"Лукашенка вже немає" – Віктор Плоскіна про народне повстання в Білорусі

"Лукашенка вже немає" – Віктор Плоскіна про народне повстання в Білорусі

Чи вдасться білорусам відстояти свої інтереси, як світова спільнота ставиться до цих протистоянь та чому для України події в Білорусі можуть стати доленосними в ефірі Українського радіо розповідає диригент Київської опери, з 2007 до травня 2019 – головний диригент Національного академічного Великого театру опери та балету Республіки Білорусь Віктор Плоскіна.

0:00 0:00
10
1x

"При будь-якому розкладі, ситуації, білоруси зараз відбуваються як нація. Це те ж саме, що відбувалося в нас в 2004 році. Вони прийшли до тієї свідомості, що для того, щоб відстояти свої інтереси потрібно вийти на вулиці і заявити про це. Вони перестали боятися. Лукашенка вже немає. Це вже не президент Білорусі. Мабуть буде ситуація якогось проміжного уряду  і буде якийсь компроміс, тому що Лукашенко пішов на певне послаблення і лояльність. Що робити в цій ситуації зрозуміло. А хто винен слід розбиратися. Ці звірячі побиття ОМОНу відбулися тому, що Білорусь проявляла надзвичайну лояльність до Лукашенка. Вони дали можливість йому провести незаконний референдум, дали можливість переобиратися шостий раз. І все це за удавану стабільність в економічному та соціальному плані. З іншого боку є пересторога, щоб буде в перспективі. Дуже важливо, щоб зараз у цій молодій і демократичній державі, яка проявляє малесенькі паростки демократії була міжнародна підтримка. А міжнародної підтримки дуже мало з причин того, що не до Білорусі. Тому вона кинута напризволяще. Мене дуже турбує позиція українського президента і політиків щодо ситуації в Білорусі. Вони не до кінця розуміють важливість білоруського пазлика. Вони не розуміють, що Білорусі не вистачає в ланці балтико-польсько-українських відносин. Це дуже важливий елемент. І якби він був на нашому боці, на стороні демократичних держав, то ми від цього тільки виграли.  А ми досі не бачимо справжньої заяви українського демократичного президента. Таке враження, що на Банковій чогось чекають. Не потрібно чекати. Слід брати ініціативу в свої руки і використати це для України належним чином",  коментує своє бачення подій у Білорусі Віктор Плоскіна.

Багато українців дивуються протестам у сусідній державі, адже щиро вважають, що рівень життя там кращий, ніж в Україні. "Щоб відчути ситуацію в Білорусі там потрібно пожити. Коли туди приїздити на невеликий проміжок часу, то здається, що там фантастична консервація Радянського союзу в позитивному розумінні. Але це не так. Лукашенку за цей період вдалося повністю знищити інтелігенцію, припинити спілкування білоруською мовою, запевнити білорусів, що лише він і більше ніхто. Більшість не завжди правильно вибирає. Більшість не завжди йде правильним шляхом. Увесь цей вдаваний інститут президентів лише шкодить  пострадянським державам. Тим державам, де немає демократії потрібно розвиватися через справжній парламентаризм, бо без нього нічого не буде. Ми виховуємо нових вождів. Коли ми обираємо президента він стає через один строк царем",  коментує музикант.

На питання, як білоруси ставляться до Росії Віктор Плоскіна зазначає: "У Білорусі дуже потужний вплив всього російського. І тут справа не лише в мові, а й у ментальності. Щоб відродити білоруську мову потрібно Білорусь повністю відрізати від Росії. Чи можливо це – не знаю. Білоруси по різному ставляться до Росії, але інтуїтивно більшість відчуває величезну небезпеку від неї. Анексія Криму і події на Донбасі ще більше налякали їх".

На фото: Віктор Плоскіна, YOUTUBE