Мер Умані Олександр Цебрій про те, чому Україна має заборонити в’їзд паломникам-хасидам цього року

Мер Умані Олександр Цебрій про те, чому Україна має заборонити в’їзд паломникам-хасидам цього року

Мер Умані Олександр Цебрій створив петицію щодо запровадження обмеження релігійних святкувань у місті і в понеділок, 17 серпня, приїхав до Києва, де третій день поспіль перебуває під стінами Офісу президента. Зазначається, що він приїхав поінформувати президента Володимира Зеленського про небезпеку масового приїзду прочан-хасидів на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана. Чи відбулась у міського голови Умані комунікація з президентом та яке вирішення ситуації з багатотисячним паломництвом у вересні він бачить Українське радіо розпитало міського голову Умані Олександра Цебрія.

0:00 0:00
10
1x

"Візит під Офіс президента та зустріч із ним я не планував: я був запрошений на засідання комісії ТЕП ТНС, мене запросив очільник облдержадміністрації, оскільки він теж переймається святкуванням Рош га-Шана в період карантину. Масовий приїзд паломників з червоної зони турбує і лякає як уманчан, так і мене особисто як міського голову, який відповідає та життя і здоров'я мешканців міста",  – розповів Олександр Цебрій. 

За словами міського голови Умані, на засіданні комісії він дізнався,  що кількість паломників-хасидів, яка була передбачена постановою ТЕП ТНС за 11 серпня, залишатиметься чинною і ніхто її коригувати не буде. Йдеться про 5-10 тисяч туристів: "Тому я був вимушений поїхати до Києва до президента, щоб він втрутився в це питання". 

"Ніхто не очікував, що я приїду під Офіс президента і буду там чекати, президент не планував зустрічі зі мною. Я розумію його зайнятість і чекав. Вчора за дорученням президента я зустрівся з особами, які відповідають за святкування Рош га-Шана в цьому році і за паломництво хасидів. Ми доволі конструктивно обговорили декілька запитань і сьогодні ще продовжили свій діалог",  – зазначив Цебрій.

Нагадаємо, що традиційно юдейський Новий рік Рош га-Шана святкується 18-20 вересня.

"Я почав піднімати це питання ще пів року тому, звертався у всі владні інституції, але мене, на жаль, не чули. Я робив відеозвернення, письмові звернення, спілкування персонально в смс-переписках, старався в телефонних дзвінках донести всім, хто може повпливати на рівні держави на цей процес, щоб вони звернули увагу. А рішення ТЕП ТНС про 10 тисяч паломників, які мають право приїхати з червоної зони в період карантину  – це взагалі без коментарів",  – наголосив мер Умані. 

фОТО: Мер Умані Черкаської області у спальному мішку біля Офісу президента. Укррепортер

Олександр Цебрій повідомив Українському радіо, що сьогодні має відбутися засідання Кабінету Міністрів і він чекає на правильне виважене рішення, яке буде відповідати й інтересам уманчан, і українців: "Зверну увагу, що велика кількість туристів із червоної зони спочатку прилетить в Київ, Вінницю, Одесу, інші міста. Потім буде трансфер до міста Умані. Це все контакти з українцями". 

"Ми не говоримо про паломників-хасидів, ми говоримо про іноземців, туристів, які приїдуть із зони з суворим карантином. Вони ймовірно можуть наразити на небезпеку уманчан і українців загалом. Тому цього року, я думаю, традиційне святкування Рош га-Шана є неможливим. Можливо, варіантом буде святкування онлайн",  – висловив свою думку Цебрій. 

Принагідно міський голова міста Умань розповів, що інфекційне відділення Уманської міської лікарні, яка є опорною, має 35 ліжко-місць. З них 14 місць є боксованими, де лікують covid-інфікованих людей й на сьогодні 11 з них зайняті, додатково чотири людини знаходяться на підозрі: "Тому все боксоване відділення є зайнятим пацієнтами і візит великої кількості людей з червоної зони може бути небезпечним". 

"В нас є радикальні повноваження, наприклад, перекрити місто, коли після температурного скринінгу в місто можуть в'їжджати лише уманчани та жителі уманського району. Але це ненормально, коли людині не заборонено в'їжджати на територію України, вона купила тур і приїхала до міста, а там кажуть, що не пустять її. Щоб ця ситуація була врегульована, рішення має прийняти держава",  – підсумував Олександр Цебрій. 

ФОТО: Український репортер