"Удар під дих для України": політична експертка про видачу бойовиків Вагнера Росії

"Удар під дих для України": політична експертка про видачу бойовиків Вагнера Росії

14 серпня Білорусь передала 32 бойовиків Вагнера, яких затримали 29 липня, Російській Федерації. Серед них є особи, які мають українське громадянство, а також ті, що причетні до збиття кількох українських літаків. Згідно з інформацією джерел "Української правди", українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Проте після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася. Чому так сталося та як мала діяти в цій ситуації Україна Українське радіо поспілкувалось з політичною експерткою Світланою Кушнір.

0:00 0:00
10
1x

"Ситуація, яка сталася із затриманням диверсійно-розвідувальної групи приватної воєнної кампанії Вагнера, яка є російською, така, що коли в нас з'явилася інформація, паралельно вона з'явилася і в рунеті. І в мене є підозра, що в частині цієї теми є великий російський інформаційний слід", – розповіла Світлана Кушнір. 

Політична експертка наголосила, що в ситуації із видачею бойовиків не вистачає пазлів, щоб скласти повну картину: "Але по факту, якщо відійти від процесу, як це відбувалось, важливим є результат. А результат такий, що "вагнерівців" видали, але не нам. І вони стали розмінною монетою в домовленостям президента Лукашенка з президентом Путіним стосовно ситуації, яка сталася після виборів. Хоча ми наголошували, що забрати їх маємо ми". 

"Там є воєнні злочинці і за міжнародними конвенціями вони мають бути видані стороні, яка визнає їх злочинцями. По-друге, там є громадяни України. І по-третє, якщо президент Лукашенко так хотів продовжувати з нами відносини, він зважав би на нашу позицію", – висловила свою думку Кушнір. 

Вона також звернула увагу на те, що наша Генеральна прокуратура та компетентні органи цю ситуацію або замовчували, або не реагували на неї адекватно: "Наша реакція на те, що відбувалося, запізніла. І це слабка позиція України". 

"Те, що ми відізвали нашого посла з Білорусі – це правильний акт, але він мав відбутися одразу, коли з'явилася інформація стосовно видачі РФ", – пояснила Світлана Кушнір.

За її словами, те, що Мінськ не відповів на запит Генеральної прокуратури, було сигналом, що ніхто не збирається з нами рахуватися стосовно ваших запитів і вимог видачі військових злочинців: "Одразу мала бути реакція Офісу президента, МЗС та Генпрокуратури. Ми могли передати дипломатичні ноти, заявити, що ми не погоджуємось з таким ставленням до себе". 

"Ми можемо згадати, як в 2019 році до нас приїжджав президент Лукашенко і вони з президентом Зеленським обговорювали можливості економічного, дипломатичного, культурного обміну і навіть проведення спільного форуму. Все було дуже дружно, а потім отакий конфуз. Тому це був не ляпас, а удар під дих Україні", – констатувала Світлана Кушнір. 

Насамкінець експертка зауважила, що Україна мала відразу ставити питання про перенесення зустрічей ТКГ з території Білорусі: "Це могла би бути Литва, Польща, будь-хто з наших сьогоднішніх партнерів. Це мало би показати Білорусі, що з нами так не можна". 

ФОТО: Українська правда