шпиталів. А далі, за територіальним принципом, йтимуть учасники ветеранської спільноти та представники громадських організацій патріотичного спрямування", – розповів Антон Колумбет.

Він наголосив, що марш ніхто не очолює і він залишається доступним будь-якому свідомому громадянину України. 

"Також цього року оргкомітет вирішив висунути як центральну вимогу маршу розробку й прийняття законопроєкту про захист державності від проявів колабораціонізму. Група юристів, яка над ним працює, завершує зараз свою роботу. Законопроєкт вводить в українське правове поле поняття "колаборант". Йдеться про громадянина України, який будь-яким чином сприяє російській окупації, працює в окупаційних адміністраціях, приймає участь в незаконних збройних формуваннях, антиукраїнських масових заходах. Це людина з паспортом українця, який зрадив Україну і перейшов на бік ворога в російсько-українській війні. Прийняття такого законопроєкту дасть вектор конструктивної розмови, що нам робити як країні з тими проявами колабораціонізму, які ми спостерігаємо останнім часом", – підсумував представник оргкомітету "Марш захисників України 2020" Антон Колумбет.

ФОТО: Українська правда